Cum prepari rapid chifteluțe delicoase și sănătoase cu dovlecei?

Chifteluțe

Este deja primăvară și este timpul să începi să consumi alimente mai sănătoase decât ai făcut-o până acum, pe timp de iarnă. Sănătos nu înseamnă neapărat și lipsit de gust! Ți-am pregătit o rețetă sănătoasă de chifteluțe cu dovlecei, ușor de preparat și foarte delicioasă!  🙂

Haide să vedem despre ce este vorba:

 

 🙂 Ingredientele de care ai nevoie sunt sunt:

-doi dovlecei de mărime mijlocie;

-o legătură de ceapă verde;

-o legătură de pătrunjel;

-două ouă;

-două linguri de făină cu vârf;

-ulei.

 

 🙂 Cum prepari:

-Rade dovleceii prin răzătoarea cu ochiuri mari, fără să îi cureți în prealabil de coajă. Stoarce-i bine de zeamă.

-Taie mărunt ceapa verde și pătrunjelul (cu tot cu codițe).

-Amestecă dovelceii trecuți prin răzătoare, cu pătrunjelul și ceapa mărunțite.

-Adaugă făina și oulăle crude (atât albușul, cât și gălbenușul).

-Omogenizează bine compoziția obținută.

-Din amestecul pe care l-ai obținut, ia cu lingurița câte o porțiune și pune-o în tigaie la prăjit.

Poftă bună!

OBSERVAȚII!

-Datorită utilizării cepei (cu rol de condiment iute) și a pătrunjelului (cu rol de condiment aromat)  în compoziția chifeteluțelor, nu ai nevoie de adaos de sare. Chifteluțele ies foarte delicioase și fără sare! Crede-mă, sunt testate de mine!

-Studiile științifice au descoperit că pătrunjelul are multe proprietăți terapeutice, de exemplu: are activitate diuretică, antiseptică la nivelul tractului urinar, îmbunătățește digestia, are acțiunne antiinflamatoare și antioxidantă, fiind adjuvant în afecțiunile gastro-intestinale, urinare și în durerile menstruale. Principiile active din pătrunjel au proprietăți hepatoprotectoare, antispastice, antiagregante, analgezice, laxative, estrogenice și antihipertensive. Este recomandat să îl consumi crud.

-Din punct de vedere biochimic, aceste chifteluțe nu sunt însă 100% sănătoase, deoarece implică procesul de prăjire. Acest proces este însoțit de degradări la nivel molecular a unor molecule din alimente, ceea ce poate genera compuși cu potențial cancerigen. Despre procesul de prăjire și afumare îți voi povesti pe larg în alte postări.

-Îți recomand să consumi cât mai rar alimente care sunt procesate prin prăjire sau afumare.

-Te-ar putea interesa și salata de quinoa cu rodii și salata de bulgur alb cu roșii cherry.

Dacă vrei să rămâi la curent cu postările mele despre sănătate, frumusețe și farmacie abonează-te gratuit la site-ul meu și dă like paginii mele de Facebook: AICI.

Află mai multe despre mine AICI, AICI, AICI și AICI.

Referințe științifice:

Mohammad Hosein Farzaei., Zahra Abbasabadi, Reza Shams Ardekani, Roja Rahimi, Fatemeh Farzaei, Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities, Journal of Traditional Chinese Medicine,  2013:33(6),  815-826.

Hui Zhang,  Feng Chen,  Xi Wang,  Hui-Yuan Yao, Evaluation of antioxidant activity of parsley (Petroselinum crispum) essential oil and identification of its antioxidant constituents, Food Research International, 2006:39(8), 2006, 833–839.

0 Comentarii

Lasă un comentariu