De unde vine și ce este cocaina? În acest articol îți voi povesti despre cele mai importante momente din istoria cocainei, de la descoperirea până la interzicerea consumului acesteia. 😉
Cocaina este unul dintre cele mai vechi, mai potente și mai periculoase stimulante de origine naturală, dintre cele cunoscute până la ora actuală. Cocaina este o susbtanță care se găsește în arborele de coca (cunoscul de speciile științifice sub denumirea de Erythroxylon coca), care crește în zonele din Peru și Columbia.
Mestecarea frunzelor de coca era practicată de către incașii din Anzi, pentru a face față efortului la altitudini mari. Peruvienii mestecau frunzele de coca numai în cadrul ritualurilor religioase, obicei întrerupt odată cu ocazia invaziei spaniole din 1532.
Cocaina a fost izolată (adică a fost obținută în stare pură, sub formă de substanță propriu-zisă) în 1859 de către chimistul german Albert Niemann. Abia din 1880 aceasta a început să fie popularizată în comunitățile medicale.
Se spune că psihoanalistul Sigmun Freud ar fi promovat cocaina printre prietenii apropiați, ca tonic în tratarea depresiei și impotenței sexuale. 😮 Freud considera că doza toxică de cocaină pentru om ar fi foarte mare și că nu ar fi existat doză letală. Se pare că Freud nu era un observator obiectiv, pentru că se spune că și el consuma cu regularitate cocaină. Unul dintre prietenii săi a sfârșit prin a avea halucinații tactile cu “șerpi albi sub piele”, iar unul dintre pacienții săi a murit prin supradoză. 😮
Popularitatea cocainei a crescut foarte mult din anul 1886, când John Pemberton a inclus extractul de frunze de coca în băutura sa, Coca Cola. 😮
În perioada 1850-1900, elixirele “miraculoase” pe bază de cocaină și opiu erau folosite de toate clasele sociale, populară fiind mai ales printer vedetele de la Hollywood. Cocaina a fost consumată de către nume celebre precum inventatorul Thomas Edison.
Pe măsură ce consumul de cocaină se răspândea, efectele sale periculoase deveneau din ce în ce mai evidente.
În 1903, sub presiunea publicului, compania Coca Cola a scos din rețeta băuturii cocaina. 😉
După popularizarea consumului de cocaină prin prizare, literatura științifică a început să raporteze din ce în ce mai multe cazuri de afectare nazală. Cocaina produce perforarea septului nazal.
Până în 1912 au fost înregistrate nu mai puțin de 5000 de cazuri de deces ca urmare e consumului de cocaină, ceea ce a făcut ca în anul 1922 consumul acesteia să fie oficial interzis.
Din anul 1970, cocaina a devenit noul drog la modă pentru efectele sale stimulante, fiind cunoscut drept drogul oamenilor bogați, având în vedere costul semnificativ al acesteia.
La ora actuală, cocaina este clasată pe locul doi în topul celor mai traficate droguri ilicite.
Care sunt efectele în organism ale cocainei, cum se manifestă intoxicația cu cocaină și ce tratament se aplică? Află din acest articol!
Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.
Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.
Referințe științifice:
Goldstein R., DesLauriers C., Burda A., Johnson-Arbor K., Cocaine: history, social implications, and toxicity: a review, Seminars in Diagnostic Pathology, 2009, 26(1): 10–17.
Kleber H., Epidemic cocaine abuse: America’s present, Britain’s future? Br J Addiction 1988;83:1359-71.
Karch SB, Cocaine: history, use, abuse, J R Soc Med 1999;92:393-397.
0 Comentarii