Acest website foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigarii, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii./ This website uses cookies. By continuing to browse the website, you are agreeing to our use of cookies.

Coca Cola. Onestitatea este cea mai bună politică.

5756 Vizualizări 0 Comment
Coca cola

În postarea anterioară (Coca cola. Din punct de vedere chimic) am vorbit despre primele două dintre cele mai importante ingrediente din băuturile carbogazoase de tip Coca Cola, și anume zahărul și acidul fosforic.

Un alt ingredient-cheie din Coca Cola este reprezentat de cafeină (“substanța activă propriu-zisă” cu rol energizant) și de aspartam, îndulcitorul artificial din băuturile “light”, destinate celor la dietă, repectiv diabeticilor, cu rol de înlocuitor al zahărului pentru conferirea gustului dulce băuturii, dar fără caloriile din “dotarea” zahărului.

Să le luăm pe rând.

 

Cafeina

 

caffeina-modificataCafeina este o substanță stimulantă la nivelul creierului, dancing-brain
crește tensiunea arterială, crește aciditatea din stomac și are efect diuretic, potential deshidratant în cantități mari. Cafeina nu este, însă, un diuretic puternic și prin ingerarea sa într-o cantitate echivalentă cu conținutul a 2-3 cești, aceasta crește cantitatea de urină eliminată, însă nu produce pierderi notabile de fluide, așa cum este cazul băuturilor alcoolice (a se vedea Bea cu cap, nu peste cap!-fazele intoxicației acute cu alcool și Un Martini, vă rog! Cu tot cu instrucțiuni de folosire!), care au potențial deshidratant mai mare decât al celor cu cafeină. Deși unele surse nedocumentate de pe Internet sugerează că aceasta ar acționa într-o manieră similară cu cocaina și heroina 😮 , nu este cazul. Cafeina nu produce dependență psihică majoră, așa cum se întâmplă în cazul cocainei și heroinei și nu acționează la nivelul circuitului recompensei din creier la concentrațiile uzuale în care este consumată.

Băuturile care conțin cafeină sunt însă contraindicate persoanelor hipertensive și a celor care suferă de aritmii cardiace sau de hiperaciditate, respectiv ulcer gastric.

Despre cafeină, vom vorbi însă mai mult în altă postare.

 

Aspartamul

 

Aspartamul este un îndulcitor artificial.

Conform FDA (Food and Drug Adminstration), aspartamul este cel mai studiat aditiv alimentar (peste 500 de studii au cercatat în detaliu efectele aspartamului). De curând, în produsul Pepsi, aspartamul a fost înlocuit cu sucraloză, un alt edulcorant sintetic. Ai crede că această înlocuire a fost făcută din considerente de siguranță, însă în realitate, motivația pentru care aspartamul a fost înlocuit cu sucraloză este una cât se poate de simplă: preferința consumatorului, care și-a exprimat motivația pentru care nu prea consumă băuturi carbogazoase “light” și anume, din cauza prezenței edulcoranților artificiali din compoziția acestora, în special a aspartamului. Din cauza reputației nu tocmai bune pe care acesta o are.

Este aspratamul nociv pentru organismal umanstickman_question_mark_thinking_pc_400_wht Dar de câte afecțiuni n-a fost “acuzat” acesta: de la neurotoxicitate, până la cancer. Plecând de la prezumția de nevinovăție, să cercetăm obiectiv rezultatele studiilor științifice… în articolul Aspartamul – din punct de vedere toxicologic.cute-wink-smiley

Lecții Chimie Alice Piperea

Așa cum a spus-o foarte răspicat și Paracelsus, doza este cea care diferențiază un remediu de o otravă. Coca Cola nu este în sine bună sau rea. Efectul depinde de doza în care este consumată și de frecvența consumului. O doză de Coca Cola consumată ocazional nu va produce efecte nocive, însă prin consumarea unor cantități mari, cu frecvență mare, timp îndelungat, crește riscul de apariție a bolilor degenerative, obezității, cancerului, mai ales dacă aceasta este “asociată” cu o alimentație nesănătoasă și un stil de viață sedentar.

Consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi  dăunează grav sănătății! Evită pe cât posibil să consumi acest tip de băuturi!

Te-ar putea interesa și Droguri stimulante notorii – Cocaina.

Dacă vrei să rămâi la curent cu postările mele despre sănătate, frumusețe și farmacie abonează-te gratuit la site-ul meu și dă like paginii mele de Facebook: AICI.

Te interesează domeniul Farma? Atunci alătură-te grupului de discuții  „Farmacisti, asistenti, studenti si viitori studenti la FARMACIE”, AICI.

Vrei să afli mai multe despre substanțele toxice și mecanismul lor de acțiune? Îți recomand cu drag cărțile mele de Toxicologie pe care le poți achiziționa direct de la mine sau de la Librăria Hamangiu  (de AICI)!

Te interesează CHIMIA? Atunci îți recomand cu drag cărțile mele de Analiză chimică (vezi AICI) pe care le poți achiziționa direct de la mine sau de la Librăria Hamangiu  (de AICI)!

Asociatia Succes

 Te invit să devii student la Facultate de Farmacie a Universității Titu Maiorescu să înveți despre principiile alimentare de la cadrele noastre didactice specialiste în Farmacie, Nutriție și Dietoterapie!

 

Referințe științifice:

 

Bertil B. Fredholm, Karl BättigJanet HolménAstrid Nehlig and Edwin E. Zvartau, Actions of Caffeine in the Brain with Special Reference to Factors That Contribute to Its Widespread Use, harmacological Reviews March 1999, 51 (1) 83-133;

Pendergrast M. For God, Country, and Coca-Cola: The Definitive History of the Great American Soft Drink and the Company That Makes It. 2nd ed. New York, NY: Basic Books; 2000.

 

Wolf A, Bray GA, Popkin BM. A short history of beverages and how our body treats them. Obes Rev.2008; 9: 151–164.

 
Spiers PA, Sabounjian L, Reiner A, Myers DK, Wurtman J, Schomer DL, Aspartame: neuropsychologic and neurophysiologic evaluation of acute and chronic effects, Am J Clin Nutr. 1998 Sep;68(3):531-7.
Olsen NJ, Heitmann BL. Intake of calorically sweetened beverages and obesity. Obes Rev. 2009; 10:68–75.

 

Ismail AI, Tanzer JM, Dingle JL. Current trends of sugar consumption in developing societies.Community Dent Oral Epidemiol. 1997; 25: 438–443.

0 Comentarii

Lasă un comentariu