Dacă sănătatea e importantă pentru tine, vei găsi calea. Dacă nu, vei găsi o scuză. Sau mai multe.

alimentaţie sănătoasă

Cum trebuie să arate o alimentaţie sănătoasă?

Sunt multe de spus legat de acest subiect. O sa îţi dau însă un răspuns concis: DIVERSITATEA alimentară este cheia. Pentru că diversitatea asigură acel ECHILIBRU care îţi aduce starea de bine. Evident, vorbesc despre diversitatea de alimente sănătoase, consumate în combinaţiile corecte, în contextul unui stil de viaţă sănătos.

Cel mai important aspect al unei diete este să fie BOGATĂ din punct de vedere CALITATIV, dar SARACĂ din punct de vedere CANTITATIV. Să mănânci numai atunci când îti este foame (şi numai după ce ai verificat că senzaţia este de foame şi nu de sete, bând un pahar cu apă) şi atât cât să îţi astâmperi senzaţia de foame, fără a avea senzaţia de saţietate deplină, să combaţi sedentarismul, să dormi suficient (să nu uităm că şi stresul este generator de radicali liberi, adică de metaboliţi acizi, contează şi calitatea somnului, dar ăsta e un alt capitol) şi să te hidratezi corect (este de comentat şi referitor la hidratatrea corectă).

Să păstrezi echilibrul între aportul şi consumul caloric! Mulţi oameni nu conştientizeză cât de multe calorii “înghit” şi cât de puţine consumă de fapt!

Cel mai important aspect din punctul meu de vedere este ca alimentul SĂ NU FIE PROCESAT (antropizat), pentru că unul procesat nu poate fi echivalent nutriţional cu unul în totalitate natural, neprocesat şi netratat cu hormoni de creştere şi cu alţi aditivi pentru sporirea calităţilor senzoriale (aşa-numitul aliment “superorganoleptizat”), atât de atractiv pentru “publicul larg”, care, se pare, plăteşte (şi la propriu dar şi la figurat) mai ales pentru calitatea senzorială decât pentru profilul nutriţional.

Încă nu conoaştem configuraţia informaţională şi nutriţională a compoziţiei corecte a alimentelor astfel încât să corespundă cerinţelor metabolismului normal al omului sănătos. Referenţialul valabil rămâne alimentul natural integral, neantropizat, a cărui compoziţie chimică şi informaţională nu o cunoaştem decât vag. Informaţia provenită din sursă naturală, corectă a matricelor alimentare neanitropizate este esenţială pentru prevenirea stării de boală, menţinerea sănătăţii individuale şi a speciei biologice din care facem parte.

Un al doilea aspect este ca alimentele să fie consumate în ASOCIERILE CORECTE. “Incompatibilităţile” alimentare apar mai ales în dieta omnivorilor (a celor care consumă şi produse animale, pentru că proteinele animale sunt cele mai “pretenţioase” în asocieri, generează cele mai multe incompatibilităţi), dar ăsta e un capitol separat şi nu am sa detaliez mult. În dieta raw vegan sunt mai puţine alimente incompatibile, poate doar fructele ridică probleme în asocieri, ele trebuind să fie consumate pe stomacul gol.

Şi când ai ajuns la acest punct, VARIAŢIA este cea mai importantă. De ţinut minte: niciun aliment luat individual NU poate avea valoarea sanogenă a unei diete globale diversificate şi echilibrate!

Trebuie să adopţi un stil de viaţă, nu o DIETĂ. Pe care să îl iubeşti, nu să îl vezi ca pe o corvoadă. Pe care să îl menţii. À la longue. Mai toată viaţa. Prin diferitele tipuri de diete renunţi însă la multe tipuri de alimente necesare din punctul meu de vedere organismului (omul a fost creat omnivor, nu ierbivor), de aceea, aceasta ar trebui să fie, din punctul meu de vedere, cât mai variată. Nu trebuie nici să intrăm în panică şi să cădem în extrema cealaltă restrângând dieta şi să nu mai consumăm unele alimente pentru că sunt acide, de exemplu. Să fim serioşi! La un moment dat am măsurat, de curiozitate, pH-ului unui măr şi al unei portocale. Erau ambele slab acide, în jur de 6 (exact aşa cum ştiam şi eu).

Asta înseamnă că natura a greşit undeva şi că nu trebuie sa le mai consumăm pe motiv că sunt acide? Nu, în niciun caz. Un alt exemplu ar fi iaurtul (produs lactat fermentat, cu un pH, evident, slab acid), atât de important în menţinerea sănătăţii tractului gastro-intestinal mai ales prin aportul de bacterii benefice pe care le aduce. Ar fi absurd să nu mai consumam iaurt pe motiv că este acid. Ideea e că, în contextul unei diete diversificate, putem consuma şi alimente acide. Asta pentru că o dietă diversificată va conţine, invariabil, şi alimente bazice, şi, în plus, să nu uitam capacitatea mare de reglare a organismului! Organismul, dacă este sănătos şi alimentele acide nu sunt în exces (tocmai din cauza asta am spus “o dietă diversificată”), se va “descurca” cu ele.

medacademy

Concluzia: o alimentaţie corectă este una variată, alcătuită din alimente din surse naturale, neprocesate, consumate în asocierile corecte, în contextul unui stil de viaţă sănătos. O să detaliez rând pe rând toate aceste aspecte în următoarele postări.

Excesul de sare, zahăr şi grăsimi dăunează grav sănătăţii. Te rog hrăneşte-te atunci când mănânci!

Acest articol a fost preluat și de:

-Revista Succes >>> AICI;

-Revista Observator culinar >>> AICI.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Referinţe ştiinţifice:

Tony Mander, Better life better health – lifestyle and diet for a healthy future, Menopause International 2012; 18: 123–124.

World Health Organization. Joint WHO/FAO expert consultation. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Geneva: WHO, 2003.

Eileen T Kennedy, Evidence for nutritional benefits in prolonging wellness, Am J Clin Nutr 2006;83(suppl):410S– 4S

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept