Am publicat cea de-a 17-a carte la o editură internațională despre inhibitorii de PDE5 din punct de vedere fiziologic și toxicologic

PDE5i

Astăzi a ieșit de sub tipar cea de-a 17 mea carte, intitulată „Textbook of phosphodiesterase-5 inhibitors: PDE5i in the context of erectile dysfunction – from a physiological to a toxicological point of view„, scrisă împreună cu alți doi autori, Asist. univ. Drd. Medic Medicină Dentară Dan Piperea-Șianu și Drd. Medic Medicină dentară Adela Maria-Ceau. Această carte este scrisă în imba engleză și cu este totul specială, fiind prima carte pe care o publicăm la o editură internațională.

Ca și în cazul celorlalte 16 cărți publicate anterior (despre care poți citi mai multe AICIAICIAICI, AICI, AICI, AICI, și AICI), eu împreună cu ceilalți autori am dedicat foarte mult timp documentării științifice, muncind enorm de mult, de la conținutul științific, până la tehnoredactare. 

Această carte este dedicată specialiștilor în domeniul sănătății și se poate comanda online de AICI și de AICI

Cartea prezintă problematica disfuncției erectile și a inhibitorilor de fosfodiesterază 5 din mai multe perspective, plecând de la cea fiziologică, până la cea toxicologică. Obiectivele acestei lucrări sunt reprezentate de prezentarea detaliată a problematicii disfuncției erectile, a tratamentelor disponibile, a profilului farmacotoxicologic al sildenafilului, a cazurilor relevante de intoxicații prezentate de literatura de specialitate, precum și a problematicii contaminării suplimentelor alimentare cu sildenafil și comercializarea medicamentelor contrafăcute.

Toxicologia și fiziologia sunt științe interdisciplinare complexe, care necesită cunoștințe și sunt interconectate cu multe domenii, precum farmacologia, chimia analitică, chimia organică, chimia anorganică, biochimia, farmacognozia, patologia, etc. Aceasta s-a dezvoltat inițial ca o disciplină de sprijin pentru medicina legală în vederea dovedirii crimelor prin otrăvire și s-a extins ca obiect de studiu de sine stătător odată cu creșterea numărului de xenobiotice potențial toxice.

Toxicologia și fiziologia sunt discipline foarte vaste de studiu. Toxicologia se axează atât de sinteza unor substanțe toxice precum pesticidele sau substanțele toxice de luptă, dar și de studiul proprietăților termodinamice și fizico-chimice ale acestora, studiul metodelor de izolare și analiză chimică, studiul toxicocineticii dar și toxicodinamicii xenobioticelor, studiul simptomatologiei intoxicațiilor și tratamentului acestora. 

Toxicologia are o importanță majoră în domeniul farmaceutic și medical, fiind disciplina care reunește, în studiul său, majoritatea disciplinelor farmaceutice. Această carte a fost scrisă din perspectiva unui farmacist și a unor medici, concepută fiind pentru specialiștii în domeniul sănătății.

Cartea de față tratează o temă de actualitate în domeniul toxicologiei și fiziologiei și anume profilul farmacotoxicologic, abuzul și utilizarea frauduloasă a sildenafilului.

Este cunoscut faptul că sildenafilul este prescris pe scară largă în tratamentul disfuncției erectile, fiind unul dintre inhibitorii de fosfodiesterază 5 de pe piața farmaceutică utilizați pentru tratamentul farmacologic al disfuncției erectile.

Lucrarea prezintă cele mai relevante date din litaratura de specialitate care indică faptul că acesta este abuzat destul de frecvent, respectiv administrat incorect, atât de pacienții cărora li s-a prescris tratamentul respectiv, cât și de către cei care nu suferă de disfuncții erectile. Mai mult decât atât, sildenafilul este adăugat în mod intențional în produsele fitoterapeutice, respectiv suplimentele alimentare indicate ca adjuvant în tratamentul disfuncției erectile, pentru creșterea eficacității acestora, având în vedere că sildenafilul are eficacitate dovedită prin studii clinice. Cererea mare de medicamente cu inhibitori de fosfodiesterază 5 pentru potență masculină care se eliberează exclusiv pe bază de prescripție medicală, a dus la apariția multor cazuri de falsificare a medicamentelor cu această clasă de substanțe active, punând astfel în pericol viața consumatorilor. Așadar această lucrare a fost concepută în aceste contexte.

Tema lucrării este una complexă și cu importanță majoră în domeniul medico-farmaceutic, prezentând aspecte relevante din mai multe domenii științifice conexe toxicologiei:

-fiziopatologia, fiind prezentate cele mai importante aspecte referitoare la disfuncția erectilă;

-farmacologia și farmacognozia, fiind prezente atât produsele fitoterapeutice utilizate tratamentul a disfuncției erectile, cât și clasa de inhibitori de fosfodiesterază 5 utilizată în tratamentul farmacologic al acestei patologii, mecanismul de acțiune al acestora și utilizarea frauduloasă în condițiile contaminării produselor fitoterapeutice și falsificării produselor medicamentoase cu sildenafil și analogi structurali ai acestuia;

-biochimia, în contextul prezentării căilor de biotransformare a sildenafilului și a mecanismului său de acțiune, acesta acționând asupra fosfodiesterazei 5, modificând astfel căile biochimice care modulează erecția.

Ca și celelalte cărți pe care le-am publicat, și această carte este documentată din punct de vedere științific, având aproximativ 200 de referinte bibliografice. Referințele bibliografice sunt reprezentate exclusiv de articole științifice, cărți de specialitate și website-uri ale autorităților competente. Majoritatea referințelor bibliografice sunt reprezentate de articole științifice recente și de actualitate. Documentarea acoperă atât domeniul clinic cât si pe cel farmacotoxicologic, datele fiind analizate în mod critic, fiind vizibil efortul de a integra aceasta informație într-o concepție unitară.

Cu drag,

Lector univ. Dr. Farmacist Primar Alice Piperea

Te-ar putea interesa și Toxicologia sufletului meu.


MULȚUMIRI


Le mulțumim tuturor profesorilor care ne-au format cu mare exigență în domeniul farmaceutic, respectiv medical și didactic, care au crezut în noi și care ne-au ambiționat să ajungem aici!

Le mulțumim colaboratoarelor noastre: D-nei Farmacist Cristina Iordache (Oanță) și studentei Sara Tălășman pentru suportul oferit.

Mulțumim conducerii Universității Titu Maiorescu pentru oportunitățile oferite și sprijinul pe care ni-l acordă constant pe plan profesional! Universitatea Titu Maiorescu este universitatea în care credem!

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept