Frumoasa și fascinanta Toxicologie

Toxicologie

Astăzi au ieșit din tipar alte două cărți de Toxicologie, de laborator, aplicate în domeniul farmaceutic, și anume:

 🙂 „Analiza chimico-toxicologică a xenobioticelor gazoase din domeniul farmaceutic. Baze practice.”;

 🙂 „Analiza chimico-toxicologică a xenobioticelor minerale din domeniul farmaceutic. Baze practice.”.

Ca și în cazul celorlalte 13 cărți (despre care poți citi mai multe AICIAICIAICI, AICI, AICI și AICI), la aceste cărți am muncit foarte mult, de la conținutul științific, până la partea artistică. „Hăinuțele” lor frumoase sunt realizate în totalitate de mine! 😛 

Pentru cei interesati, acestea se pot achiziționa de la librăria Hamangiu a Universităţii Titu Maiorescu, din Calea Văcăreşti nr. 187, corp V, parter, sector 4, Bucureşti și on-line, de aici: Cărți Analiză Toxicologică.

Acestea se pot comanda și on-line, de AICI.

Cei care îşi doresc aceste cărți, dar nu au timp să ajungă la librărie le pot achiziţiona direct de la mine, cu tot cu autograf şi dedicaţie. 😛 .

Stocul este însă limitat. Pentru comenzi suplimentare, dacă va fi cazul, va rog să mă contactaţi AICI sau pe Facebook.

Toxicologia are un domeniu foarte extins de activitate, fiind o disciplină foarte vastă de studiu, de la prepararea unor xenobiotice toxice, studiul proprietăților termodinamice și fizico-chimice ale acestora, studiul metodelor de izolare și analiză chimică, studiul toxicocineticii dar și toxicodinamicii xenobioticelor, până studiul simptomatologiei intoxicațiilor și tratamentului acestora. Toxicologia s-a dezvoltat ca știință care a venit în completarea medicinei legale în vederea dovedirii crimelor prin otrăvire și s-a extins apoi ca obiect de studiu de sine stătător odată cu creșterea numărului de xenobiotice potențial toxice.

Toxicologia este una dintre cele mai frumoase și mai complexe științe interdisciplinare, studiul acesteia necesitând cunoștințe din multe domenii, precum farmacologia, chimia analitică, chimia organică, chimia anorganică, biochimia, farmacognozia, fiziologia, patologia, etc.

Toxicologia este disciplina care reunește, în studiul său, majoritatea disciplinelor farmaceutice, având o importanță majoră în domeniul farmaceutic. Altfel spus, toxicologia este disciplina care încununează cunoștințele farmacistului complet. 

Singurul specialist care deține tot bagajul de cunoștințe și expertiza necesare înțelegerii și studiului unei discipline atât de complexe precum toxicologia, în special pe ramura de toxicologie analitică și toxicocinetică, este farmacistul.

Aceste cărți au fost concepute deopotrivă pentru studenții la farmacie, cât și pentru farmaciști, fiind scrisă din perspectiva unui farmacist, în conformitate cu programa analitică aprobată de A.R.A.C.I.S. pentru disciplina Toxicologie, ramura de Toxicologie Analitică.  Cartea este destinată în primul rând studenților Facultății de Farmacie, cât și celor care doresc să își reactualizeze cunoștințele în acest domeniu.

Cartea pune bazele toxicologiei analitice, disciplina de laborator care se ocupă cu studiul metodelor de separare/izolare, identificare și dozarea a toxicilor, punând bazele practice ale analizei toxicologice a xenobioticelor. Din punct de vedere analitic, toxicii au fost împărțiți în funcție de criteriul de izolare din probele biologice, respectiv din aer, în patru mari clase: toxici gazoși, volatili, minerali și organici ficși.

Cărțile de față tratează analiza toxicologică de ansablu a toxicilor gazoși, respectiv minerali. Pentru fiecare toxic în parte prevăzut de programa analitică sunt prezentate noțiunile de bază referitoare la toxcitatea sa, caracterizarea sa din punct de vedere analitic (relevantă pentru o mai bună înțelegere a analizei toxicologice) și analiza toxicologică propriu-zisă, în cadul căreia sunt prezentate în detaliu metodele de izolare, identificare și dozare a toxicului respectiv din aer și/sau material biologic.

Această prezentare de ansamblu a acestor aspecte care privesc toxicii este necesară întrucât, pentru a trece la interpretarea finală a cazului, toxicologul trebuie să țină seama atât de aspectele care țin de toxicul în sine (contextul intoxicațiilor, toxicocinetică, toxicodinamie, tabloul clinic al intoxicației), cât și de comportarea acestuia din punct de vedere chimic, analitic, în vederea abordării corecte a analizei toxicologice în sine.

Cărțile vine în sprijinul studenților, punând bazele toxicologiei analitice a toxicilor gazoși și minerali, prin prezentarea clară a noțiunilor de bază ale acestei ramuri a toxicologiei, în vederea dezvoltării competențelor practice de la partea de laborator. În lucrarea de față sunt prezentate cele mai importante noțiuni de toxicologie analitică, relevante pentru farmacist și pentru viitorul farmacist, fiind descrise cele mai importante xenobiotice de natură gazoasă, respectiv minerală din domeniul farmaceutic, din punct de vedere chimico-toxicologic.

Ceea ce este important de subliniat este că, pe lângă prezentarea din punct de vedere toxicologic a xenobioticelor relevante din punct de vedere farmaceutic, sunt descrise bazele fiziologice, farmacologice și chimice, acolo unde este cazul, pentru o înțelegere completă și aprofundată a fenomenelor respective.

Am structurat materialul prezentat într-o manieră logică, în așa fel încât să fie ușor de urmărit si însușit, prezentând multe explicații legate de fenomenele și procesele descrise, tocmai pentru a ușura procesul de învățare și a face dintr-o disciplină atât de complexă, un obiect de studiu cât mai ușor de înteles pentru student, având în vedere că reunește majoritatea disciplinelor de studiu din domeniul farmaceutic, toxicologia fiind una dintre disciplinele incluse în programa analitică a examentului de licență în Farmacie.

Cu drag,

Lector univ. Dr. Alice Piperea

Cuprinsul acestor cărți îl găsești AICI.

Te-ar putea interesa și Toxicologia sufletului meu.

PS: Cărțile mele au intrat și în atenția Asociației Succes în Educație și Sport și Med Academy.


MULȚUMIRI


Le mulțumesc Editurii Universității Titu Maiorescu și Editurii Hamangiu pentru sprijinul pe care mi l-au acordat și pe care mi-l acordă de fiecare dată la publicarea cărților!

Le mulțumesc, deasemenea, tuturor profesorilor care m-au format cu mare exigență în domeniul farmaceutic și didactic, care au crezut în mine și care m-au ambiționat să ajung aici!

Mulțumim conducerii Universității Titu Maiorescu pentru oportunitățile oferite și sprijinul pe care ni-l acordă pe plan profesional! Universitatea Titu Maiorescu este universitatea în care credem!

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept