Contracepţia de urgenţă – sau despre cum să “tratezi” neprevăzutul

Contracepţia de urgență

Contracepţia de urgenţă reprezintă totalitatea măsurilor care se iau pentru a preveni apariţia unei sarcini nedorite după ce deja a avut loc contactul sexual neprotejat.

Sunt cunoscute sub denumirea de “pilulă de adoua zi” şi sunt metode contraceptive care se aplică după actul sexual neprotejat. Sunt metode de plan B. Sunt metode contraceptive utilizate de urgenţă si nu de rutină, deci trebuie utilizate numai ca măsură de urgenţă şi nu ca metodă contraceptivă obişnuită, pentru că nu acţioneză ca metodele contraceptive obişnuite!

Pentru prevenirea sarcinilor nedorite se recomandă utilizarea unei metode contraceptive pe termen lung.

Contracepţia de urgenţă este de recomandat a fi utilizată în următoarele cazuri:
-în cazul unui contact sexual neprotejat,
-în cazul eşecului metodei contraceptive folosite: utilizarea incorectă sau ruperea metodelor contraceptive de barieră (de exemplu a prezervativului).

Cum se produce sarcina? Spermatozoidul se combină cu ovulul (proces numit fecundaţie) eliminat din ovar (eliberarea ovulului din ovar se numeşte ovulaţie), se formează aşa-numitul “ou” care se ataşează de mucoasa uterină (proces numit nidaţie).

Spermatozoizii pot supravieţui în aşteptarea ovulului timp de aproximativ 5 zile, motiv pentru care cu contraceptivele de urgenţă se încearcă să amâne ovulaţia în toată această perioadă.

Cele mai utilizate metode de contracepţie de urgenţă sunt:

-Steriletul de cupru (este un dispozitiv intrauterin, prescurtat DIU). Deşi este cea mai eficientă metodă, este şi cea mai puţin folosită, pe de o parte datorită lipsei de informare în acest sens, iar pe de altă parte datorită riscului apariţiei boalii inflamatorii pelvine după montarea sa. Acţionează prin eliberarea ionlor de cupru, toxici pentru spermatozoizi.

-Doze mari de levonorgestrel (1.5 mg) administrat sistemic, sub forma preparatului Escapelle® (1 comprimat cu 1.5 mg levonorgestrel care se administrează în doză unică) sau Postinor® (2 comprimate de 0.75 mg levonorgestrel care se administrează la interval de 12 ore). Aceste produse se eliberează fără prescripţie medicală. Levonorgestrelul este aprobat de FDA.

-Administrare sistemică de ulipristal acetat (sub forma preparatului EllaOne®, în doză de 30 mg ulipristal acetat care se administrează în doză unică). Se eliberează doar cu prescripţie medicală care se reţine în farmacie. Ulipristalul acetat este aprobat de FDA.

Niciuna dintre cele 3 metode prezentate mai sus NU produce avort! Deci dacă sarcina este deja instalată, aceste metode NU SUNT EFICIENTE!

Alte metode contraceptive “băbeşti” precum duşurile vaginale cu apă şi săpun sau băuturi acide au efect egal cu ZERO!

Pentru prevenirea unei sarcini nedorite, trebuie aplicată cât mai rapid după actul sexual neprotejat una dintre cele 3 metode prezentate, în ciuda faptului că există o perioadă de toleranţă de 3-5 zile, în funcţie de metodă. Eficienţa lor scade, chiar şi de-a lungul acestei perioade de toleranţă.

Levonorgestrelul

Acţionează prin întârzierea sau inhibarea ovulaţiei.
Dacă procesul de fixare al oului de mucoasa uterină a început înainte de a fi administrat levonorgestrelul, acesta NU are efect. Nu are efect dacă eşti deja însărcinată, pentru că nu are acţiune abortivă.
Eficacitatea levonorgestrelului scade pe măsură ce creşte perioada scursă de la contactul sexual neprotejat, astfel: la 95% în primele 24 ore, la 85% în 24-48 ore, la 58% în 48-72 de ore. Deci este mai bine să iei comprimatul în decurs de 12 ore decât să aştepţi până în a 3-a zi. Levonorgestrelul se va utiliza la maxim 3 zile de la contactul sexual neprotejat.


Administrarea în doze mari a levonorgestrelului este o măsură de rezervă, doar în cazul ineficienţei altei metode contraceptive.
Levonorgestrelul nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, are eficacitate inferioară faţă de metodele contraceptive cu administrarare regulată. Nu se recomandă repetarea administrării în cadrul aceluiaşi ciclu menstrual, nu se recomandă la femei sub 16 ani fără supreveghere medicală.
După administrarea levonorgestrelului hemoragia de privaţie (sângerarea menstruală) poate întârzia 5-7 zile faţă de data aşteptată.
Deoarece levonorgestrelul se elimină în laptele matern, este contraindicată alăptarea timp de 8 ore de la administrarea acestuia.

medacademy

Ulipristal acetat

Ella One

Acţionează prin întârzierea sau inhibarea ovulaţiei.
Se administrează în doză unică de 30 mg, cât mai repede cu putinţă, dar în maxim 5 zile de la contactul sexual neprotejat. Poate fi administrat cu sau fără alimente. Are eficacitate contraceptivă mai mare decît levonorgestrelul.
Nu trebuie să iei ulipristal acetat dacă ai astm bonşic sever şi nici împreună cu un alt contraceptiv de urgenţă conţinând levonorgestrel.
Nu trebuie să îl iei în acelaşi timp cu cu antiacide (medicamente care scad aciditatea din stomac).
Administrarea contraceptivelor cu administrare regulată poate fi începută imediat după administrarea ulipristalului acetat, dar numai împreună cu o metodă de contracepţie sigură de tip barieră (utilizarea prezervativului), până la următoarea menstruaţie.
Deoarece ulipristalul acetat se elimină în laptele matern, este contraindicată alăptarea timp de o săptămână de la administrarea acestuia.
Ulipristal acetat modifică data începerii următoarei sângerări menstruale cu aproximativ 7 zile în plus sau în minus faţă de data aşteptată.

Recomadări generale referitoare la contraceptivele de urgenţă

Levonorgestrelul şi ulipristalul acetat nu se administrează împreună cu medicamente inductori enzimatici precum: medicamente pentru epilepsie (fenobarbital, carbamazepină), medicamnete pentru tratamentul tuberculozei (rifampicină), antifungice (griseofulvina) , sau produse fitoterapice cu sunătoare deoarece acestea pot scădea eficacitatea acestuia.
Dacă ai vomitat în primele trei ore după administrarea comprimatului, trebuie să iei imediat alt comprimat.
În cazul contraceptivelor orale de urgență nu ştii dacă metoda a funcţionat sau nu până nu faci un control medical. De aceea îţi recomand să te programezi la un consult medical la aproximativ trei săptămâni după ce ai luat Postinor, Escapelle sau EllaOne, pentru a te asigura că medicamentul şi-a făcut efectul.
Reacţiile adverse ale contraceptivelor de urgenţă pot include:
-modificări ale dispoziţiei;
-dureri de cap, ameţeală;
-greaţă, vomă;
-durere de muşchi, durere de spate;
-dismenoree, dureri ale sânilor, dureri în zona pelviană.

OBSERVAŢII

-Metodele contraceptive de urgenţă NU protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
-Metodele contraceptive de urgenţă orale prezentate acţionează prin inhibarea sau întârzierea ovulaţiei. Dacă ovulaţia a avut deja loc, aceste metode NU mai au efect. Cea mai mare problemă este că aproape nicio femeie nu cunoaşte cu certitudine momentul ovulaţiei. Deci eficienţa este imposibil de prezis, depinde de ovulaţie, dacă s-a produs sau nu.
-Ceea ce probail nu ştii este că efectul contraceptivelor de urgenţă orale scade odată cu creşterea indicelui de masă corporală, IMC (pe care îl poţi calcula foarte simplu împărţindu-ţi greutatea in Kg la pătratul înălţimii în metri). Levonorgestrelul devine ineficient la un IMC mai mare de 26, iar ulipristalul devine ineficient la un IMC mai mare de 35.
-Deci te rog nu te baza pe contracepţia de urgenţă orală. Mai bine previi decât să tratezi!
-Riscul sarcinii nedorite se poate totuşi reduce la 0.1% dacă se montează un sterilet din cupru in primele 5 zile dupa contact, chiar şi în cazul femeilor cu IMC mai mare de 35. Este cea mai eficientă metodă de contracepţie de urgenţă.

Notă: Citeşte cu atenţie prospectul. Dacă ai întrebări suplimentare, adresează-te medicului sau farmacistului!

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Referinţe ştiinţifice:

Brache V, Cochon L, Deniaud M, Croxatto HB, Ulipristal acetate prevents ovulation more effectively than levonorgestrel: analysis of pooled data from three randomized trials of emergency contraception regimens, Contraception. 2013 Nov;88(5):611-8

Glasier A, Cameron ST, Blithe D, Scherrer B, Mathe H, Levy D, Gainer E, Ulmann A., Can we identify women at risk of pregnancy despite using emergency contraception? Data from randomized trials of ulipristal acetate and levonorgestrel., Contraception. 2011 Oct;84(4):363-7
Müller AL, Llados CM and Croxatto HB (2003), Postcoital treatment with levonorgestrel does not disrupt postfertilization events in the rat. Contraception 67,415–419.

K.Gemzell-Danielsson, L.Marions, Mechanisms of action of mifepristone and levonorgestrel when used for emergency contraception, Human Reproduction Update, Vol.10, No.4 pp. 341–348, 2004.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept