Atenție la suplimentele alimentare contaminate cu substanțe active medicamentoase sau substanțe ilegale!

suplimente

Autoritățile competente de reglementare a medicamentului continuă să avertizeze consumatorii cu privire la produsele periculoase, care sunt comercializate ca suplimente alimentare. Aceste produse frauduloase pot provoca reacții adverse foarte grave sau chiar moarte. Anumite suplimente alimentare sunt contaminate intențional cu substanțe active medicamentoase care au rolul de a le spori eficacitatea, dar care pot produce reacții adverse foarte grave în rândul consumatorilor.

Administratia pentru Medicamente și Alimente din Statele Unite (FDA) a gasit până în acest moment aproape 300 de produse contaminate intențional cu astfel de substanțe.

Suplimentele identificate aparțin în special categoriilor pentru slăbit, îmbunătățirea performanței sexuale si creștere masei musculare. Acestea contin substanțe active ascunse (nedeclarate pe etichetă) de tipul:

substanțe active din medicamentele aprobate de FDA sau analogii lor structurali (substanțe active similare din punct de vedere structural cu aceste medicamente);
-alți compuși, cum ar fi steroizii androgeni anabolizanți sintetici noi, care nu pot di considerați suplimente alimentare.

În conformitate cu cele declarate de Michael Levy, directorul diviziei petru medicamente noi și etichetare de la FDA,  „aceste produse sunt comercializate ca fiind suplimente alimentare, acestea puând arăta ca suplimente alimentare, dar nu sunt suplimente alimentare legale„.

Mai mult decât atât, unele dintre aceste produse contin substanțe active nedeclarate pe etichetă, care se eliberează în forme farmaceutice exclusiv pe bază de prescriptie medicală, în concentrații mult mai mari chiar decat cele gasite în produsul medicamentos respectiv aprobat, fiind astfel foarte periculoase.

Au fost raportate către FDA numeroase efecte adverse asociate utilizării acestor produse, inclusiv accident vascular cerebral, leziuni hepatice, insuficiență renală, palpitații și chiar decese.

Astfel, este necesar ca consumatorii să fie conștienți de aceste produse periculoase și să învețe cum să le identifice și să le evite.

Care sunt caracteristicile unui supliment care ar trebui să te avertizeze că ar putea fi contaminat cu substanțe active medicamentoase?

-faptul că reclama pretinde că produsul ar fi alternativă la medicamente aprobate de FDA sau că are efecte similare cu medicamentele prescrise;
-faptul că reclama pretinde că produsul ar fi o alternativă legală la steroizi anabolizanți;
-faptul că produsul este comercializate în principal într-o limbă străină sau este comercializat prin e-mailuri în masă (de tip spam);

-faptul că reclama pretinde că produsul pentru potență are efecte rapide, cum ar fi efectul în câteva minute sau ore, sau efecte de lungă durată, de 24 până la 72 de ore;
-faptul că pe eticheta produsului există avertismentul că pozitivează testele anti-doping.

În general, dacă utilizezi sau dorești să utilizezi orice produs comercializat ca supliment alimentar, este recomandabil să:

-te consulți cu medicul sau cu un nutriționist înregistrat despre eventualele substanțe nutritive de care ai nevoie în plus față de dieta ta obișnuită;
-te adresezi medicului specialist pentru a te ajuta să distingi informațiile fiabile de cele discutabile;
-te întrebi dacă nu cumva sună prea bine pentru a fi adevărat;

-fii precaut dacă revendicările produsului par exagerate sau nerealiste;
-te ferești de revendicări extreme – de exemplu, „rapide și eficiente”, „vindecări”, „pot trata sau vindeca bolile” sau „în totalitate sigure”;

-fii sceptic cu privire la informațiile anecdotice din „mărturiile” personale despre avantajele incredibile sau rezultatele obținute din utilizarea unui produs.

Te rog să reții că:

suplimentele alimentare, în general, nu sunt aprobate de FDA sau de altă autoritate competentă din domeniul medicamentului. Conform legii, firmele pentru suplimente alimentare nu au nevoie de aprobarea FDA sau a altei autorități competente înainte de a-și comercializa produsele. Este responsabilitatea companiei să se asigure că produsele sale sunt sigure și că orice revendicări sunt adevărate.

doar pentru că produsul este comercializat ca supliment alimentar NU înseamnă că este sigur sau eficient. Atunci când sunt suspectate probleme de siguranță, FDA și autoritățile competente echivalente acestuia trebuie să investigheze și, atunci când este necesar, să ia măsuri pentru eliminarea produsului de pe piață. Cu toate acestea, este mult mai ușor pentru o firmă să pună un produs pe piață decât este pentru FDA sau pentru alte autorități competente echivalente acestuia să scoată un produs de pe piață.

FDA nu poate testa toate produsele de pe piață pentru a le identifica pe cele care conțin ingrediente potențial dăunătoare ascunse. De asemenea, consumatorii trebuie să fie conștienți de aceste produse periculoase și trebuie să învețe cum să le identifice și să le evite utilizând semnele de avertizare descrise mai sus.

FDA și autoritățile competente echivalente acestuia au colaborat împreună cu industria farmaceutică în vederea analizei a numeroase produse cu ingrediente potențial periculoase, dintre care FDA amintește:

-mai mult de 40 de produse comercializate pentru pierderea în greutate;
-mai mult de 70 de produse comercializate pentru îmbunătățirea funcției sexuale;
-mai mult de 80 de produse comercializate pentru creșterea masei musculare.

FDA a alertat publicul în legătură cu aceste produse și va continua să emită alerte de consum și anunțuri despre aceste produse. Agenția a emis scrisori de avertizare, a confiscat produse și a efectuat urmăriri penale. În decembrie 2010, o femeie a pledat vinovată, fiind acuztă de importul și distribuția ilegală a mai mult de patru milioane de pastile destinate pierderii în greutate care conțineau o substanță controlată, medicamente neaprobate și un posibil agent anticanceros.

Acest articol a fost preluat și de:

-Revista Succes >>> AICI;

-Revista The Business Lounge >>> AICI;

Te-ar putea interesa și Notificare publică – ProSolution, supliment alimentar pentru potență, contaminat intențional cu substanța activă din ViagraDroguri notorii-Secretele heroinei și Droguri notorii – cocaina.

Sursa: www.fda.gov

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept