DROGURI NOTORII – Efectele drogurilor de club și potențialul dependogen al acestora

droguri club

În articolul anterior (Droguri notorii – ce sunt drogurile de club și care sunt cele mai abuzate) am discutat pe scurt despre cele mai abuzate 6 droguri de club. În cele ce urmează am expus cele mai importante date din literatura de specialitate referitoare la efectul acestora asupra organismului uman, potențialul lor dependogen și măsurile de tratament care se impun în caz de intoxicație acută cu astfel de substanțe.

 

Cum sunt abuzate drogurile de club?

GHB și fluitrazepamul sunt disponibile în forme inodore, incolore și insipide, care sunt în mod frecvent combinate cu alcool și alte băuturi. Ambele substanțe au fost utilizate pentru a comite agresiuni sexuale  datorită abilității lor de a seda și incapacita victimele, prevenind opunerea rezistenței în actul sexual.

GHB este de obicei ingerat pe cale orală, fie sub formă lichidă fie sub formă de pulbere, în timp ce flunitrazepamul este administrat în mod obișnuit sub formă de comprimate. Conform studiilor recente, se pare că flunitrazepamul este mai nou administrat prin prizare.

GHB are, de asemenea, efecte anabolice (stimulează sinteza proteinelor) și a fost utilizat de culturisti pentru a favoriza reducerea stratului adipos și definirea musculară.

Ketamina este de obicei administrată prin prizare sau injectată intramuscular.

Cum influențează drogurile de club creierul?

GHB acționează asupra a cel puțin două locuri din creier: receptorul (“butonașul”) GABA (pe care acționează și diazepamul, de exemplu) și un situs specific de legare al GHB. La doze mari, efectele sedative ale GHB pot duce la somn, comă sau moarte.

Flunitrazepamul, ca și alte benzodiazepine, acționează pe receptorul GABA. Poate produce amnezie anterogradă, în urma căreia care indivizii nu își pot aminti evenimentele pe care le-au experimentat în timp ce se aflau sub influența medicamentului.

Ketamina este un anestezic disociativ, numit așa pentru că distorsionează percepțiile vizuale și auditive și produce impresie de detașare de mediu și de sine. Ketamina acționează asupra receptorului NMDA (N-metil-D-aspartat) pentru a produce efectele sale.Dozele mici mici de ketamină au ca rezultat diminuarea atenței, a capacității de învățare și a memoriei. La doze mai mari, ketamina poate provoca halucinatii, delir și amnezie.

 

Potențialul de dependență

Utilizarea repetată a GHB poate duce la apariția sindromului de abstinență la întreruperea bruscă a administrării, incluzând insomnie, anxietate (teamă fără obiect), tremor și transpirații.

Ca și în cazul altor benzodiazepine, utilizarea cronică a flunitrazepamului duce la dezvoltarea toleranței, dependenței fizice și dependenței psihice.

Utilizatorii de ketamină pot dezvolta toleranță și dependent psihică.

 

Ce alte efecte adverse au drogurile de club asupra sănătății?

Incertitudinile legate de sursele, substanțele chimice și potențialii contaminanți utilizați pentru fabricarea multor droguri de club fac extrem de dificilă anticiparea toxicității și a consecințelor medicale asociate. Cu toate acestea, se sție că:

-Comă și convulsii pot apărea după utilizarea GHB. Utilizarea combinată cu alte substanțe cum ar fi alcoolul, poate duce la greață și dificultăți de respirație. GHB și doi dintre precursorii săi, gama-butirolactona (GBL) și 1,4-butandiolul (BD), au fost implicați în intoxicații, supradozări, violuri și decese.

-Flunitrazepamul poate fi letal când este asociat cu alcool și/ au cu alte deprimante ale sistemului nervos central.

-Ketamina, în doze mari, poate induce apariția hipertensiunii arteriale și probleme respiratorii potențial fatale.

Care sunt opțiunile de tratament?

Există destul de puține informații disponibile în literatura științifică despre tratamentul persoanelor care abuzează sau sunt dependente de droguri de club.

-Nu există teste de screening a GHB care ar putea fi utilizate în caz de urgență și având în vedere că nu toți medicii clinicieni sunt familiarizați cu această substanță, multe incidente de intoxicații cu GHB ar putea fi nedetectate.

-Tratamentul pentru intoxicația cu flunitrazepam urmează protocoale acceptate pentru orice benzodiazepină, care constă, de regulă, în detoxicarea de 3 până la 5 zile în spital, cu monitorizare medicală intensivă timp de 24 de ore și gestionarea simptomelor de sevraj.

-În intoxicația acută cu ketamină tratamentul este simptomatic, acordându-se o atenție deosebită funcțiilor cardiace și respiratorii.

 

Te-ar putea interesa și Droguri notorii-Secretele heroinei și Droguri notorii – cocaina.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Referințe științifice:

1.Anis NA, Berry SC, Burton NR, Lodge D. The dissociative anaesthetics, datamine and phencyclidine, selectively reduce excitation of central mammalian neurons by N-methyl-aspartate. Br J Pharmacol. 1983;79(2):565-575.

2.Kapur S, Seeman P. NMDA receptor antagonists ketamine and PCP have direct effects on dopamine D2 and serotonin 5-HT2 receptors – Implications for models of schizophrenia. Molecular Psychiatry. 2002;7:837-844.

3.Maxwell JC, Spence RT. Profiles of club drug users in treatment. Subst Use Misuse. 2005;40(9–10):1409-1426.

4.Jansen KL, Darracot-Cankovic R. The nonmedical use of ketamine, part two: A review of problem use and dependence. J Psychoactive Drugs. 2001;33(2):151-158.

5.Smith KM, Larive LL, Romanelli F. Club Drugs: Methylenedioxymethamphetamine, flunitrazepam, ketamine hydrochloride, and γ–hydroxybutyrate. Am J Health-Syst Pharm. 2002;59(11):1067-1076.

6.National Institute on Drug Abuse; National Institutes of Health; U.S. Department of Health and Human Services.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept