Acidul azelaic – antiacneic cu utilizări multiple

În articolul anterior (Acidul azelaic sau despre cum am scapat de acnee) am prezentat proprietățile antiacneice ale acidului azelaic. În cele ce urmează, voi prezenta și alte utilizări ale acestei substanțe active în beneficiul frumuseții pielii.

Acidul azelatic este, de asemenea, utilizat pentru alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi hiperpigmentarea, rozaceea și pentru albirea pielii.

Acidul azelaic pentru tratamentul hiperpigmentării

În urma unei erupții, inflamația poate duce la hiperpigmentare la nivelul unor zone ale pielii. Acidul azelaic împiedică dezvoltarea celulelor pielii decolorate.

Un studiu pilot derulat în anul 2011 a arătat că acidul azelaic poate trata acneea împiedicând apariția hiperpigmentării declanșate de aceasta. Cercetările ulterioare asupra culorii pielii au arătat, de asemenea, că acidul azelaic este sigur și benefic pentru această utilizare.

 

Acidul azelaic pentru albirea pielii

Aceeași proprietate care face acidul azelaic eficient în tratamentul hiperpigmentării inflamatorii, îi conferă, de asemenea, proprietăți de albire a pielii decolorate de melanină.

Conform unui studiu mai vechi, utilizarea acidului azelaic pentru albirea pielii în zonele neuniforme sau îndepărtarea petelor de pe piele datorate melaninei a fost considerată eficientă.

Acidul azelaic în rozacee

Acidul azelaic poate reduce inflamația, fiind un tratament eficient pentru simptomele rozaceei. Studiile clinice demonstrează că gelul cu acid azelaic poate îmbunătăți continuu aspectul vaselor de sânge umflate și vizibile cauzate de rozacee.

 

Efecte secundare și precauții ale acidului azelaic

Acidul azelaic poate provoca reacții adverse, inclusiv: arsuri sau furnicături pe piele, descuamarea pielii la locul de aplicare, uscarea sau înroșirea pielii.

Efectele secundare mai puțin frecvente includ: vezicule sau descuamare a pielii, iritații și umflături, durere la nivelul articulațiilor, urticarie și mâncărime, febră, respirație dificilă.

Dacă prezinți oricare dintre aceste reacții adverse, încetează să utilizezi preparatele cu acid azelaic și consultă un medic.

Este întotdeauna important să utilizezi produse cu factor de protecție solară SPF 50 atunci când ieși afară, cu atât mai mult în timpul tratamentului cu acid azelaic. Deoarece îți poate subția pielea, aceasta devine mai sensibilă și predispusă la deteriorare sub acțiunea radiațiilor UV ale care provin de la soare.

Este mai eficient acidul azelaic față de alte substanțe active similare?

Acidul azelaic nu este indicat în cazul tuturor persoanelor. Eficacitatea tratamentului cu acid azelaic poate depinde de mai mulți factori precum simptomatologia, tipul de piele și așteptările pacientului.

Deoarece funcționează lent, acidul azelaic este adesea prescris împreună cu alte forme de tratament pentru acnee.

Conform unor cercetări mai vechi, crema cu acid azelaic poate fi la fel de eficientă ca peroxidul de benzoil și tretinoinul (despre cremele antiacneice cu tretinoin am scris AICI și AICI) în tratamentul acneei.

Acidul azelaic acționează mai blând decât decât acidul glicolic și acidul salicilic.

În timp ce acidul glicolic și acidul salicilic sunt suficient de puternici pentru a fi utilizați singuri în peelingurile chimice, acidul azelaic nu este. Aceasta înseamnă că, deși acidul azelaic este mai puțin probabil să îți irite pielea, acesta trebuie, de asemenea, utilizat în mod constant, efectele sale fiind observabile în timp.

Concluzii

Acidul azelaic este un acid natural care este mai blând decât unii acizi mai populari folosiți pentru tratarea acneei.

În timp ce rezultatele tratamentului cu acid azelaic s-ar putea să nu fie evidente imediat, există cercetări care indică această substanță activă ca fiind eficientă.

S-a demonstrat că acneea, petele pigmentare, rozaceea și afecțiunile inflamatorii ale pielii sunt tratate eficient cu acid azelaic. Ca în cazul oricărui alt medicament, trebuie să urmezi îndeaproape dozele și modul de aplicare prescris de medic.

 

OBSERVAȚIE!

Acest articol nu reprezintă o prezentare exhaustivă a profilului farmacotoxciologic al acidului azelaic, are rolul doar de a informa succinct publicul larg referitor la această substanță activă medicamentoasă prescrisă în acnee.

Informațiile oferite în acest articol sunt strict în scop informativ și nu au scopul de a înlocui tratamentul medical individualizat oferit în urma consultului medical.

Informațiile oferite nu substituie tratamentele presrise de medic.

Pentru probleme medicale pe care le ai, programează-te la un consult medical!

Te-ar putea interesa și Tot ce trebuie să știi despre acidul hialuronic, Iată ce trebuie să șii despre BOTOX – partea I.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

 

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

 

Află mai multe despre mine AICI și AICI.

 

 

 

 

Referințe științifice:

Gollnick H, et al. (2008). Azelaic acid 15% gel in the treatment of rosacea.

Kircik LH. (2011). Efficacy and safety of azelaic acid (AzA) gel 15% in the treatment of post-inflammatory hyperpigmentation and acne: a 16-week, baseline-controlled study.

Tan AU, et al. (2017). A review of diagnosis and treatment of acne in adult female patients.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept