Acest website foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigarii, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii./ This website uses cookies. By continuing to browse the website, you are agreeing to our use of cookies.

Rujul de buze – ingredientele rujului de buze și ce spune culoarea rujului despre tine

21714 Vizualizări 1 Comment
Ruj de buze

În postarea anterioară am început să discutăm despre ingredientele esențiale din rujul de buze care îi conferă consistență și strălucire și ți-am promis că vom continua această discuție cu prezentarea restului de componente.

Ingredientele care conferă culoare rujului de buze sunt coloranții. Coloranții se adaugă în concentrație mică în compoziția rujului, întrucât au putere tinctorială mare, adică imprimă culoare la concentrații mici. Pigmenții sunt substanțe colorate practic insolubile, în timp ce coloranții sunt solubili, respectivi sunt sub formă lichidă.

 

Un exemplu de colorant des întâlnit este roșul carmin sau acidul carminic, extras din unele specii de insecte prin fierberea corpului insectei respective în soluție de amoniac sau carbonat de sodiu, urmată de filtrare și adăugare de sulfat de potasiu și aluminiu. 😯 Iată structura acestuia:

acid-carminic

Un alt colorant este eozina. În compoziția rujului, eozina este colorată în roșu și are reflexe albastre. Acest colorant își schimbă subtil culoare după aplicarea rujului pe buze. După aplicare, reacționează cu grupările aminice ale proteinelor de la suprafața buzelor, reacție care intensifică culoarea spre roșu intens și imprimă culorii rezistență pe buze. Iată și structura eozinei:

eozina

În afară de coloranții roșii, poate cei mai căutați, există o varietate de alți coloranți pentru crearea celorlalte culori și nuanțe existente.

Pe lângă coloranți se utilizează și alți aditivi pentru schimbarea intensității culorii. Dacă ești o împătimită a rozului, află că dioxidul de titan, o pulbere de culoare albă, este utilizat  în producerea unei mari varietăți de nuanțe de roz. 😉

În compoziția rujului de buze se utilizează și alte ingrediente cu rol emolient, parfumant sau, de ce nu, picant. Capsaicina, componentul principal din ardeiul iute se adaugă uneori în ruj cu rolul de a produce vasodilatație și, de aici, “iluzia” de buze mai pline. 😛

Uneori în compoziția rujului de buze se pot găsi și urme de metale grele precum plumb, cadmiu sau aluminiu, însă într-o cantitate sub doza zilnică maximă acceptată. Unele companii producătoare de produse cosmetice și-au îmbunătățit procedeele de fabricare ale produselor cosmetice în așa fel încât acestea să fie sigure pentru consumatori din acest punct de vedere.

Acestea sunt ingredientele cele mai importante ale rujului de buze. Acum știi. Iar data viitoare când o să te rujezi, să îți amintești de formula chimică a acidului carminic și a eozinei! 😀 Până atunci hai să învățăm chimie! Restul… e magie!

Și… îți doresc să rămâi deșteaptă, într-un ambalaj frumos!

Află  de la specialistul în beauty, Bianca Nuțu, ce spune culoarea rujului tău de buze despre tine!

Te interesează domeniul Farma? Atunci alătură-te grupului de discuții  „Farmacisti, asistenti, studenti si viitori studenti la FARMACIE”, AICI.

Vrei să afli mai multe despre substanțele toxice și mecanismul lor de acțiune? Îți recomand cu drag cărțile mele de Toxicologie pe care le poți achiziționa direct de la mine sau de la Librăria Hamangiu  (de AICI)!

Te interesează CHIMIA? Atunci îți recomand cu drag cărțile mele de Analiză chimică (vezi AICI) pe care le poți achiziționa direct de la mine sau de la Librăria Hamangiu  (de AICI)!

Asociatia Succes

 Te invit să devii student la Facultate de Farmacie a Universității Titu Maiorescu să înveți despre produsele cosmetice de la cadrele noastre didactice specialiste în Farmacie și Cosmetologie!

 

Referințe științifice:

Awang Bono, Ho Chong Mun,  Mariani RajinEffect of various formulation on viscosity and melting point of natural ingredient based lipstick, Studies in Surface Science and Catalysis, Volume 159, 2006, Pages 693–696.

Charles M. Fairchild, Analytical chemistry in the cosmetics industry, Anal. Chem., 1967, 39 (10), pp 22A–34A.

1 Comentarii

Lasă un comentariu