Droguri stimulante notorii – Cocaina –partea a II-a

Cocaina

În articolul anterior (Droguri notorii: cocaina – partea I) ți-am povestit despre istoricul cocainei, de la descoperirea sa, până la interzicerea consumui său. La ora actuală, cocaina este clasată pe locul doi în topul celor mai traficate droguri ilicite.  Dar care sunt efectele cocainei în corpul uman și cum se manifestă intoxicația cu cocaină? 🙄

Deși probabil că nu te interesează, structura chimică a cocaine este: 😛

cocaina

Poate că pe tine te interesează mai puțin acest aspect, însă este deosebit de important în cazul interacțiunii acesteia cu organismal uman.

Intoxicația cu cocaină se produce după pătrunderea acesteia în organism, când este afectat, în primul rând, creierul. Cocaina este o susbstanță puternic stimulantă la nivelul creierului, care produce, printre altele, senzație de fericire, energie debordantă și logoree. Acestea sunt efectele “utile” pentru care este consumată cocaina. 😛

Cocaina crește rezistanța organismului la efortul intelectual  și fizic , îndepărtând starea de oboseală. Este cea mai mare capcană în care poți să cazi, deoarece cocaina face toate aceste lucruri din propriile rezerve ale organismului. Practic eliberează energia pe care o stochează organismul. În acest fel, fără să mănânci mai nimic te simți un super-erou, însă cocaina nu face altceva decât să îți consume propriile reurse (te biciuiește, practic), pentru că, în momentul în care resursele s-au epuizat, nu mai funcționezi și intri în „sevraj”, resimțind preactic lipsa resurselor pe care aceasta le-a epuizat. Îți va fi foarte foame și foarte somn.

Consumul de cocaină este întâlnit în cazul tuturor tipurilor de indivizi, dar mai ales în rândul studenților și tinerilor adulți, aflați în contexte care predispun la acest consum, și anume: anturajul de cocainomani, istoricul familial de abuz de droguri, istoric de abuz de alte droguri sau alcool, trecutul traumatizant, încărcat cu abuzuri sau violență.

Care este mecanismul de acțiune al cocainei stickman_question_mark_thinking_pc_400_wht

Odată intrată în corp, cocaina crește concentrațiile de dopamină, serotonină și noradrenalină. Aceste substanțe din creier se ocupă cu creșterea sentimentului de plăcere, fericire și cu creșterea stării de alertă a organismului. Prin creșterea concentrațiilor acestor substanțe, apare starea de euforie, extaz, de durată cu atât mai mare cu cât este consumată o concentrație mai mare de cocaină.

cocaina

Preluat de pe: 105popsci.web.unc.edu

Care sunt simptomele intoxicației cu cocaină stickman_question_mark_thinking_pc_400_wht

Intoxcația cu cocaină apare atunci când în organism intră o cantitate mare de cocaină și se manifestă prin: dilatarea pupilelor (este unul dintre semnele caracteristice), insomnie, transpirație, greutate în piept, agitație, frică fără motiv, creșterea bătăilor inimii, creșterea tensiunii, tremurăturii, scăderea poftei de mâncare, fericire intensă, mâinile și picioarele devin reci.

Cocaina este periculoasă deoarece creează dependență, cu alte cuvinte, dacă începi să o consumi, s-ar putea să nu te mai poți opri. Dependența este mai ales de natura psihică, adică creierul este cel care îți cere cocaină, și nu neapărat corpul.

Cocaina este periculoasă și din cauza fenomenului de toleranță pe care îl produce, adică la un moment dat doza pe care o luai de obicei nu îți mai face efectul și trebuie să crești doza pentru a obține efectul la intensitatea inițială. Evident că tocmai această creștere a dozei reprezintă pasul sigur spre intoxicație.

Intoxicația cronică cu cocaină se numește cocainomanie și se manifestă inițial printr-o stare de fericire (euforie) cu halucinații auditive (intoxicatul aude melodii plăcute), vizuale (obiectele apar colorate în culori vii), olfactive (intoxicatul simte miros de ars) și tactile (intoxicatul are senzații de insecte sub piele), precum și halucinații cu tentă erotică (denumite popular furia dansului)  și apoi apare starea de tristețe.

Cum se diagnostichează intoxicația cu cocaină stickman_question_mark_thinking_pc_400_wht

Intoxicația cu cocaină se diagnostichează prin intermediul mai multor teste, și anume:

-manifestările pe care le prezintă intoxicatul;

-determinarea enzimelor cardiace – care pot indica un infarct miocardic, acesta reprezentând una dintre complicațiile intoxicației cu cocaină;

-teste toxicologice de laborator, inclusiv analiza urinii.

Care sunt complicațiile intoxicației cu cocainăstickman_question_mark_thinking_pc_400_wht

Complicațiile intoxicației cu cocaină pot include: atacuri de panică, paranoia, convulsii, perforarea septului nazal, halucinații, creșterea temperaturii corpului, accident vascular cerebral sau infarct miocardic.

Intoxicațiile severe cu cocaină se pot solda cu moarte. Doza letală prin ingerare este de aproximativ 1 g.

Cum se tratează intoxicația cu cocaină stickman_question_mark_thinking_pc_400_wht

În primul rând funcțiile vitale (bătăile inimii, tensiunea arterială, temperaura corpului și ritmul respirator) ale intoxicatului trebuie monitorizate pentru prevenirea apariției complicațiilor.

Se administrează somnifere pentru calmarea agitației, tensiunii arteriale mari, a fricii fără motiv și a pulsului mare.

Se administrează perfuzii intravenoase cu fluide pentru a combate starea de deshidratare.

Și nu în ultimul rând, pacientul trebuie să fie consiliat din punct de vedere psihologic pentru prevenirea reluării consumului drogului.

Te-ar putea interesa și Droguri notorii – secretele heroinei.

Acest articol a fost preluat și de Revista SuperProfit, AICI.

Spune NU consumului de droguri!

Dacă vrei să afli mai multe detalii legate de substanțele toxice, otrăvuri și mecanismul prin care acestea produc efecte toxice în organismul uman, îți recomand cele două cărți ale mele de Toxicologie, despre care poți găsi mai multe detalii AICI.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI și AICI.

Referințe științifice:

Phillips, K., Luk, A., Soor, G. S., Abraham, J. R., Leong, S., & Butany, J. (2009). Cocaine cardiotoxicity: a review of the pathophysiology, pathology, and treatment options. Am J Cardiovasc Drugs, 9(3), 177-196. doi: 10.2165/00129784-200909030-00005

Vroegop, M. P., Franssen, E. J., van der Voort, P. H., van den Berg, T. N., Langeweg, R. J., & Kramers, C. (2009). The emergency care of cocaine intoxications. Neth J Med, 67(4), 122-126.

Zimmerman, J. L. (2012). Cocaine intoxication. Crit Care Clin, 28(4), 517-526. doi: 10.1016/j.ccc.2012.07.003

Kuypers, K., Steenbergen, L., Theunissen, E., Toennes, S. W., & Ramaekers, J. G. (2015). P. 1. e. 007 Emotion recognition during cocaine intoxication. European Neuropsychopharmacology, 25, S213.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept