Otrăvuri notorii – intoxicația cu cianură – continuare

Cianură

În postarea anterioară (Toxici notorii – Cianura, otrava care a făcut istorie) ți-am povestit ce este cianura, care sunt proprietățile ei organoleptice și care este mecanismul acțiunii ei la nivel celular.

Acum să vedem ce ți s-ar întâmpla, la modul concret, dacă te-ai intoxica cu cianură.

În toxicologie, în funcție de doza ingerată sunt descrise mai multe tipuri de intoxicații cu cianură:

-dacă ingerezi o cantitate foarte mare de cianură cazi aproape instantaneu, îți pierzi conștiența și mori în convulsii;

-dacă doza ingerată nu este atât de mare, apare greața, voma, ți se modifică respirația, ți se învinețesc extremitățile, intri în convulsii, inima îți bate din ce în ce mai încet și mori.

Ceea ce vreau să subliniez este că, spre deosebire de alte otrăvuri, cianura este printre puținele care nu determină intoxicație cronică. Și stricnina este în aceeși situație. Stricnina este și ea un alt toxic convulsivant notoriu. Despre stricnină vom discuta în altă postare.

Un alt lucru important prin care se remarcă cianura este că dacă scapi din intoxicație îți revii complet, fără să rămâi cu sechele. Ceea ce este deosebit de important! Noi, speciile științifice, spunem că este un toxic de tip totul sau nimic. Adică ori te omoară, ori te lasă să trăiești. Cianura nu joacă cu jumătăți de măsură. 😀

Poate te întrebi dacă există vreun antidot pentru intoxicația cu cianură. Există mai multe, dar din cauza faptului că cianura este o otravă care acționează atât de rapid, odată înghițită doza letală, este practic imposibil de administrat antidotul în timp util.

Cianura a fost utilizată în genocidele din lagărele de concentrare din cel de-al doilea Război Mondial, sub forma unui pesticid care se transforma în acid cianhidric în anumite condiții. Cianura a fost implicată și în moartea lui Adolf Hitler. Deși se spune că s-a sinucis prin împușcare, dovezile sugerează că de fapt s-a sinucis cu o pastilă ce conținea cianură de potasiu.

Cianura a fost implicată și în moartea legendarului Grigori Rasputin, dar în realitate acesta a supraviețuit dozei letale. Cum a fost posibil acest lucru? Citește AICI.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI și AICI.

Referințe științifice:

Jillian Hamel, A Review of Acute Cyanide Poisoning With a Treatment Update, American Association of Critical-Care Nurses, 2011, 31(1): 72-82;

K. K. Chen, Charles L. Rose, TREATMENT OF ACUTE CYANIDE POISONING, 1956;162(12):1154-1155.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept