Coca cola. Din punct de vedere chimic.

Coca Cola

Coca cola. Una dintre cele mai populare băuturi ale tuturor timpurilor. Consumată de milioane de oameni. În prezent, Coca-Cola este cea mai savurată băutură carbogazoasă din lume. Brandul Coca-Cola are în spate mai bine de 100 de ani de tradiție, de-a lungul cărora aceasta a suferit mai multe modificări ale compoziției chimice.

Inițial Coca-Cola a fost o băutură pe bază de cocaină (da, ai citit bine, cocaină 😮 ), fiind inventată de… un farmacist pe nume John Smith Pemberton, dependent la la momentul respectiv de morfină, pe care o lua pentru a-și alina durerile pe care le avea.

A produs această băutură în speranța de a înlocui morfina cu cocaina, pentru a scăpa de dependența de morfină dar 😕 … s-a înșelat amarnic. A căzut din lac în puț. Cocaina are un potential dependogen relativ similar cu cel al morfinei. Cocaina este o substanță care produce dependență, este un drog, consumul acesteia fiind interzis prin lege. Despre cocaină ar fi multe de spus… îți voi povesti în altă postare.

Între timp, compoziția chimică a acestei băuturi s-a modificat, astfel că, în prezent, principalele substanțe din Coca cola sunt zahărul, acidul fosforic, cafeina și aspartamul.

Cât zahăr conține o doză de Coca Cola? 🙄 

zaharoza-burtoasa

O doză de coca cola conține aproximativ 33 de grame de zahăr, deci cam atâta:

colasssss

ceea ce înseamnă în jur de 10 lingurițe. Conform standardelor OMS (Organizației Mondiale a Sănătății) cantitatea de zahăr adăugată în alimentele pe care le consumăm nu ar trebui să reprezinte mai mult de 10% (ideal nu mai mult de 5%) din aportul caloric zilnic. O linguriță de zahăr conține aproximativ 15 Kcal, deci 10 lingurițe conțin aproximativ 150 de Kcal. Având în vedere că necesarul caloric al unui adult se situează între 2000 și 2500 Kcal, 150 Kcal nu ar fi mult, însă problema este, de fapt, că aceste glucide au biodisponibilitate mare (adică se absorb și sunt utilizate în proporție mare de către organism) și au acțiune rapidă, cu creșterea rapidă a glicemiei și, implicit a insulinei.

Despre mecanismele prin care zahărul crește riscul de apariție al bolilor degenerative (precum diabetul sau bolile cardio-vasculare), suprasolicită pancreasul, spoliază organismul de micronutrienți, creează adicție în asocieri nesănătoase și crește riscul apariției cancerului, voi vorbi în postările următoare. Prin consumarea acestui tip de băuturi nu faci altceva decât să îți bombardezi organismul cu calorii inutile, provenite din surse dăunătoare.

medacademy

 

Acidul fosforic

 acid-fosforic-smile

Acidul fosforic din Coca Cola este un agent acidifiant, practic netoxic în concentrațiile utilizate în această băutură. Poate, însă, determina, în timp, erodarea smalțului dentar, dacă această băutură este consumată în cantități mari, repetat. Acest risc există însă nu numai în cazul acestei băuturi, ci și în cazul altor sucuri acide naturale precum cele din citrice, care conțin în concentrație mai mare acid citric.

De fapt, concentrația în acid fosforic din Coca Cola este relativ mică, de aproximativ 0.06%, comparativ cu concentrația acizilor din citrice, care poate ajunge și până la 1%.

Băuturile acide carbogazoase sunt însă contraindicate persoanelor care suferă de hiperaciditate sau ulcer gastric. Așa că ia-o mai ușor cu băuturile acidulate carbogazoase dacă suferi de așa ceva.

Care sunt efectele cafeinei și aspartamului din Coca Cola? Click AICI și AICI.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Referințe științifice:

Olsen NJ, Heitmann BL. Intake of calorically sweetened beverages and obesity. Obes Rev. 2009; 10:68–75.

Ismail AI, Tanzer JM, Dingle JL. Current trends of sugar consumption in developing societies.Community Dent Oral Epidemiol. 1997; 25: 438–443.

Pendergrast M. For God, Country, and Coca-Cola: The Definitive History of the Great American Soft Drink and the Company That Makes It. 2nd ed. New York, NY: Basic Books; 2000.

Wolf A, Bray GA, Popkin BM. A short history of beverages and how our body treats them. Obes Rev.2008; 9: 151–164.

3 Comentarii
  • Le Chatelier

    Răspunde

    Ar fi bine dacă ați calcula pH-ul imprimat de concentrația de acid fosforic și sa îl comparați cu pH-ul gastric înainte sa faceți afirmația ca sucurile acide sunt contraindicate persoanelor ce suferă de hiperaciditate. In rest un articol drăguț. Multă bafta

    • Alice Piperea

      Bună ziua! Băuturile acide carbogazoase sunt contraindicate în hiperaciditate, deoarece sunt puternic stimulatoare ale secretiei gastrice (acide). Coca cola cu atât mai mult, deoarece, pe lângă conținutul în acizi (inclusiv acid carbonic) conține și cafeină, care are același efect stimulator. Bibliografie:”Nutriție, dietoterapie și compoziția alimentelor”, Denisa Mihele, Ed Multipress Intenațional, București 2004. Studii științifice doveditoare in acest sens găsiți aici: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0016508595900160.Mulțumesc pentru aprecieri!

  • Andi

    Răspunde

    Ocazional dacă bei o cola de 250 ml ( sticlă nu alt ambalaj) nu ai probleme.
    Problemele apar dacă devine obișnuință și bei zilnic.
    E valabil pt orice băutură fie ea suc ori bere, vin.

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept