Arome festive – chimia brăduțului de Crăciun

5475 Vizualizări 2 Comments
Brad

Te-ai întrebat vreodată care sunt moleculele din spatele aromei de brad, aroma definitorie a Crăciunului? 🙂 

Cea mai importantă moleculă a Crăciunului este pinenul, care se găsește sub diferite forme chimice (noi, speciile științifice le spunem izomeri, adică molecule alcătuite din același tip și același număr de atomi, dar cu “înfățișări” diferite) și anume, alfa-pinenul și beta-pinenul. Iată structura lor mai jos:

alfa-pinen

alfa-pinenul

beta-pinen

beta-pinenul

Dintre cele două forme ale pinenului, alfa-pinenul este cea mai abundentă moleculă care se găsește în conifere, dar ambele sunt prezente în rășina acestora.

Pinenul este o moleculă care face parte dintr-o familie mai mare de molecule, numie terpene, produse de plante.

Terpenele sunt produse de diferiție arbori în păduri și le conferă mirosul caracteristic. Odată eliberate, terpenele reacționează cu unele molecule din aer și formează particule numite aerosoli.

O altă moleculă importantă care imprimă mirosul caracteristic coniferelor este limonenul (o moleculă din citrice):

limonen

Alte terpene implicate în aroma coniferelor sunt mircenul și camfenul, dar și compuși non-terpenici precum acetatul de bornil.

Acetatul de bornil este un ester:

acetat-de-bornil

Substanțele chimice din familia esterilor sunt cunoscute pentru mirosul plăcut pe care îl au. Acetatul de bornil conferă mirosul de curat, fresh, al coniferelor, motiv pentru care este utilizat în compoziția odorizantelor cu miros de pin și la fabricarea aerelor condiționate.

Terpenele din uleiul de pin prezintă interes și din punct de vedere medical. Studiile au arătat că limonenul și acetatul de bornil au acțiune antivirală și antibacteriană, iar alfa-pinenul are acțiune antioxidantă.

Acum știi ce substanțe îți îmbie simțurile de Crăciun. Când vei împodobi diseară brăduțul de Crăciun, o să știi care sunt moleculele responsabile de aroma sa și o să îi povestești Moșului mâine seară despre ele. Cu siguranță o să rămână impresionat! 😛

Dacă vrei să rămâi la curent cu postările mele despre sănătate, frumusețe și farmacie abonează-te gratuit la site-ul meu și dă like paginii mele de Facebook: AICI.

Află mai multe despre mine AICI, AICI,AICI și AICI.

Referințe:

John A. Attaway, Arthur P. Pieringer, Leonard J. Barabas,The origin of citrus flavor components—III.: A study of the percentage variations in peel and leaf oil terpenes during one season, Phytochemistry, Volume 6, Issue 1, 1967, 25-32;

Bergström, G. 1987. On the role of volatile signals in the evolution and speciation of plants and insects: Why do flowers smell and why do they smell differently?, 321–327.

2 Comentarii
 • ZeNCBD

  Răspunde

  Terpenele reprezinta magia aromelor naturii dar, din pacate, multa lume nu cunoaste despre existenta lor. Felicitari pentru acest articol informativ!

  Stiati ca: aproape toate terpenele regasite in canabis sunt fie anti-durere, antioxidante ori anti-inflamatorii.

  https://www.zenfloat.ro/terpene-canabis

  • Alice Piperea

   Multumesc!

Lasă un comentariu