Astăzi îți propun o rețetă de chifteluțe cu carne de pește. Chifteluțele sunt dietetice și foarte delicioase. Îți garantez! 😉
În plus, se prepară relativ ușor. Haide să vedem despre ce este vorba!
🙂 Ingredientele de care ai nevoie sunt sunt:
-1 Kg de baby hering;
-două felii de pâine albă înmuiate în apă (sau lapte) și stoarse;
-o legătură de pătrunjel;
-o legătură de mărar;
-două ouă;
-o ceapă mare;
-2-3 căței de usturoi
-ulei.
🙂 Cum prepari:
-Lași la dezghețat heringul.
-După ce heringul se dezgheață, îl tranșezi și îi scoți capul și intestinele, apoi îl speli și îl dai prin mașina de tocat.
-Amesteci carnea de pește tocată obținută cu pâinea înmuiată și stoarsă, cu conținutul întreg al celor două ouă (adică și cu albușul și cu gălbenușul).
-Tai mărunt ceapa și verdeața (cu tot cu codițe).
-Amesteci verdeața cu compoziția obținută și omogenizezi amestecul.
-Modelezi chifteluțele și le prăjești în ulei la foc mic, pentru a se pătrunde.
Et voila! Chifteluțele sunt gata! 🙂 Poftă bună!
OBSERVAȚII!
-Datorită utilizării cepei (cu rol de condiment iute) și a pătrunjelului (cu rol de condiment aromat) în compoziția chifeteluțelor, nu ai nevoie de adaos de sare. Chifteluțele ies foarte delicioase și fără sare! Crede-mă, sunt testate de mine!
-Frecvența recomandată de consum a cărnii este următoarea: carnea slabă de vită și de porc (carnea roșie) maxim o dată pe săptămână în cantități reduse, iar canea de pasăre și de pește (carnea albă) de cel mult două ori pe săptămână.
-Dintre toate tipurile de carne, cea de pește este cea mai sănătoasă deoarece este cel mai ușor de digerat, iar cea a peștilor de ape reci (de exemplu somon, păstrăv, hering) conține acizi grași omega-3 care ajută la buna funcționare a creierului și prevenirea bolilor cardio-vasculare.
-Asocierile dintre carne și produse amidonoase (precum pâinea) nu sunt chiar atât de sănătoase întrucât amidonul îngreunează digestia proteinelor din carne.
-Din punct de vedere biochimic, aceste chifteluțe nu sunt însă 100% sănătoase, deoarece implică procesul de prăjire. Acest proces este însoțit de degradări la nivel molecular a unor molecule din alimente, ceea ce poate genera compuși cu potențial cancerigen. Despre procesul de prăjire și afumare îți voi povesti pe larg în alte postări.
-Îți recomand să consumi cât mai rar alimente care sunt procesate prin prăjire sau afumare.
-Acest articol a fost preluat și de revista Observator culinar >>> AICI.
-Te-ar putea interesa și salata de quinoa cu rodii, salata de bulgur alb cu roșii cherry și chifteluțe cu dovlecei.
Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.
Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.
Referințe științifice:
Wood J.D., et al, Fat deposition, fatty acid composition and meat quality: A review, Meat Science, 2008, 78(4), 343–358.
Wood J.D., et al, Effects of fatty acids on meat quality: a review, Meat Science, 2004, 66(1), 21-32.
0 Comentarii