Chimia din spatele frumuseții tale. Ce conține rujul de buze?

Rujul

Rujul de buze este unul dintre cele mai utilizate produse cosmetice, încă din cele mai vechi timpuri. Se pare că sumerienii au fost primii care au inventat și au utilizat rujul, aproximativ acum 5000 de ani, pentru decorarea feței și a ochilor. Deasemenea Cleopatra era o împătimită a utilizării rujului de buze al cărui pigment îl lua din corpul unor insecte.

Astăzi rujul se fabrică prin diferite procedee și are o compoziție chimică foarte complexă. Fiecare brand are secretul său, nu intenționez să devoalez vreo rețetă minune, ci doar să îți prezint componentele cele mai întâlnite în compoziția acestuia și rolul fiecăruia în parte.

Ești o împătimită a rujului de buze, dar te-ai întrebat vreodată care sunt ingredientele de bază din compoziția sa?

Un singur ruj conține câteva sute de compuși chimici diferiți în anumite proporții, care îi oferă caracteristicile dorite, însă există câțiva compuși absolut esențiali care trebuie utilizați în compoziția sa.

Substanța aflată în cantitatea cea mai mare în rujul de buze este ceara. Ceara este excipientul care îi conferă consistența corespunzătoare, care asigură structura și forma sa, jucând rol și de emulgator (emulgatorul fiind substanța care ajută la încorporarea omogenă a altor substanțe în produs), conferind strălucire produsului ca atare și după aplicare.

Pot fi utilizate mai multe tipuri de ceară, în general utilizându-se ceara de albine. Ceara de albine are în componența sa mai multe tipuri de substanțe, majoritar esteri și în cantitate mai mică acizi oganici și hidrocarburi. Un alt tip de ceară utilizat este ceara vegetală de Carnauba, obținută din frunzele plantei Copernicia prunifera originară din Brazilia. Ceara de Carnauba se remarcă prin punctul său de topire foarte ridicat, de 870C, astfel încât rujul nu se va topi la căldura soarelui. Un alt tip de ceară utilizată este lanolina, secretată de glandele sebacee ale oilor. 😮

Un alt component absolut esențial din structura rujului de buze este uleiul. Acestea au rol emolient, de catifelare a pielii, oferind buzelor un aspect lucios după aplicare. Uleiurile ușurează tototdată aplicarea rujului pe buze, facilitând dizolvarea în ruj a celorlalte ingrediente liposolubile (o substanță liposolubilă este solubilă în grăsimi și practic insolubilă în apă). Cel mai utilizat este uleiul de ricin, dar se poate utiliza și uleiul de măsline sau uleiuri minerale. Iată și structura halucinantă a uleiului de ricin 😛 :

Ulei ricin

Coloranții sunt prezenți în compoziția rujului într-un procent mic, dar sunt esențiali pentru că sunt cei care imprimă culoare rujului. Pentru a imprima culoare, în structura chimică a colorantului trebuie să existe cât mai multe legături chimice duble conjugate (studenții mei știu depre ce este vorba – vezi Originea chimică a absorbției radiației, o să vorbesc depre fenomenul acesta în altă postare, dacă nu ești student la farmacie sau la chimie nu te stresa). Ideea este că numai anumite substanțe pot fi colorate, în funcție de structura lor chimică. 😉

Află mai multe despre ingredientele-cheie ale rujului de buze în articolul Rujul de buze – ingredientele rujului de buze și ce spune culoare rujului despre tine.

Aici poți citi despre ojă și tehnicile de manichiură! 😀

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Referințe științifice:

Awang Bono, Ho Chong Mun,  Mariani RajinEffect of various formulation on viscosity and melting point of natural ingredient based lipstick, Studies in Surface Science and Catalysis, Volume 159, 2006, Pages 693–696.

Charles M. Fairchild, Analytical chemistry in the cosmetics industry, Anal. Chem., 1967, 39 (10), pp 22A–34A.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept