Oseltamivirul este un medicament antiviral, utilizat pentru tratamentul și prevenirea gripei. Acesta poate provoca reacții adverse ușoare, moderate sau grave. În acest articol sunt prezentate unele dintre cele mai relevante efecte secundare care pot apărea în timpul tratamentului cu oseltamivir. Acest articol nu tratează toate efectele secundare posibile ale oseltamivirului.
Pentru mai multe informații despre posibilele reacții adverse ale oseltamivirului, pacientul trebuie să discute cu medicul sau cu farmacistul. Specialiștii în domeniul sănătății pot oferi pacientului sfaturi despre cum să facă față efectelor secundare care pot fi deranjante.
Efecte secundare frecvente
Efectele secundare mai frecvente ale oseltamivirului pot include: greaţă, vărsături sau durere de cap.
Aceste reacții adverse pot dispărea în câteva zile sau câteva săptămâni. Dacă sunt mai severe sau persistente, pacientul trebuie să discute cu medicul sau farmacistul.
Reacții adverse grave
Reacțiile adverse grave ale oseltamivirului nu sunt frecvente, însă sunt posibile. Pacientul trebuie să sune la serviciul de urgență în cazul în care simptomele îi pot pune în pericol viața, respectiv dacă este vorba de o urgență medicală.
Reacțiile adverse grave și simptomele lor pot include următoarele: delirul sau comportamentul anormal, senzația de depersonalizare, halucinațiile sau reacțiile alergice severe.
Reacțiile alergice severe fac parte din clasa reacțiilor adverse grave și sunt discutate mai detaliat în cele ce urmează.
Detalii despre efectele secundare ale oseltamivirului:
Reacțiile alergice
Ca și în cazul majorității medicamentelor, reacțiile alergice pot apărea și în cazul oseltamivirului. Nu este cunoscută frecvența reacțiilor alergice în cazul oseltamivirului. Simptomele unei reacții alergice ușoare pot include: erupții cutanate, mâncărime, înroșirea tegumentelor.
Reacțiile alergice mai severe sunt rare, dar grave. Simptomele reacțiilor alergice severe pot include: umflarea pielii, de obicei în zona pleoapelor, buzelor, mâinilor sau picioarelor, umflarea limbii, gurii sau gâtului și probleme de respirație.
Pacientul trebuie să sune la serviciul de urgență dacă simptomele îi pun în pericol viața, respectiv dacă este vorba de o urgență medicală.
Eczemele
În timpul tratamentului cu oseltamivir pot apărea erupții cutanate, dacă pacientul este alergic la oseltamivir. Unele persoane care au luat oseltamivir au avut o reacție adversă severă, care poate pune viața în pericol, numită sindrom Stevens-Johnson. În cadrul acestui sindrom, apare o erupție gravă care implică zone mari de ulcerații pe piele.
Dacă pacientul prezintă o erupție cutanată în timp ce ia oseltamivir, trebuie să înceteze administrarea acestuia și să apeleze imediat medicul. Medicul va stabili dacă pacientul are nevoie de tratament medical și poate oferi tratamente pentru ameliorarea erupției.
Halucinaţiile
Unii pacienți care au luat oseltamivir au prezentat delir sau halucinații. Unele persoane au avut, de asemenea, comportamente anormale, care au dus la vătămări fizice sau chiar la deces.
Aceste reacții adverse, care au fost observate cel mai frecvent în cazul copiilor în tratament cu oseltamivir, s-au remis rapid. Nu se știe sigur dacă oseltamivirul a provocat reacțiile adverse sau dacă acestea au fost de fapt simptome ale gripei.
Dacă pacientul prezintă halucinații sau comportamente anormale în timp ce ia oseltamivir, trebuie să apeleze imediat medicul. Medicul îi va indica pacientului dacă utilizarea oseltamivirului trebuie să fie continuată, respective dacă este necesară o intervenție medicală.
Diareea
În studiile clinice, diareea a apărut în cazul a aproximativ 7% dintre copiii care au luat medicamentul. Diareea nu a fost un efect secundar frecvent întânit la adulți.
Dacă pacientul prezintă diaree în timp ce ia oseltamivir, este important să rămână hidratat și să își admnistreze electroliți în timpul tratamentului. Electroliții pot fi achiziționați din farmacie. Este important ca pacientul să discute cu medicul sau farmacistul despre tipul de produs cu electroliți care este cel mai potrivit pentru în cazul respectiv.
Diareea poate duce la deshidratare organismului, care se poate agrava dacă nu este tratată. Deshidratarea este gravă în momentul în care pacientul își simte gura uscată, nu mai are producție de lacrimi, urina este închisă la culoare, respectiv când pacientul nu a mai urinat de 12 ore. În acest caz, trebuie apelat medicul.
Durerea de cap
Este posibil ca în timpul tratamentului cu oseltamivir pacientul să aibă dureri de cap. Pe de altă parte, însă, durerile de cap sunt, de asemenea, un simptom comun al gripei.
În studiile clinice, 2% dintre persoanele cu gripă care au luat oseltamivir au avut dureri de cap. Dintre cei cu gripă care au luat un placebo (tratament fără substanță activă), 1% au prezentat dureri de cap. Într-un alt studiu care a analizat utilizarea oseltamivirului pentru prevenirea gripei, 17% dintre persoanele care au luat oseltamivir au avut dureri de cap. Dintre cei care au luat placebo, 16% au prezentat dureri de cap.
Dacă pacientul este deranjat de durerile de cap în timp ce utilizează oseltamivir, trebuie să discute cu medicul, care poate recomanda metode de reducere a durerii și, implicit, înlăturare a disconfortului.
Vărsăturile
În timpul tratamentului cu oseltamivir pacientul poate prezenta stări de vomă. Pe de altă parte, însă, vărsăturile sunt, de asemenea, un simptom frecvent al gripei.
În studiile clinice, 8% dintre persoanele cu gripă care au luat oseltamvir au prezentat vărsături. Dintre cei cu gripă care au luat un placebo (tratament fără substanță activă), 3% au prezentat vărsături. Într-un alt studiu care a analizat utilizarea oseltamivirului pentru a preveni gripa, 2% dintre persoanele care au luat oseltamivir au prezentat vărsături. Dintre cei care au luat un placebo, 1% au prezentat vărsături.
Dacă pacientul prezintă vărsături în timpul tratamentului cu oseltamivir, este important să rămână hidratat, prin administrare de săruri de rehidratare orală, cu electroliți. Electroliții pot fi găsiți în băuturile pentru sportivi sau în suplimente pentru copii, care pot fi achiziționate din farmacie.
Vomitarea poate duce la deshidratarea organismului, care se poate agrava dacă nu este tratată. Așa cum s-a precizat mai sus, în caz de deshidratarea gravă, pacientul trebuie să apeleze medicul.
Efectele secundare în cazul copiilor
În timpul studiilor, vărsăturile au fost una dintre cele mai frecvente reacții adverse observate în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 2 săptămâni și 1 an. În cazul aceastei grupe de vârstă, 9% dintre copiii care au luat oseltamivir au prezentat vărsături. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 an și 12 ani, 16% dintre copii au prezentat vărsături în timpul tratamentului cu oseltamivir. În aceeași grupă de vârstă, voma a apărut în cazul a 8% dintre copiii care au luat placebo.
Dacă apare voma la copii în timpul tratamentului cu oseltamivir, este important ca părintele să se asigure că acesta nu se deshidratează, prin administrare de săruri de rehidratare orală.
Alte reacții adverse frecvente observate în cazul copiilor în timpul tratamentului cu oseltamivir au fost diareea și erupțiile cutanate.
Te-ar putea interesa și Cum te omoară amfetaminele?, Top 10 Pastile Deștepte și Droguri notorii – cocaina.
Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.
Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.
Referințe științifice:
F Hoffman-La Roche. Tamiflu label (for FDA NDA No 021087). 2011.
F Hoffmann-La Roche. Roche global policy on sharing of clinical trials data. 2013
Food and Drug Administration. Tamiflu (oseltamivir phosphate) capsule. Medical Review Part 2 (Application No. 021087). 2000.
Jefferson T, Jones M, Doshi P, Del Mar C. Neuraminidase inhibitors for preventing and treating influenza in healthy adults: systematic review and meta-analysis. BMJ2009;339:b5106.
Jefferson T, Jones MA, Doshi P, Del Mar CB, Heneghan CJ, Hama R, Thompson MJ. Neuraminidase inhibitors for preventing and treating influenza in healthy adults and children. Cochrane Database Syst Rev 2014;4:CD008965.
Toovey S, Rayner C, Prinssen E. Assessment of neuropsychiatricadverse events in influenza patients treated with oseltamivir. A comprehensive review. Drug Saf2008;31:1097-114.
US Department of Health and Human Services. HHS pandemic influenza plan. 2005.
World Health Organization. WHO interim protocol: rapid operations to contain the initial emergence of pandemic influenza. 2007.
0 Comentarii