Ce trebuie să știi despre HPV – virusul care se transmite foarte ușor pe cale sexuală

HPV

HPV este unul dintre virusurile care se transmit cel mai ușor pe cale sexuală, chiar și în urma unui act sexual protejat. Ai putea fi infectat chiar și tu, dacă ești activ din punct de vedere sexual.

Iată cele mai importante informații (documentate științific) pe care trebuie să le cunoști despre HPV, care te vor ajuta să înțelegi mai bine ce este HPV-ul, care sunt cancerele pe care acesta le produce și care sunt măsurile pe care le poți lua pentru a reduce riscul infectării.

Ce sunt virusurile Papilloma umane?

Virusurile Papilloma umane (notate prescurtat cu HPV, de la denumirea în engleza- Human Papilloma Viruses) constituie un grup de peste 200 de tulpini.

Mai mult de 40 de tulpini ale acestui virus se transmit foarte ușor prin contact sexual direct, de pe  pielea sau mucoasa partenerului infectat pe pielea sau mucoasa partenerului sănătos.

Se transmit prin toate tipurile de contact sexual: vaginal, anal și oral.

Există și tulpini de HPV care nu se transmit pe cale sexuală, care sunt responsabile de apariția negilor (verucilor) în ale părți decât cele genitale.

Tulpinile de HPV care se transmit pe cale sexuală sunt de două tipuri:

tulpini cu risc scăzut, care nu determină apariția cancerului, dar care determină apariția verucilor la nivelul pielii (cunoscute sub denumirea științifică de Condylomata acuminata) sau în jurul organelor genitale și în jurul anusului.

În 90% din cazuri, negii genitali sunt produși de tulpinile HPV 6 și 11, care pot produce și tumori beningne la nivelul tractului respirator, de la nivelul gurii și nasului, până la nivelul plămânilor.

tulpini cu risc crescut, care cresc riscul apariției cancerului.

La ora actuală se cunosc aproximativ 12 tulpini cu risc crescut de apariție a cancerului, dintre care 16 și 18 sunt răspunzătoare de majoritatea cazurilor de cancere produse de HPV.

Infecțiile produse de HPV sunt printre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală din lume. În Statele Unite, apar anual aproximativ 14 milioane de noi pacienți infectați cu HPV.

Studiile au estimat faptul că aproximativ 90% dintre bărbații activi sexual și 80% dintre femeile active sexual  sunt infectați, la un moment dat pe parcursul vieții, cu cel puțin o tulpină de HPV. Dintre aceste infecții, aproximativ 50% sunt  produse de tulpini cu risc crescut.

Majoritatea infecțiilor cu tupini HPV de risc înalt se vindecă după aproximativ 1 sau 2 ani și nu induc apariția cancerului. Alte infecții pot persista însă timp de mai mulți ani.

Infecțiile persistente cu tulpini HPV cu risc crescut pot induce modificări celulare care pot progresa spre cancer dacă nu sunt tratate.

Ce tipuri de cancer sunt produse de HPV?

Tulpinile HPV cu risc crescut pot induce următoarele tipuri de cancer:

-cancer cervical – practic în toate cazurile, cancerul cervical este produs de HPV, HPV 16 și HPV 18 fiind răspunzătoare de 70% din cancerele cervicale;

-cancer anal – aproximativ 95% dintre cancerele anale sunt determinate de HPV, majoritatea fiind determinate de tulpina 16;

-cancer orofaringean– aproximativ 70% din cancerele orofaringeene sunt determinate de HPV, aproximativ jumătate fiind cauzate de tulpina 16;

-cancer vaginal – aproximativ 65% din cancerele vaginale sunt determinate de HPV;

-cancer vulvar – aproximativ 50% din cancerele vulvare sunt determinate de HPV;

-cancer penian – aproximativ 35% din cancerele peniene sunt determinate de HPV.

Cine se poate infecta cu HPV?

Oricine a fost/este activ din punct de vedere sexual (prin contact de tip vaginal, anal sau oral) se poate infecta cu HPV.

