Am publicat Cartea nr. 18 – “DOPAJUL INTELECTUAL. PERSPECTIVE TOXICOLOGICE ASUPRA XENOBIOTICELOR UTILIZATE PENTRU CREȘTEREA PERFORMANȚELOR COGNITIVE”

734 Vizualizări 0 Comment

Astăzi s-a publicat în mediul online cea de-a 18-a mea carte, intitulată “Dopajul intelectual. Perspective toxicologice asupra xenobioticelor utilizate pentru creșterea performanțelor cognitive”, scrisă împreună cu colaboratoarea mea, Andreea Braboveanu, Farmacist și Medic Veterinar. Această carte este publicată la o editură internațională.

Ca și în cazul celorlalte 17 cărți publicate anterior (despre care poți citi mai multe AICIAICIAICI, AICI, AICI, AICI, AICI și AICI), am dedicat foarte mult timp documentării științifice, muncind enorm de mult, de la conținutul științific, până la tehnoredactare. 

Această carte este dedicată specialiștilor în domeniul sănătății și se poate comanda online de AICI și de AICI

Cartea de față tratează o temă de actualitate în domeniul toxicologiei și fiziologiei și anume profilul farmacotoxicologic, abuzul și utilizarea frauduloasă a amfetaminelor supuse controlului strict și a stimulantelor amphetamine-like.

Toxicologia are o importanță majoră în domeniul farmaceutic și medical. Toxicologia este disciplina care reunește, în studiul său, majoritatea disciplinelor farmaceutice. Această carte a fost scrisă din perspectiva a doi farmaciști, concepută fiind pentru specialiștii în domeniul sănătății.

Cartea prezintă problematica narcolepsiei și a stimulantelor amphetamine-like și a celor supuse controlului strict din mai multe perspective, plecând de la cea fiziologică, până la cea toxicologică. Această lucrare are ca obiective prezentarea detaliată a problematicii narcolepsiei, a tratamentelor disponibile, a profilului farmacotoxicologic al amfetaminelor supuse controlului strict și stimulantelor amphetamine-like, a cazurilor relevante de intoxicații prezentate de literatura de specialitate, precum și a problematicii contaminării suplimentelor alimentare cu amfetamine și comercializarea medicamentelor contrafăcute cu acestea.

Se cunoaște faptul că amfetaminele sunt prescrise pentru managementul mai multor afecțiuni precum narcolepsia, ADHD sau obezitatea și că cele supuse controlului strict prezintă riscuri majore asupra sănătății.

În această carte am prezentat cele mai relevante date din literatura de specialitate care indică faptul că acestea sunt utilizate abuziv destul de frecvent în vederea creșterii performanțelor cognitive (dopaj intelectual) sau în scop recreațional, respectiv administrate incorect, atât de pacienții cărora li s-a prescris tratamentul respectiv, cât și de către cei care nu suferă de afecțiunile în care sunt indicate aceste amfetamine. Mai mult decât atât, unele amfetamine sunt adăugate în mod intențional în produsele fitoterapeutice, și suplimentele alimentare, pentru creșterea eficacității acestora, având în vedere că acestea au eficacitate dovedită prin studii clinice. În aceste contexte, viața consumatorilor este pusă în pericol.

Lucrarea prezintă o temă complexă, cu importanță majoră în domeniul medico-farmaceutic, prezentând aspecte relevante din mai multe domenii științifice conexe toxicologiei, precum fiziologia și patologia (fiind prezentate aspecte referitoare la somn și narcolepsie), farmacologia (fiind prezente medicamentele utilizate tratamentul narcolepsiei, mecanismul de acțiune al acestora și utilizarea frauduloasă în condițiile contaminării produselor fitoterapeutice și falsificării produselor medicamentoase cu amfetamine), precum și cu biochimia, fiind prezentate căile de biotransformare a amfetaminelor descrise și a mecanismului lor de acțiune, acesta acționând în special asupra transmisiilor dopaminergice și serotoninergice, modificând astfel căile biochimice care modulează buna dispoziție, starea de veghe, apetitul și funcțiile cognitive.

Cartea de față este documentată din punct de vedere științific, ca și celelalte cărți pe care le-am publicat, având aproximativ 560 de referinte bibliografice. Referințele bibliografice sunt reprezentate exclusiv de articole științifice, cărți de specialitate și website-uri ale autorităților competente. Majoritatea referințelor bibliografice sunt reprezentate de articole științifice recente și de actualitate. Documentarea acestei cărți acoperă atât domeniul clinic cât si pe cel farmacotoxicologic, informațiile fiind analizate în mod critic, fiind vizibil efortul de a le integra într-o concepție unitară.

Cu drag,

Lector univ. Dr. Farmacist Primar Alice Piperea

Acest articol a fost preluat și de:

Revista Succes >>> AICI;

RevistaThe Business Lounge >>>AICI;

Revista Super Profit >>>AICI;

Revista Comunicate Business >>>AICI.

Te-ar putea interesa și Toxicologia sufletului meu.


MULȚUMIRI


Le mulțumim tuturor profesorilor care ne-au format cu mare exigență în domeniul farmaceutic, respectiv medical și didactic, care au crezut în noi și care ne-au ambiționat să ajungem aici!

Îi mulțumim colaboratoarei noastre, D-ra Farmacist Mădălina Enache pentru suportul oferit.

0 Comentarii

Lasă un comentariu