Acest website foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigarii, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii./ This website uses cookies. By continuing to browse the website, you are agreeing to our use of cookies.

Ce mâncăm sănătos de Craciun? – Salată de quinoa cu rodii

2474 Vizualizări 0 Comment
Salata

Crăciunul este o perioadă în care obișnuim să facem excese alimentare fără să ne gândim prea mult la sănătatea noastră. Chiar dacă este o perioadă de sărbătoare, nu ar trebui să exagerăm și să ne suprasolicităm sistemul digestiv. 🙂 

Oferă-i organismului o adevărată sărbătoare mâncând sănătos, cumpătat și în asocierile corecte. Oferă-i organismului atât din punct de vedere calitativ, cât și din punct de vedere cantitativ macronutrienții și micronutirenții de care are nevoie zilnic. Nu-l depleti de aceștia consumând mancare procesată în exces!

Ti-am pregătit o rețetă de salată sănătoasă pe care obișnuiesc să o consum adesea. Este una din preferatele mele. În afara faptului că se prepară relativ ușor, salata este foarte sățioasă, foarte gustoasă și bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. 😉 

 

Ingredientele sunt:

-o jumătate de cană de quinoa;

-o rodie mare;

-o legătură de ceapă verde;

-100 g de baby spinach;

-coaja și sucul dintr-o jumătate de limetă;

-ulei de măsline extra-virgin.

Modul de preparare:

Cantitatea prevăzută de quinoa se adaugă într-o cantitate dublă de apă fierbinte și se menține la fierbere 5 minute, apoi se lasă în repaos aproximativ 30 de minute pentru a se îmbiba cu apă. Quinoa astfel îmbibată se scurge de apa rămasă și se amestecă cu celelalte ingrediente. Și… gata salata! Cantitatea de salată rezultată reprezintă aproximativ 3-4 porții! 

Poftă bună!

Frunzele de spanac conţin o cantitate considerabilă de clorofilă, acid folic,  complexul de vitamine B, vitaminele C, E şi K, caroten, macronutirenți precum lipidele, glucide și fier. Spanacul are mai multe acțiuni, printre care, cele mai importante sunt: laxativă, depurativă, antianemică și nutritivă. Din cauza conținutul său în oxalați, acesta trebuie evitat dacă suferi de gută, litiază renală sau biliară.

Rodiile sunt bogate în vitaminele C, A și E și acid folic și conțin mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde. Rodiile au acțiune antioxidantă, fiind utilă ca adjuvant în terapia anticanceroasă și în terapia bolilor cardio-vasculare.

Pentru sănătatea ta, evită excesul de sare, zahăr și grăsimi!

Și… nu uita de cele cel puțin 30 de minute de mișcare zilnică și cei 2L de lichide pe care trebuie să le bei neapărat!

Lecții Chimie Alice Piperea

Asociatia Succes

Te interesează domeniul Farma? Atunci alătură-te grupului de discuții  „Farmacisti, asistenti, studenti si viitori studenti la FARMACIE”, AICI.

Te interesează CHIMIA? Atunci îți recomand cu drag cărțile mele (vezi AICI și AICI) pe care le poți achiziționa direct de la mine sau de la Librăria Hamangiu  (de AICI)!

Te invit să devii student la Facultate de Farmacie a Universității Titu Maiorescu să înveți despre științele farmaceutice de la cadrele noastre didactice specialiste în Farmacie!

Referințe:

Herrmann K., Review on nonessential constituents of vegetables. III. Carrots, celery, parsnips, beets, spinach, lettuce, endives, chicory, rhubarb, and artichokes, 1978 Oct 30;167(4):262-73.

Jurenka J., Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): a review., Alternative Medicine Review, 2008, 13(2).

 

0 Comentarii

Lasă un comentariu