DROGURI NOTORII – CE SUNT DROGURILE DE CLUB ȘI CARE SUNT CELE MAI UTILIZATE?

Droguri de club

Drogurile de club sunt un grup farmacologic eterogen de medicamente/substanțe nemedicamentoase psihoactive (care acționează asupra psihicului) care tind să fie utilizate abuziv de adolescenți și tineri adulți în cadrul barurilor, cluburilor de noapte, concertelor și petrecerilor.

Cele mai utilizate droguri de club sunt: gama-hidroxibutiratul (GHB), flunitrazepamul , ketamina, LSD-ul (dietilamida acidului lisergic), metamfetamina precum și MDMA (metilendioximetamfetamina sau Ecstasy).

În continuare voi expune pe scurt cele mai importante aspecte referitoare la acestea, urmând ca în articolele următoare să detaliez mai mult despre fiecare în parte.

GHB este cunoscut și sub denumirile de “Ecstasy lichid”, “G” sau “Georgia Home Boy”. GHB se prezintă sub forma unui lichid limpede și inodor. GHB este un deprimant al sistemului nervos central, care a fost aprobat de FDA (Food and Drug Administration) în 2002 pentru a fi utilizat în tratamentul narcolepsiei (tulburare de somn).

Această aprobare a venit cu restricții severe, inclusiv utilizarea sa numai pentru tratamentul narcolepsiei și cerința pentru un registru de pacienți monitorizat de FDA. GHB este, de asemenea, un metabolit al acidului gama-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător inhibitor al sistemului nervos central.

Există în mod natural în creier, dar la concentrații mult mai mici decât cele găsite atunci când GHB este abuzat.

Acesta a fost implicat în multe intoxicații, supradoze și violuri. Puritatea dozelor administrate poate varia destul de mult, deci și potența acestora. Supradozajul cu GHB poate duce rapid la pierderea conștienței, comă și moarte.

Flunitrazepamul este cunoscut sub denumirea comercială de Rohypnol® și sub denumirile de stradă de “Roofies”, “Rophie”, “Roche” sau “Forget-me”. Este o benzodiazepină hipnotic-sedativă similară din punct de vedere structural și terapeutic cu diazepamul și alprazolamul. Flunitrazepamul nu este aprobat pentru utilizare pe bază de rețetă în Statele Unite, deși este aprobat în aproximativ 50 de țări din lume pentru tratamentul insomniei.

Acesta se administrează pe cale orală sub formă de comprimate sau dizolvat în băuturi. Deoarece această substanță este inodoră (fără miros) și insipidă (fără gust) și produce amnezie, poate fi administrat unei persoane fără ca aceasta să știe, motiv pentru care a fost implicat în multe violuri și agresiuni sexuale. Utilizarea acestuia a început să câștige popularitate în Statele Unite la începutul anilor 1990.

Ketamina este cunoscută și sub denumirile de stradă de “K”, “Special K”, “Vitamina K”, “Cat Valium”. Ketamina este un anestezic disociativ (în anestezia disociativă pacientul este conştient dar amnezic, imobil şi insensibil la durere), utilizat în cea mai mare parte în practica veterinară. Produce efecte disociative onirice sau halucinații.

Aceasta este utilizată în formă lichidă cu care se amestecă marijuana sau produsele din tutun sau în formă solidă, amestecată cu cocaină. La doze mari, ketamina produce delir, amnezie, afectarea funcției motorii și, uneori, efecte respiratorii fatale.

Metamfetamina este cunoscută sub denumirile de stradă de “Meth”,” Speed”,” Ice”,” Glass”,” Crystal”, “Crank”.

Se prezintă sub forma unei pulberi cristaline albe, inodoră. Este un stimulant al sistemului nervos central extrem de dependogen, care poate fi administrat prin injectare, fumat, sau pe cale orală. Aceasta crește nivelul de activitate a sistemului nervos central, maschează senzația de oboseală și scade pofta de mâncare (are efect anorexigen).

Metamfetamina este un toxic al sistemului nervos central și prezintă efecte de lungă durată asupra transmisiei dopaminergice (dopamina este neuromediatorul plăcerii), având și alte alte efecte periculoase asupra sănătății, crescând agresivitatea, gradul de violență, favorizând afectarea memoriei, comportamentul psihotic și afectarea cardiacă.

MDMA (metilendioximetamfetamina) este cunoscută sub denumirile de stradă de “Ecstasy”,” X”,” XTC”, “Adam”. Este un stimulant al sistemului nervos central similar metamfetaminei. Se administrează de obicei pe cale orală sub formă de comprimate. MDMA favorizează creșterea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale, poate duce la creșterea temperaturii corpului, insuficiență renală și insuficiență cardiacă. Asocierea dintre MDMA și alcool poate fi extrem de periculosă, uneori letală. Abuzul cronic de MDMA poate produce efecte toxice de lungă durată la nivelul creierului.

LSD 25 (dietilamida acidului lisergic) este cunoscută sub denumirile de stradă de “Acid”,” Blotter”, “Cubes”, “Dots”,” L”,” Sugar”. LSD este un halucinogen (psihodisleptic) puternic care se administrează pe cale orală, sub formă de cuburi de zahăr sau comprimate în care drogul în formă lichidă este absorbit. Acesta produce anomalii profunde ale percepției senzoriale, incluzând distorsiuni ale perceperii sunetelor și imaginilor, efecte emoționale care creează schimbări rapide ale dispoziției, de la teamă intensă la euforie.

Care sunt efectele drogurilor de club asupra organismului? Au acestea potential dependogen? Cum se tratează intoxicațiile acute cu aceste droguri? Despre toate aceste subiecte vom discuta în articolele următoare.

Acest articol a fost preluat și de Revista Succes >>> AICI.

Te-ar putea interesa și Droguri notorii-Secretele heroinei și Droguri notorii – cocaina.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Referințe științifice:

1.Anis NA, Berry SC, Burton NR, Lodge D. The dissociative anaesthetics, datamine and phencyclidine, selectively reduce excitation of central mammalian neurons by N-methyl-aspartate. Br J Pharmacol. 1983;79(2):565-575.

2.Kapur S, Seeman P. NMDA receptor antagonists ketamine and PCP have direct effects on dopamine D2 and serotonin 5-HT2 receptors – Implications for models of schizophrenia. Molecular Psychiatry. 2002;7:837-844.

3.Maxwell JC, Spence RT. Profiles of club drug users in treatment. Subst Use Misuse. 2005;40(9–10):1409-1426.

4.Jansen KL, Darracot-Cankovic R. The nonmedical use of ketamine, part two: A review of problem use and dependence. J Psychoactive Drugs. 2001;33(2):151-158.

5.Smith KM, Larive LL, Romanelli F. Club Drugs: Methylenedioxymethamphetamine, flunitrazepam, ketamine hydrochloride, and γ–hydroxybutyrate. Am J Health-Syst Pharm. 2002;59(11):1067-1076.

6.National Institute on Drug Abuse; National Institutes of Health; U.S. Department of Health and Human Services.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept