Cum poți preveni starea de mahmureală? Calculează-ți “pragul de mahmureală”

mahmureala

Cercetarea în domeniul prevenirii și atenuării mahmurelii, (despre care am discutat pe larg în articolul anterior Ești mahmur? Află care sunt mecanismele biochimice care duc la apariția stării de mahmureală), prin intermediul unor alimente sau suplimente alimentare, a produs o gamă variată de produse potențial utile (care sunt propuse a funcționa prin facilitarea metabolismului etanolului, prevenirea stresului oxidativ și/sau controlul inflamației produse de acesta). Din păcate, replicarea studiului este practic inexistentă, iar dovezile au tendința de a avea o calitate slabă, așa că nu avem soluții clare. Cu alte cuvinte, cel mai sigur (și cel mai puțin distractiv) mod de a-ți îndepărta mahmureala este să eviți consumul de alcool sau, dacă bei, să o faci moderat.

În ceea ce privește prevenirea mahmurelii, moderația nu este prea bine definită sau studiată, dar mai mult de 1 g etanol pe kilogram de greutate corporală (1.1 g pentru femei, respectiv 1.2 g pentru bărbați) este suficient pentru a produce mahmureală la majoritatea indivizilor. 😛

Există o atenție deosebită îndreptată asupra acestui principiu, deși: concentrația maximă a alcoolului din sânge (și, astfel, rata de absorbție a alcoolului în creier) depinde de greutatea corporală, dar ceea ce contează cel mai mult este greutatea apei din organismul tău.

Grăsimea din organism deține mult mai puțină apă decât țesuturile musculare și, astfel, nu va fi la fel de eficient ca masa musculară în “neutralizarea” alcoolului (acesta este unul din motivele pentru care este nevoie de mai puțin etanol pentru a a induce stare de mahmureală femeilor decât bărbaților:  de regulă, femeile au un procent mai mare de grăsime corporală decât bărbații). Dacă ești supraponderal, calculează-ți „pragul de mahmureală” pe baza IMC-ului normal al unei persoane de înălțimea ta. 😉

Calcularea pragului de mahmureală” se face prin aplicarea regulii de trei simplă, știind că:

-în cazul unui bărbat de 80 Kg, pragul de mahmureală se atinge laaproximativ  95 g alcool pur ingerat (ceea ce echivalează cu aproximativ 2400 mL de bere, 1000 mL de vin sau 300 mL băuturi spirtoase);

-în cazul unei femei de 60 Kg, pragul de mahmureală este atins la o cantitate de aproximativ 62 g alcool pur ingerat (ceea ce echivalează cu aproximativ 1500 mL de bere, 600 mL de vin sau 200 mL băuturi spirtoase).

Prin aplicarea regulii de trei simplă îți poți calcula și tu pragul de mahmureală în funcție de greutatea pe care o ai. 😉

Aceste cantități se bazează pe consumul pe parcursul a 75-90 de minute (între o oră și cincisprezece minute și o oră treizeci de minute). Consumul mai lent poate să crească pragul de mahmureală, dar având în vedere că aceste cantități produc în mod repetat mahmureală la majoritatea persoanelor, ar fi înțlept să nu le depășești.

Evitarea băuturilor spirtoase în favoarea băuturilor mai diluate poate ajuta la reducerea cantității de alcool ingerat. Evitarea whisky-urilor, în special datorită conținutului mare de congeneri, ar putea face diferența. În cele din urmă, alimentele în general pot ajuta la reducerea mahmurelii, deoarece consumul de alcool cu împreună cu alimente va încetini absorbția alcoolului și va reduce concentrația de maximă atinsă în sânge.

Probabil că nu acestea erau sfaturile pe care sperai să le auzi, dar din păcate, în afară de scăderea cantității de alcool ingerat și a vitezei de ingerare, de preferință în timpul mesei sau imediat după masă, nu există metode dovedite de prevenire a mahmurelii.

În articolul următor vom discuta despre anumite alimente/suplimente alimentare care ar putea preveni apariția stării de mahmureală.

Te-ar putea interesa și Un Martini, vă rog! Cu tot cu instructiuni de folosire!.

Nota bene: Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătăţii. Consumă alcool responsabil!

Mai multe detalii, recenzii ale fostilor mei elevi, lecții online demonstrative de CHIMIE si despre cum decurge pregătirea la CHIMIE, găsești AICI.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Te-ar putea interesa și alte lecții online demonstrative de CHIMIE (click AICI).

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Referințe științifice:

Jayawardena R, Thejani T, Ranasinghe P, Fernando D, Verster JC. Interventions for treatment and/or prevention of alcohol hangover: Systematic review. Hum Psychopharmacol. 2017 Sep;32(5).

Wang F, Li Y, Zhang YJ, Zhou Y, Li S, Li HB. Natural Products for the Prevention and Treatment of Hangover and Alcohol Use Disorder. Molecules. 2016 Jan 7;21(1):64.

Verster JC, Penning R. Treatment and prevention of alcohol hangover. Curr Drug Abuse Rev. 2010 Jun;3(2):103-9.

Pittler MH, Verster JC, Ernst E. Interventions for preventing or treating alcohol hangover: systematic review of randomised controlled trials. BMJ. 2005 Dec 24;331(7531):1515-8.

Howland J, Rohsenow DJ, Allensworth-Davies D, Greece J, Almeida A, Minsky SJ, Arnedt JT, Hermos J. The incidence and severity of hangover the morning after moderate alcohol intoxication. Addiction. 2008 May;103(5):758-65.

Cederbaum AI. Alcohol metabolism. Clin Liver Dis. 2012 Nov;16(4):667-85.

Mitchell MC Jr, Teigen EL, Ramchandani VA. Absorption and peak blood alcohol concentration after drinking beer, wine, or spirits. Alcohol Clin Exp Res. 2014 May;38(5):1200-4.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept