Cremele antiacneice cu tretinoin – atenționări

În articolul anterior (Tratamentul antiacneic cu tretinoin) am discutat despre ce este tretinoinul și pentru ce anume se utilizează. În cele ce urmează voi expune cele mai importante precizări referitoare la modul de aplicare pe piele a preparatelor cu tretinoin și atenționările speciale în cazul utilizării acestora.

Ce ar trebui să îi spui medicului înainte de a utiliza tretinoin?

Este necesar să discuți cu medicul dermatolog despre specificul stării pielii. Întreabă despre diferitele opțiuni disponibile pentru afecțiunea ta. Alte lucruri pe care ar trebui să le menționezi atunci când vorbești cu medicul sunt:

-Sarcina. Nu există încă suficiente studii controlate pentru a evalua siguranța tretinoinului în timpul sarcinii.

-Alăptarea. Nu este clar dacă tretinoinul poate trece prin laptele matern.

E-xpunere solară. Este necesar să îi spui medicului dacă jobul tău actual implică lucrul la soare.

-Medicamente. Enumeră toate medicamentele pe care le iei în prezent, inclusiv cele administrate pe piele. Este important ca medicul tău să știe dacă ar putea exista interacțiuni cu tretinoinul.

Dacă medicul dermatolog consideră că tretinoinul este indicat în cazul tău, asigură-te că știi cum trebuie utilizat, cât va dura să îți dai seama dacă funcționează și care sunt semnele care îți indică faptul că ar trebui să încetezi să îl utilizezi.

Cum se aplică preparatele cu tretinoin pe piele

Înainte de a aplica creme/geluri cu tretinoin, asigură-te că fața ta este curată, fără machiaj, spălată delicat. Spălarea excesivă poate provoca iritații.

După ce te-ai spălat și ți-ai uscat fața, așteaptă 20 până la 30 de minute înainte de a aplica tretinoin.

Cremele cu tretinoin se aplică o dată pe zi, de preferință înainte de culcare.

Se aplică ușor pe zonele afectate de piele. Produsul trebuie să intre imediat în piele. În cazul în care ai utilizat prea mult produs, încearcă să utilizezi puțin mai puțin a doua zi. Reține că utilizarea unei cantități mai mari de tretinoin sau utilizarea acestuia mai des nu va grăbi apariția rezultatelor. De fapt, ar putea provoca iritarea pielii.

Tretinoinul este indicat numai pentru uz topic. Ai grijă ca acesta să nu pătrundă în ochi, gură, nas sau mucoase. În timp ce utilizezi tretinoin, evită sau minimizează expunerea la: lumina soarelui, vânt și frig extrem, săpunuri dure și produse pentru păr, produse cosmetice care tind să usuce pielea.

Este necesar ca pe toată durata tratamentului cu tretinoin să utilizezi o cremă cu SPF 50.

Evită contactul pielii cu substanțe/produse care pot interacționa cu medicamentul, cum ar fi alcoolul, astringenții, sucul de lămâie verde sau condimentele.

Este posibil să observi efectul tretinoinului în decurs de 2 până la 3 săptămâni de la inițierea tratamentului, dar ar putea dura chiar 6 săptămâni sau mai mult pentru a beneficia de efectul complet.

Dacă nu observi îmbunătățiri în decurs de 12 săptămâni sau dacă observi o îmbunătățire semnificativă și te întrebi dacă ar trebui să începi să îl utilizezi mai rar, discută cu medicul dermatolog.

Ce efecte secundare prezintă tretinoinul?

Este posibil ca tretinoinul să îți irite la primele aplicări. În primele câteva săptămâni de tratament, este normal să ai o roșeață ușoară până la moderată, uscăciune, descuamare și mâncărime.

Aceste reacții adverse ar trebui să se diminueze pe măsură ce pielea se adaptează la acest medicament.

Oprește utilizarea tretinoinului și discută cu medicul dacă iritația nu se îmbunătățește în câteva săptămâni sau dacă apar iritații persistente sau agravante, vezicule, cruste, umflătură, roșeață excesivă sau modificarea temporară a pigmentării pielii.

Concluzii

Tretinoinul poate reprezenta o opțiune de tratament sigură și eficientă pentru acnee. De asemenea, poate ajuta la reducerea aspectului ridurilor de suprafață și a petelor întunecate din cauza deteriorării pielii sub acțiunea luminii solare.

Deși poate irita pielea la început și este posibil să nu vezi rezultate de la primele aplicări, poate contribui la îmbunătățirea aspectului pielii.

Discută cu medicul dermatolog pentru a afla dacă tretinoinul este indicat în cazul tău.

Te-ar putea interesa și Tot ce trebuie să știi despre acidul hialuronic și Acidul azelaic – sau despre cum am scăpat de acnee.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

 

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

 

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

 

 

 

Referințe științifice:

Leyden J, et al. (2017). Why topical retinoids are a mainstay of therapy for acne.

Noble S, et al. (1995). Tretinoin: A review of its pharmacological properties and clinical efficacy in the topical treatment of photodamaged skin.

Schmidt N, et al. (2011). Tretinoin: A review of its anti-inflammatory properties in the treatment of acne.

0 Comentarii

Lasă un comentariu