Chimie sau magie? De ce ne îndrăgostim de ciocolata neagră?

Ciocolata

De ce ne îndrăgostim de ciocolta ciocolata neagră?  O să îți explic din punct de vedere chimic ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci ciocolată și care sunt cele mai relevante efecte obiective și subiective ale acesteia.

Este vorba, în primul rând, de efectul afrodisiac al acesteia. 

Despre suplimentele alimentare cu efect afrodisiac am discutat și în alte articole: Dacă dragoste nu e, facem: remedii naturale adjuvante în creșterea libidoului feminin – partea I.

Efectul afrodisiac al acesteia poate fi explicat prin conținutul său mare (de aproximativ 70%) de cacao, care crește nivelul dopaminei din creier. Acest “duș” de dopamină  crește buna dispoziție, te relaxează și îmbunătățește răspunsul organismului la stimulare. 😆

În plus, ciocolata neagră crește nivelul de endorfine, care amplifică senzația de plăcere. 

De unde vine ciocolata? Se fabrică din boabele de cacao, care sunt, de fapt, semințele prelucrate ale arborelui de cacao (Theobroma cacao).

Theobroma-cacao

Ciocolata neagră nu numai că are un gust exceptional, dar are un conținut mare de antioxidanți, de aproximativ 8 ori mai mare decât în căpșuni.

Antioxidanții sunt substanțele capabile să ne apere de efectele nocive ale radicalilor liberi. Antioxidanții naturali se găsesc în fructe, legume, oleaginoase și semințele de cacao. Antioxidanții din ciocolată sunt reprezentați de polifenoli. Boabele crude de cacao au un conținut masic de aproximativ 10% polifenoli.

theobroma-cacao

Așadar, ar trebui să dai iama-n cicolată? Răspunsul este nu! De ce? Din cauza conținutului caloric ridicat al acesteia: ciocolata conține grăsimi, în mare parte grăsimi “bune”, dintre care, în proporții aproape egale acid oleic, palmitic și stearic.

Acidul oleic este un acid nesturat, sănătos. Acidul stearic nu influențează concentrația de colesterol din sânge, însă acidul palmitic poate crește LDL-ul (în traducere liberă, „colesterolul rău”). Indiferent cum ai privi-o, ciocolata neagră este bogată în calorii, consumul zilnic recomandat fiind de 100 g (ceea ce echivalează cu 400 Kcal). 😛

Pe cât este de delicioasă, însă, ciocolata cu lapte nu este atât de sănătoasă ca cea neagră, întrucât laptele adăugat acestei ciocolate nu reprezintă altceva decât zaharuri, grăsimă și…. calorii.

Ciocolata neagră are efecte benefice asupra inimii: conform unor studii științifice, doza de 6.7 g ciocolată neagră pe zi te poate proteja din acest punct de vedere. Principiile active responsabile de efectele benefice la nivel cardio-vascular sunt flavonoidele. Acestea favorizează normalizarea tensiunii arteriale prin producerea de oxid nitric.

Ciocolata neagră are și efecte antidepresive. Bobițele magice de cacao influențează trei substanțe cu rol de neurotransmițător, implicate în starea de bine: dopamina, serotonina și feniletilamina. Ultima dintre ele influențează chimia creierului într-un mod unic: cine spune că este îndrăgostit de ciocolată nu este departe de adevăr, pentru că se pare că feniletilamina este implicată în procesul de îndrăgostire. Deci uite că ai aflat un “mic secret”! 😀

medacademy

O altă explicație pentru efectul antidepresiv al ciocolatei este reprezentată de conținutul acesteia în triptofan și inhibitori de monoaminoxidază. Triptofanul are rol în producerea serotoninei în corp (iar serotonina este implicată în starea de bine, și încă cum!). Inhibitorii de monoaminoxiidază (pe scurt, IMAO) sunt substanțe care împiedică degradarea în organism a substanțelor implicate în starea de bine și astfel acestea din urmă prezintă efecte prelungite.

