Ce este diazepamul?
Diazepamul este utilizat pentru ameliorarea anxietății și pentru controlul agitației cauzate de retragerea alcoolului. Este, de asemenea, utilizat împreună cu alte medicamente pentru a controla spasmele musculare și spasmele cauzate de anumite tulburări neurologice, cum ar fi paralizia cerebrală (afecțiune care determină dificultăți de mișcare și echilibru), paraplegie (incapacitatea de a mișca părți ale corpului), atetoza (contracții musculare anormale) și sindromul “stiff-man” (o tulburare rară ce implică rigiditate musculară). Diazepamul este, de asemenea, utilizat împreună cu alte medicamente pentru a controla convulsiile. Diazepamul face parte din clasa de medicamente numite benzodiazepine. Funcționează calmând supraactivitatea anormală a creierului.
Cu ce medicamente nu trebuie asociat diazepamul?
Diazepamul poate crește riscul de probleme respiratorii grave sau care pun viața în pericol, sedare sau comă dacă este utilizat împreună cu anumite medicamente precum opiacee pentru tuse, cum ar fi codeină sau hidrocodonă sau pentru durere precum codeină, fentanil, hidromorfonă, meperidină, metadonă, morfină, oxicodonă și tramadol. Este posibil ca medicul să fie nevoit să modifice dozele medicamentelor asociate și monitorizeze cu atenție pacientul. În cazul în care diazepamul este asociat cu oricare dintre aceste medicamente și pacientul manifestă oricare dintre următoarele simptome, trebuie să se adreseze imediat medicului sau să solicite imediat asistență medicală de urgență: amețeli neobișnuite, somnolență extremă, respirație încetinită sau dificilă.
Dependența indusă de diazepam
Diazepamul poate induce dependență psihică. Pacientul nu trebuie să ia o doză mai mare sau să își administreze diazepam mai des decât i-a prescris medicul. Medicul trebuie să știe dacă pacientul căruia i se prescrie diazepam a utilizat vreodată abuziv alcoolul sau droguri. Consumul de alcool sau consumul de droguri în timpul tratamentului cu diazepam crește riscul de a experimenta reacții adverse grave, care pun viața în pericol. De asemenea, medicul trebuie să știe înainte de a prescrie diazepam dacă pacientul a avut vreodată depresie sau altă boală mintală.
Diazepamul poate provoca o dependență fizică (o afecțiune în care apar simptome fizice neplăcute dacă un medicament este oprit brusc după administrare îndelungată), mai ales dacă este administrat timp de câteva zile până la câteva săptămâni. Pacientul nu trebuie să sisteze administrarea diazepamului înainte de a discuta cu medicul. Oprirea bruscă a administrării diazepamului îi poate agrava starea pacientului și poate provoca simptome de sevraj care pot dura câteva săptămâni până la mai mult de 12 luni. Medicul va reduce treptat doza de diazepam.
Simptomele intoxicației acute cu diazepam
Cel mai frecvent simptom al supradozajului cu diazepam este căderea într-un somn profund sau comă. Alte simptome pot include: albăstrirea buzelor și unghiilor, vedere încețoșată, vedere dublă, respirație lentă, confuzie, depresie, ameţeală, somnolență, lipsă de vigilență, diaree, oboseală, tremor, slăbiciune musculară, mișcari necoordonate.
La ce să se aștepte pacientul la camera de gardă?
Medicul va măsura și monitoriza semnele vitale, inclusiv temperatura, pulsul, rata respirației și tensiunea arterială.
Testele ar putea include: analize de sânge și urină, scanare CT, EKG (electrocardiograma).
Tratamentul intoxicației acute cu diazepam
Tratamentul intoxicației acute cu diazepam poate include: administrare intravenoasă de fluide, administrarea antidotului flumazenil pentru a inversa efectul supradozajului, administrare de cărbune activat, laxative, suport pentru respirație, inclusiv intubare.
Prognosticul intoxicației cu diazepam
Recuperarea după o supradoză de diazepam este foarte probabilă. Complicații precum pneumonia, leziunile musculare cauzate de întinderea pe o suprafață dură pentru o perioadă lungă de timp sau leziunile cerebrale din cauza lipsei de oxigen pot duce la invaliditate permanentă.
Dacă diazepamul a fost administrat intravenos, prognosticul este mult mai sumbru decât dacă a fost administrat oral.
OBSERVAȚIE!
Diazepamul este un medicament care se eliberează exclusiv pe bază de prescripție medicală securizată, deoarece poate produce reacții adverse grave, are potential de abuz și dependență. Acest articol nu încurajează consumul de diazepam.
Acest articol nu reprezintă o prezentare exhaustivă a profilului farmacotoxicologic al diazepamului, are rolul doar de a informa succinct publicul larg referitor la acest medicament prescris destul de frecvent.
Informațiile oferite în acest articol sunt strict în scop informativ și nu au scopul de a înlocui tratamentul medical individualizat oferit în urma consultului medical.
Informațiile oferite nu substituie tratamentele prescrise de medic.
Pentru probleme medicale pe care le ai, programează-te la un consult medical!
Te-ar putea interesa și Ce ar trebui să știi despre Xanax?, Stupefiante notorii-morfina, Cum te omoară amfetaminele? și Top 10 pastile deștepte.
Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.
Află mai multe despre mine AICI și AICI.
Referința științifice:
Aronson JK. Diazepam. In: Aronson JK, ed. Meyler’s Side Effects of Drugs. 16th ed. Waltham, MA: Elsevier; 2016:930-937.
Gussow L, Carlson A. Sedative hypnotics. In: Walls RM, Hockberger RS, Gausche-Hill M, eds. Rosen’s Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 9th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 159.
Kang M, Galuska MA, Ghassemzadeh S. Benzodiazepine Toxicity. [Updated 2021 Jul 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan.
0 Comentarii