Acest website foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigarii, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii./ This website uses cookies. By continuing to browse the website, you are agreeing to our use of cookies.

[Rețetă de post] – Supă sănătoasă cu dovleac

2160 Vizualizări 0 Comment
Dovleac

Îți propun să începi prânzul de astăzi cu o supă delicioasă, sănătoasă, bogată în vitamine, minerale și macronutrienți: supă de dovleac.

În plus, se prepară relativ ușor. Haide să vedem despre ce este vorba!

🙂 Ingredientele de care ai nevoie sunt sunt:

-un castron de dovleac tăiat în cubulețe;

-un castron de fasole păstăi;

-un castron de boabe de porumb;

-două cepe;

-usturoi;

-verdeață;

-oregano.

 🙂 Cum prepari:

-Într-o oală călești cele două cepe tăiate mărunt, apoi adaugi usturoiul tăiat mărunt și oregano. 

-După ce acestea s-au călit adaugi fasolea verde și apă.

-Lași să fiarbă fasolea verde și după ce aceastea au fiert, adaugi dovleacul tăiat cubulețe și boabele de porumb.

-Amestecul obținut se lasă să fiarbă, apoi după ce a fiert îl mărunțești cu blenderul (mărunțire grosieră – adică să nu faci o pastă prea fină, ci să mai lași să bucățele mai mari de dovlea, de fasole) și adaugi verdeața tăiată mărunt.

Poftă bună!

OBSERVAȚII!

-Datorită utilizării cepei (cu rol de condiment iute) și a verdeții (cu rol de condiment aromat)  în compoziția supei, teoretic nu ai nevoie de adaos de sare. Sfatul meu este să nu adaugi sare, îți vei suprasolicita rinichii.

-Supa de dovleac este dulce din cauza glucozei care rezultă la cald din hidroliza amidonului din legumele utilizate. Acesta este motivul pentru care înainte de servire poți adăuga în supă sucul de la o jumătate de lămâie care va acri supa, mascând parțial gustul prea dulce al acesteia. În plus, acesta îți va aduce un aport suplimentar de vitamina C și săruri minerale.

-Această supă nu este tocmai săracă din punct de vedere caloric. 😛

-În funcție de preferințe, poți asocia această supă cu crutoane și/sau cu smântănă sau cîteva picături de ulei de măsline, cu mențiunea că în acest fel crești conținutul caloric al acesteia și aduci un aport relativ crescut de grăsimi animale saturate nesănătoase prin intermediul smântânii.

-Dovleacul (cunoscut sub denumirea științifică de Cucurbita pepo) este bogat în proteine, acizi grași nesaturați (acid linoleic) și minerale precum potasiu, magneziu, mangan, zinc sau seleniu. Reprezintă o importantă sursă de vitamine, antioxidanți și minerale.

 -Te-ar putea interesa și salata de quinoa cu rodiisalata de bulgur alb cu roșii cherry și chifteluțe cu dovlecei.

Dacă vrei să rămâi la curent cu postările mele despre sănătate, frumusețe și farmacie abonează-te gratuit la site-ul meu și dă like paginii mele de Facebook: AICI.

Te interesează domeniul Farma? Atunci alătură-te grupului de discuții  „Farmacisti, asistenti, studenti si viitori studenti la FARMACIE”, AICI.

Vrei să afli mai multe despre substanțele toxice și mecanismul lor de acțiune? Îți recomand cu drag cărțile mele de Toxicologie pe care le poți achiziționa direct de la mine sau de la Librăria Hamangiu  (de AICI)!

Te interesează CHIMIA? Atunci îți recomand cu drag cărțile mele de Analiză chimică (vezi AICI) pe care le poți achiziționa direct de la mine sau de la Librăria Hamangiu  (de AICI)!

Asociatia Succes

Te invit să devii student la Facultate de Farmacie a Universității Titu Maiorescu să înveți despre principiile active din alimente de la cadrele noastre didactice specialiste în Nutriție și Dietoterapie!

Referințe științifice:

Mansour EH, Dworschak E, Peredi J, Lugasi A (1993) Evaluation of pumpkin seed (Cucurbita-pepo, Kakai 35) as a new source of protein. Acta Alimentaria 22: 3–13.

Murkovic M, Hillebrand A, Winkler J, Leitner E, Pfannhauser W (1996) Variability of fatty acid content of pumpkin seeds (Cucurbita pepo L). Zeitzchrift fuer Lebensmittel-Untersuchung und-Forschung 203: 216–219.

Tsaknis J, Lalas S, Lazos ES (1997) Characterization of crude and purified pumpkin seed oil. Grasas y Aceites 48: 267–272.

Juranovic I, Breinhoelder P, Steffan I (2003) Determination of trace elements in pumpkin seed oils and pumpkin seeds by ICP-AES. J Anal Atom Spectrometry 18: 54–58.

0 Comentarii

Lasă un comentariu