Data viitoare când vei gusta din această mică plăcere (ne)vinovată vei ști care sunt mecanismele prin care aceasta îți induce starea de bine, dar și cele mai importante efecte terapeutice ale matricei de principii active din ciocolată. Până atunci, hai să învățăm chimie! Restul… e magie! 😛

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Referințe științifice:

Almoosawi S, et al The effect of polyphenol-rich dark chocolate on fasting capillary whole blood glucose, total cholesterol, blood pressure and glucocorticoids in healthy overweight and obese subjects . Br J Nutr. (2010)

Arlorio M, et al Roasting impact on the contents of clovamide (N-caffeoyl-L-DOPA) and the antioxidant activity of cocoa beans (Theobroma cacao L.) . Food Chem. (2008)

Balzer J, et al Sustained benefits in vascular function through flavanol-containing cocoa in medicated diabetic patients a double-masked, randomized, controlled trial . J Am Coll Cardiol. (2008)

Crozier SJ, et al Cacao seeds are a “Super Fruit”: A comparative analysis of various fruit powders and products . Chem Cent J. (2011)

Esser D1, et al Dark chocolate consumption improves leukocyte adhesion factors and vascular function in overweight men . FASEB J. (2014)

Fisher ND, et al Flavanol-rich cocoa induces nitric-oxide-dependent vasodilation in healthy humans . J Hypertens. (2003)

Fraga, César G et al. “Cocoa flavanols: effects on vascular nitric oxide and blood pressure.” Journal of clinical biochemistry and nutrition 48.1 (2010): 63-67.

Gossai D1, Lau-Cam CA Assessment of the effect of type of dairy product and of chocolate matrix on the oral absorption of monomeric chocolate flavanols in a small animal model . Pharmazie. (2009)

Grassi D1, et al Blood pressure is reduced and insulin sensitivity increased in glucose-intolerant, hypertensive subjects after 15 days of consuming high-polyphenol dark chocolate . J Nutr. (2008)

Grassi D1, et al Cocoa reduces blood pressure and insulin resistance and improves endothelium-dependent vasodilation in hypertensives . Hypertension. (2005)

Gu L1, et al Procyanidin and catechin contents and antioxidant capacity of cocoa and chocolate products . J Agric Food Chem. (2006)

Habauzit V, Morand C Evidence for a protective effect of polyphenols-containing foods on cardiovascular health: an update for clinicians . Ther Adv Chronic Dis. (2012)

Heiss C, et al Acute consumption of flavanol-rich cocoa and the reversal of endothelial dysfunction in smokers . J Am Coll Cardiol. (2005)

Heiss C, et al Vascular effects of cocoa rich in flavan-3-ols . JAMA. (2003)

Hurst WJ1, et al Impact of fermentation, drying, roasting and Dutch processing on flavan-3-ol stereochemistry in cacao beans and cocoa ingredients . Chem Cent J. (2011)

Leikert JF, et al Red wine polyphenols enhance endothelial nitric oxide synthase expression and subsequent nitric oxide release from endothelial cells . Circulation. (2002)

Loffredo L1, et al Dark chocolate acutely improves walking autonomy in patients with peripheral artery disease . J Am Heart Assoc. (2014)

Macht M1, Mueller J Immediate effects of chocolate on experimentally induced mood states . Appetite. (2007)

Monahan KD, et al Dose-dependent increases in flow-mediated dilation following acute cocoa ingestion in healthy older adults . J Appl Physiol. (2011)

Pase MP, et al Cocoa polyphenols enhance positive mood states but not cognitive performance: a randomized, placebo-controlled trial . J Psychopharmacol. (2013)

Pase MP, et al Cocoa polyphenols enhance positive mood states but not cognitive performance: a randomized, placebo-controlled trial . J Psychopharmacol. (2013)

Ramirez-Sanchez I, et al (-)-epicatechin activation of endothelial cell endothelial nitric oxide synthase, nitric oxide, and related signaling pathways . Hypertension. (2010)

Rostami, Ali et al. “High-cocoa polyphenol-rich chocolate improves blood pressure in patients with diabetes and hypertension.” ARYA atherosclerosis 11.1 (2015): 21.

Schramm DD1, et al Chocolate procyanidins decrease the leukotriene-prostacyclin ratio in humans and human aortic endothelial cells . Am J Clin Nutr. (2001)

Taubert D, et al Effects of low habitual cocoa intake on blood pressure and bioactive nitric oxide: a randomized controlled trial . JAMA. (2007)

Tokede OA, Gaziano JM, Djoussé L    Effects of cocoa products/dark chocolate on serum lipids: a meta-analysis . Eur J Clin Nutr. (2011)

Vlachopoulos C, et al Effect of dark chocolate on arterial function in healthy individuals . Am J Hypertens. (2005)

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept