Dacă dragoste nu e… facem: cauzele scăderii libidoului feminin și cum se poate remedia problema

Libidou

Scăderea libidoului feminin apare cel mai adesea în jurul perioadei menopauzei, din cauza modificărilor hormonale caracteristice acestei perioade. Scăderea libidoului feminin are în principal cauze hormonale. Dar care sunt celalte cauze și cum poate fi remediată această problemă în funcție de cauză?

1.Modificările hormonale, lubrifierea vaginală redusă și durerea aferentă

Prima și cea mai importantă cauză este reprezentată de modificările hormonale din cadrul menopauzei.

În mod normal, în perioada fertilă, libidoul feminin atinge apogeul în jurul perioadei ovulației. În cazul menopauzei, prin scăderea nivelului hormonilor estrogeni, scade fluxul de sânge de la nivel vaginal și apare uscăciunea locală, care duce la apariția durerii în timpul actului sexual din cauza scăderii lubrifierii locale.

Rezolvareastickman_question_mark_thinking_pc_400_wht

Crește-ți lubrifierea vaginală prin utilizarea lubrifianților speciali, pe bază de silicon, în timpul actului sexual sau creme vaginale cu conținut redus în estrogen, pe care ți le va prescrie medicul. Actele sexuale regulate te vor ajuta să îți crești fluxul local de sânge la nivel vaginal și, implicit, să îți crești lubrefierea locală.

Terapia hormonală din cadrul menopauzei reduce bufeurile, transpirațiile nocturne, dar se pare că în majoritatea cazurilor nu crește libidoul feminin.

2.Stress-ul

Stress-ul este inamicul numărul 2 în scăderea libidoului feminin. Din cauza vieții agitate, a multiplelor probleme în viața de cuplu, respectiv în viața socială și în carieră, viața sexuală are de suferit și, implicit, și libidoul tău.

Rezolvareastickman_question_mark_thinking_pc_400_wht

Încearcă să găsești timp pentru relaxare și pentru o viață sexuală activă. Ia în calcul și consilierea psihologică de cuplu.

3.Înaintarea în vârstă

Odată cu înaintarea în vârstă, crește probabilitatea apariției problemelor de libidou, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor. Vestea proastă este că în cazul femeilor, probabilitatea apariției acestor probleme este de aproximativ 2-3 ori mai mare decât în cazul bărbaților. 😐 Studiile științifice inclină să justifice această scădere a libidoului odată cu înaintarea în vârstă, prin scăderea nivelului de testosteron. Da, ai citit bine: este vorba de hormonul masculin testosteron. Pentru că și femeile au o în sânge o cantitate mică din acest hormon. 😮 Testosteronul contribuie la menținerea la nivel normal a libidoului feminin.

Rezolvareastickman_question_mark_thinking_pc_400_wht

Nu există niciun medicament pentru femei pe bază de testosteron care să fie aprobat de autoritățile competente, deși unii medici prescriu off-label (adică în afara indicațiilor din prospect) aceste creme în unele cazuri și femeilor. Aceste creme nu sunt, însă, indicate femeilor, deoarece conțin o doză mult prea mare de testosteron.

În acest caz, unele studii indică exercițiile Kegel pentru normalizarea libidoului feminin.

4.Unele medicamente și modificările de dispoziție

Probabilitatea cea mai mare de apariție a tulburărilor de dispoziție (precum depresia și anxietatea) în cazul femeilor apare în intervalul de vârstă între 40 și 59 de ani.

Vestea cea mai tristă este că chiar unele medicamente pentru tratarea acestor tulburări de dispoziție (de exemplu antidepresivele ISRS (adică inhibitoare selective ale recaptării serotoninei)) agravează scăderea libidoului. 😥 Multor femei la menopauză li se prescriu pe termen scurt astfel de antidepresive în ideea diminuării simptomatologiei din menopauză. Deși această medicație rezolvă aceste probleme, agravează însă scăderea libidoului.

medacademy

Rezolvareastickman_question_mark_thinking_pc_400_wht

Prescrierea de către medic, dacă este cazul, a altor antidepresive, cu efecte mai reduse asupra libidoului.

5.Alte afecțiuni

Scăderea libidoului se poate datora și altor afecțiuni obiective (precum hipotiroidismul, durerea cronică sau incontinența urinară), precum și percepțiilor subiective asupra propriului corp odată cu înaintarea în vârstă.

Rezolvareastickman_question_mark_thinking_pc_400_wht

Controalele medicale regulate te pot ajuta să descoperi și să tratezi din timp aceste probleme în așa fel încât să nu reprezinte un impediment în desfășurarea unei vieți sexuale active. Deasemenea, exercițiile fizice regulate, adecvate vârstei tale, precum și un stil de viață sănătos, te pot ajuta să îți menții un aspect fizic plăcut.

Îți plac articolele mele? Stai în contact cu mine (abonându-te la site-ul meu și dând like paginii mele de Facebook AICI)! În articolele următoare vom vorbi despre suplimentele care te pot ajuta să îți normalizezi libidoul! 😉

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Referințe științifice:

Hallstrom T. Sexuality in the climacteric. Clin Obstet Gynaecol 1977;4: 227–39.

HammondC, HaseltimeFP, SchiffI, editors. Menopause: Evaluation, treatment and health concerns. New York: Alan R Liss Inc.; 1989:211–24.

Dennerstein L, Randolph J, Taffe J, Dudley E, Burger H. Hormones, mood, sexuality, and the menopausal transition. Fertil Steril 2002;77: S42–8.

Avis N, Stellato R, Crawford S, Johannes C, Longcope C. Is there an association between menopause status and sexual functioning? Menopause 2000;7: 297–309.

Kadri N, McHichi Alami KH, McHakra Tahiri S. Sexual dysfunction in women: Population based epidemiological study. Arch Women Ment Health 2002;5: 59–63.

Dennerstein L, Lehert P. Modelling mid-aged women’s sexual functioning: A prospective, population-based study. J Sex Marital Ther 2004; 30: 173–83.

Barlow DH, Cardozo L, Francis R, Griffin M, Hart D, Stephens E, Sturdee D. Urogenital ageing and its effect on sexual health in older British women. Br J Obstet Gynaecol 1997;104: 87–91.

Fugl-Meyer AR, Fugl-Meyer K. Sexual disabilities, problems and satisfaction in 18–74-year-old Swedes. Scand J Sexol 1999;2: 79–105.

Bergstrom-Walan M, Neilsen H. Sexual expression among 60–80 year old men and women: A sample from Stockholm, Sweden. J Sex Res 1990;27: 289–95.

Pfeiffer E, Verwoerdt A, Davis GC. Sexual behavior in middle life. Am J Psychiatry 1972;128: 1262–7.

Mansfield PK, Voda A, Koch PB. Predictors of sexual response changes in heterosexual midlife women. Health Values 1995;19: 10–9.

Cawood EH, Bancroft J. Steroid hormones, the menopause, sexuality and well-being of women. Psychol Med1996;26: 925–36.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept