Droguri notorii – Marijuana – ce este, cum se consumă și care sunt efectele sale?

Marijuana

Marijuana este unul dintre cel mai frecvent consumate droguri. Utilizarea sa este larg răspândită în rândul tinerilor. În anul 2015, peste 11 milioane de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 au consumat marijuana în ultimul an. Potrivit studiului “Monitoring the Future”, ratele de utilizare a marijuanei  în rândul elevilor de liceu s-au redus în ultimii ani după câțiva ani de creștere. Cu toate acestea, numărul de tineri care cred că utilizarea regulată a marijuanei este riscantă este în scădere.

 

Ce este marijuana?

Marijuana este reprezentată de frunzele uscate, florile, tulpinile și semințele provenite de la planta Cannabis sativa. Planta conține compusul THC și compuși similari cu acesta care au capacitatea de a modifica starea mentală. Principalul compus din marijuana răspunzător de modificarea stării mentale este însă THC-ul (prescurtarea de la denumirea științifică de etrahidrocanabinol).

Cum este utilizată marijuana?

Marijuana este fumată de regulă sub formă de țigarete (cunoscute sun denumierea de “joints”). De asemenea, aceasta se poate fuma în trabucuri golite parțial sau complet și reumplute cu marijuana.

Pentru a evita inhalarea fumului, se utilizează adesea vaporizatoare. Aceste dispozitive extrag ingredientele active (inclusiv THC) din marijuana și își colectează vaporii într-o unitate de stocare. Astfel se inhalează vaporii, nu fumul. În unele vaporizatoare se utilizează extracte lichide de marijuana.

Unele persoane amestecă marijuana cu unele alimente (comestibile), precum brânzeturile, biscuiții sau bomboanele  sau o prepară sub formă de ceai.

O altă metodă recentă de utilizare a produselor din Cannabis este fumatul sau consumul de diferite forme de rășini bogate în THC.

Extractele date de consumul de marijuana

Fumatul de rășini bogate în THC extrase din planta Canabis sativa este în creștere. Oamenii numesc această practică “dabbing” (estompare). Aceste extracte vin în diferite forme, cum ar fi: sub formă de ulei, sub formă de ceară (cu textură similară unui balsam de buze) sau sub forma unui solid de culoarea chihlimbarului.

Aceste extracte furnizează cantități foarte mari de THC organismului, iar în urma utilizării lor, unele persoane au ajuns în stare gravă la spital.

Un alt pericol este reprezentat de pregătirea acestor extracte, care implică de obicei butanul. Manipularea acestuia în vederea obținerii marijuanei crește riscul apariției incendiilor și a arsurilor foarte grave.

Cum afectează marijuana creierul?

Marijuana are atât efecte pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra creierului.

 

Efecte pe termen scurt

Atunci când fumezi marijuana, THC trece rapid din plămâni în sânge. Sângele transportă substanța chimică în creier și în alte organe, în tot corpul. Organismul absoarbe THC mai încet atunci când acesta este consumat în mâncare sau în băutură. În acest caz, în general efectele încep să se simtă după 30 de minute, respectiv după cel târziu 1 oră de la ingerare.

THC acționează asupra unor receptori specifici ai celulelor cerebrale care reacționează în mod obișnuit la substanțele chimice naturale asemănătoare THC. Aceste substanțe chimice naturale joacă un rol important în dezvoltarea și funcționarea normală a creierului.

Marijuana supraactivizează părți ale creierului care conțin cel mai mare număr din acești receptori. Acest lucru produce euforia (starea de bine) pe care consumatorii o resimt. Alte efecte care apar în urma consumui de marijuana includ: modificarea simțurilor (de exemplu, perceperea culorilor ca fiind mai luminoase), perceperea distorsionată a timpului, modificări ale dispoziției, afectarea mișcării corpului, dificultate în gândire și rezolvarea problemelor, afectarea memoriei, halucinații (atunci când marijuana este administrată în doze mari), iluzii (atunci când marijuana este administrată în doze mari), psihoze (atunci când marijuana este administrată în doze mari).

Efecte pe termen lung

Marijuana afectează, de asemenea, dezvoltarea creierului. Când oamenii încep să folosească marijuana încă din perioada adolescenței, aceasta poate afecta funcțiile de gândire, memorie și învățare și afectează modul în care creierul construiește conexiuni între zonele necesare pentru realizarea acestor funcții. Cercetătorii studiază și în prezent durata efectelor marijuanei și ce modificări sunt reversibile, respectiv ce modificări sunt ireversibile.

De exemplu, un studiu din Noua Zeelandă realizat în parte de cercetători de la Universitatea Duke a arătat că persoanele care au început să fumeze marijuana în adolescență au pierdut în medie 8 puncte de IQ între vârstele de 13 și 38 de ani. În aceste cazuri, abilitățile nu au revenit pe deplin în cazul celor care au renunțat la marijuana în perioada adultă. Acest studiu a arătat că cei care au început să fumeze marijuana în perioada adultă nu au prezentat un declin remarcabil al IQ-ului.

Într-un alt studiu recent efectuat asupra gemenilor, s-a constatat că cei care au folosit marijuana au prezentat o scădere semnificativă a cunoștințelor generale și a capacității verbale (echivalentul a 4 puncte IQ) între vârsta adolescenței și vârsta adultă.

În articolele următor vom discuta despre mai detaliat despre efectele la nivel fizic și mintal ale marijuanei, despre abuzul și dependența de marijuana și despre fumatul pasiv al acestui drog.

Acest articol a fost preluat și de Revista Succes >>> AICI.

Te-ar putea interesa și Droguri notorii-Secretele heroinei și Droguri notorii – cocaina.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Referințe științifice

1.Substance Abuse Center for Behavioral Health Statistics and Quality. Results from the 2015 National Survey on Drug Use and Health: Detailed Tables. SAMHSA. https://www.samhsa.gov/data/sites/default/files/NSDUH-DetTabs-2015/NSDUH-DetTabs-2015/NSDUH-DetTabs-2015.pdf. Published September 8, 2016. Accessed January 18, 2017.

2.Johnston L, O’Malley P, Miech R, Bachman J, Schulenberg J. Monitoring the Future National Survey Results on Drug Use: 1975-2015: Overview: Key Findings on Adolescent Drug Use. Ann Arbor, MI: Institute for Social Research, The University of Michigan; 2015.

3.Bell C, Slim J, Flaten HK, Lindberg G, Arek W, Monte AA. Butane Hash Oil Burns Associated with Marijuana Liberalization in Colorado. J Med Toxicol Off J Am Coll Med Toxicol. 2015;11(4):422-425. doi:10.1007/s13181-015-0501-0.

4.Romanowski KS, Barsun A, Kwan P, et al. Butane Hash Oil Burns: A 7-Year Perspective on a Growing Problem. J Burn Care Res Off Publ Am Burn Assoc. 2017;38(1):e165-e171. doi:10.1097/BCR.0000000000000334.

5.Meier MH, Caspi A, Ambler A, et al. Persistent cannabis users show neuropsychological decline from childhood to midlife. Proc Natl Acad Sci U S A. 2012;109(40):E2657-E2664. doi:10.1073/pnas.1206820109.

6.Jackson NJ, Isen JD, Khoddam R, et al. Impact of adolescent marijuana use on intelligence: Results from two longitudinal twin studies. Proc Natl Acad Sci U S A. 2016;113(5):E500-E508. doi:10.1073/pnas.1516648113.

7.Mehmedic Z, Chandra S, Slade D, et al. Potency trends of Δ9-THC and other cannabinoids in confiscated cannabis preparations from 1993 to 2008. J Forensic Sci. 2010;55(5):1209-1217. doi:10.1111/j.1556-4029.2010.01441.x.

8.National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. The Health Effects of Cannabis and Cannabinoids: Current State of Evidence and Recommendations for Research. Washington, DC: The National Academies Press; 2017.

9.National Institute on Drug Abuse; National Institutes of Health; U.S. Department of Health and Human Services.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept