Te-ai întrebat vreodată care sunt moleculele din spatele aromei de brad, aroma definitorie a Crăciunului? 🙂
Cea mai importantă moleculă a Crăciunului este pinenul, care se găsește sub diferite forme chimice (noi, speciile științifice le spunem izomeri, adică molecule alcătuite din același tip și același număr de atomi, dar cu „înfățișări” diferite) și anume, alfa-pinenul și beta-pinenul. Iată structura lor mai jos:
alfa-pinenul
beta-pinenul
Dintre cele două forme ale pinenului, alfa-pinenul este cea mai abundentă moleculă care se găsește în conifere, dar ambele sunt prezente în rășina acestora.
Pinenul este o moleculă care face parte dintr-o familie mai mare de molecule, numie terpene, produse de plante.
Terpenele sunt produse de diferiție arbori în păduri și le conferă mirosul caracteristic. Odată eliberate, terpenele reacționează cu unele molecule din aer și formează particule numite aerosoli.
O altă moleculă importantă care imprimă mirosul caracteristic coniferelor este limonenul (o moleculă din citrice):
Alte terpene implicate în aroma coniferelor sunt mircenul și camfenul, dar și compuși non-terpenici precum acetatul de bornil.
Acetatul de bornil este un ester:
Substanțele chimice din familia esterilor sunt cunoscute pentru mirosul plăcut pe care îl au. Acetatul de bornil conferă mirosul de curat, fresh, al coniferelor, motiv pentru care este utilizat în compoziția odorizantelor cu miros de pin și la fabricarea aerelor condiționate.
Terpenele din uleiul de pin prezintă interes și din punct de vedere medical. Studiile au arătat că limonenul și acetatul de bornil au acțiune antivirală și antibacteriană, iar alfa-pinenul are acțiune antioxidantă.
Acum știi ce substanțe îți îmbie simțurile de Crăciun. Când vei împodobi diseară brăduțul de Crăciun, o să știi care sunt moleculele responsabile de aroma sa și o să îi povestești Moșului mâine seară despre ele. Cu siguranță o să rămână impresionat! 😛
Mai multe detalii, recenzii ale fostilor mei elevi, lecții online demonstrative de CHIMIE si despre cum decurge pregătirea la CHIMIE, găsești AICI.
Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.
Te-ar putea interesa și alte lecții online demonstrative de CHIMIE (click AICI).
John A. Attaway, Arthur P. Pieringer, Leonard J. Barabas,The origin of citrus flavor components—III.: A study of the percentage variations in peel and leaf oil terpenes during one season, Phytochemistry, Volume 6, Issue 1, 1967, 25-32;
Bergström, G. 1987. On the role of volatile signals in the evolution and speciation of plants and insects: Why do flowers smell and why do they smell differently?, 321–327.
Mă numesc Alice Piperea şi sunt absolventă şef de promoţie a Facultăţii de Farmacie UMF Carol Davila din Bucureşti cu media 10.00, sunt farmacist primar în laborator farmaceutic şi doctor în ştiinţe farmaceutice. Sunt actual Profesor, fost Lector universitar la Facultatea de Farmacie, în cadrul căreia am predat Toxicologia și Chimia analitică, disciplinele pe care le-am îndrăgit cel mai mult în facultate.
2 Comentarii
ZeNCBD
Terpenele reprezinta magia aromelor naturii dar, din pacate, multa lume nu cunoaste despre existenta lor. Felicitari pentru acest articol informativ!
Stiati ca: aproape toate terpenele regasite in canabis sunt fie anti-durere, antioxidante ori anti-inflamatorii.
https://www.zenfloat.ro/terpene-canabis
Alice Piperea
Multumesc!