Acest virus este foarte ușor transmisibil între parteneri prin contact sexual. Probabilitatea de a te infecta crește odată cu creșterea numărului de parteneri sexuali sau în cazul în care ai un partener care a avut mai mulți parteneri sexuali.

Deoarece această infecție este foarte ușor transmisibilă, majoritatea persoanelor se infectează cu acest virus la scurt timp de la începutul vieții sexuale.

Chiar și dacă ai avut doar un singur partener poți fi infectat cu HPV.

Poți fi infectat cu HPV chiar dacă nu ai niciun simptom și chiar dacă ai avut doar un singur contact sexual cu mai mult timp în urmă.

Cum pot fi prevenite infecțiile cu HPV?

O modalitate prin care poți reduce riscul de infectare cu HPV îl reprezintă utilizarea prezervativului. Cu toate acestea, prezervativul nu oferă protecție totală, deoarece nu acoperă toate regiunile de piele care ar putea fi infectate cu acest virus!

Una dintre cele mai sigure metode de reducere a riscului de infectare cu HPV este vaccinarea.

FDA a aprobat 3 vaccinuri pentru prevenirea infecției cu HPV, și anume: Gardasil®, Gardasil® 9, și Cervarix®.

Ce trebuie să înțelegi este că aceste vaccinuri oferă protecție ridicată împotriva doar a unor noi infecții cu HPV, strict în cazul celor produse de tulpinile conținute de vaccin  și nu sunt eficiente în tratarea infecțiilor HPV pe care deja le ai și nici pentru tratarea bolilor produse de HPV-ul pe care deja îl ai.

Despre vaccinarea anti-HPV îți pregătesc un alt articol, documentat din punct de vedere științific.

Acest articol a fost preluat și de:

-Revista Succes – AICI.

Te-ar putea interesa și Contracepția de urgență și 10 cauze ale disfuncțiilor erectile.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Referințe științifice:

1.American Cancer Society. Cancer Facts & Figures 2014Exit Disclaimer. Atlanta: American Cancer Society; 2014. Accessed February 25, 2014.

2.Lowy DR, Schiller JT. Reducing HPV-associated cancer globally. Cancer Prevention Research (Philadelphia)2012;5(1):18-23.

3.Centers for Disease Control and Prevention. Human papillomavirus-associated cancers—United States, 2004-2008. Morbidity and Mortality Weekly Report 2012; 61(15):258-261.

4.Satterwhite CL, Torrone E, Meites E, et al. Sexually transmitted infections among US women and men: Prevalence and incidence estimates, 2008. Sexually Transmitted Diseases 2013; 40(3):187-193.

5.Chesson HW, Dunne EF, Hariri S, Markowitz LE. The estimated lifetime probability of acquiring human papillomavirus in the United States. Sexually Transmitted Diseases 2014; 41(11):660-664.

6.Hariri S, Unger ER, Sternberg M, et al. Prevalence of genital human papillomavirus among females in the United States, the National Health and Nutrition Examination Survey, 2003–2006. Journal of Infectious Diseases 2011; 204(4):566–573.

7.Division of STD Prevention (1999). Prevention of genital HPV infection and sequelae: report of an external consultants’ meeting. Atlanta, GA: Centers for Disease Control and Prevention. Retrieved December 27, 2011.

8.Winer RL, Hughes JP, Feng Q, et al. Condom use and the risk of genital human papillomavirus infection in young women. New England Journal of Medicine 2006; 354(25):2645–2654.

2 Comentarii
  • Florescu Mina

    Se poate vaccina la vârsta de 48 ani ???
    Am tulpina 44 ,am făcut tratament dar nu sunt sigura dacă nu.l mai am nu am mai făcut testul de 6 luni ,posibil da ,posibil nu
    Din câte îmi aduc aminte eram vaccinați obligatoriu când eram copii la școală dar nici asta nu sunt sigura
    As fi fericita sa privesc un răspuns
    Mulțumesc

    • Alice Piperea

      Da, conform datelor producatorului vaccinului Gardasil 9, se pot vaccina persoanele cu varsta de peste 9 ani. Va recomand insa sa discutati cu medicul inainte. Sanatate!

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept