Mierea de Manuka – beneficii pentru sănătate

Miere de Manuka

Mierea de Manuka este un tip de miere originar din Noua Zeelandă, produs de albinele care polenizează floarea Leptospermum scoparium, cunoscută în mod obișnuit sub numele de arborele de Manuka.

Proprietățile antibacteriene ale acesteia sunt cele care o diferențiază de mierea tradițională, metilglioxalul fiind ingredientul său activ, probabil responsabil pentru aceste efecte antibacteriene. Mai mult decât atât, mierea de Manuka are efecte antivirale, antiinflamatoare și antioxidante.

Aceasta a fost folosită în mod tradițional pentru vindecarea rănilor, calmarea durerilor de gât, prevenirea cariilor dentare și ameliorarea problemelor digestive.

În cele ce urmează am prezentat 5 beneficii pentru sănătate ale mierii de Manuka, care se regăsesc și în literatura științifică de specialitate.

  1. Efectul adjuvant al Mierii de Manuka în vindecarea rănilor

Din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosită pentru a trata rănile, arsurile și furunculele. În anul 2007, mierea de Manuka a fost aprobată de FDA (Food and Drug Administration) din SUA ca opțiune pentru tratamentul rănilor. Mierea de Manuka prezintă proprietăți antibacteriene și antioxidante, menținând în același timp un mediu umed la nivelul plăgii și o barieră de protecție care previne infecțiile microbiene.

Mai multe studii au arătat că aceasta poate favoriza vindecarea rănilor, amplifica regenerarea țesuturilor și chiar poate reduce durerea în cazul pacienților ce suferă de arsuri. De exemplu, un studiu științific derulat pe o perioadă de două săptămâni a investigat efectele aplicării unui pansament cu miere de Manuka în cazul a 40 de persoane cu răni care nu se vindecau. Rezultatele studiului au arătat că 88% dintre răni au scăzut în dimensiune în această perioadă de timp.

În plus, mierea de Manuka poate ajuta la vindecarea ulcerațiilor piciorului diabetic. În urma unui studiu științific s-a constatat că pansamentele cu miere de Manuka pentru răni, atunci când sunt utilizate în combinație cu tratamentul convențional al rănilor, vindecă ulcerul diabetic într-o mai mare măsură decât dacă s-ar aplica doar tratamentul convențional. Un alt studiu a arătat că pansamentele cu miere de Manuka la nivelul rănilor au redus timpul de vindecare și au dezinfectat rănile în cazul pacienților cu ulcere ale piciorului diabetic.

În urma unui alt studiu s-a observat eficacitatea mierii de Manuka în vindecarea rănilor pleoapelor după intervenții chirurgicale. În urma studiului s-a constatat că toate rănile pleoapelor s-au vindecat bine, indiferent dacă inciziile au fost tratate cu miere de Manuka sau vaselină. Cu toate acestea, pacienții au raportat că cicatricile tratate cu miere de Manuka au fost mai puțin rigide și semnificativ mai puțin dureroase, în comparație cu cicatricile tratate cu vaselină.

În urma unui alt studiu s-a constatat că mierea de Manuka ar putea fi eficientă în tratarea infecțiilor rănilor cauzate de tulpini rezistente la antibiotice, cum ar fi Staphylococcus aureus (MRSA). Prin urmare, aplicarea topică a mierii de Manuka pe răni ar putea ajuta la prevenirea MRSA.

  1. Efectul adjuvant în ameliorarea acneei

Acneea este de obicei cauzată de modificări hormonale, dar poate fi și o reacție la o alimentație necorespunzătoare, stres sau înmulțirea bacteriilor la nivelul porilor obturați. Activitatea antimicrobiană a mierii de Manuka asociată cu un produs cu pH scăzut, este adesea utilizată în produsele antiacneice.

Mierea de Manuka ar putea ajuta la reducerea numărului de bacterii ce favorizează apariția acneei, ceea ce ar putea ameliora acneea. De asemenea, având în vedere proprietățile sale antiinflamatoare, mierea de Manuka ar putea reduce inflamația asociată acneei.

Cu toate acestea, există puține studii asupra capacității mierii de Manuka de a ameliora acneea.

Un studiu științific a investigat efectele mierii de Kanuka, care are proprietăți antibacteriene similare cu cele ale mierii de Manuka. S-a descoperit că mierea de Kanuka a fost la fel de eficientă ca și săpunul antibacterian în ameliorarea acneei.

Sunt necesare însă cercetări suplimentare pentru a declara mierea de Manuka un remediu util pentru acnee.

  1. Efectul adjuvant în ameliorarea durerii în gât

Proprietățile antivirale și antibacteriene ale mierii de Manuka pot reduce inflamația și pot ataca bacteriile care provoacă durere. Nu numai că mierea de Manuka atacă bacteriile dăunătoare, ci acoperă și mucoasa interioară a gâtului, având efect calmant.

În urma unui studiu recent efectuat în cazul pacienților cu chimioterapie pentru cancere la nivelul capului și gâtului s-au observat efectele consumului de miere de Manuka asupra Streptococcus mutans, un tip de bacterie responsabilă de durerile de gât. Interesant este că cercetătorii au descoperit o scădere semnificativă a activității Streptococcus mutans după ce au consumat miere de Manuka. S-a observat, de asemenea, că mierea de Manuka reduce bacteriile orale daunatoare care cauzează mucozita, un efect secundar comun al radiațiilor și chimioterapiei. Mucozita are ca rezultat inflamația și apariția de ulcerații dureroase ale mucoaselor care căptușesc esofagul și tractul digestiv. Deși efectul antitusiv al mierii de Manuka nu a fost cercetat în acest studiu, este probabil ca aceasta să fie eficientă și în suprimarea tusei.

  1. Efectul adjuvant în sănătatea orală

Pentru a evita cariile și pentru a menține gingiile sănătoase, este importantă minimizarea bacteriilor bucale dăunătoare care pot cauza formarea plăcii. De asemenea, este important să se nu elimine bacteriile orale benefice care sunt responsabile pentru menținerea sănătoasă a cavității bucale. Studiile au arătat că mierea de Manuka atacă bacteriile bucale dăunătoare asociate cu formarea plăcii, inflamația gingiilor și cariile dentare. Mai exact, cercetările au arătat că mierea de Manuka cu o activitate antibacteriană ridicată este eficientă în inhibarea creșterii bacteriilor orale dăunătoare precum P. gingivalis și A. actinomycetemcomitans.

Un alt studiu a examinat efectele mestecatului produselor cu miere de Manuka asupra reducerii plăcii și gingivitei. După cele trei mese zilnice, unui grup de participanți li s-a dat să mestece produsele cu miere de Manuka timp de 10 minute, iar celuilalt grup să mestece gumă fără zahăr. Grupul de participanți care au mestecat produse cu miere de Manuka a înregistrat o reducere semnificativă a plăcii și a sângerărilor gingivale, în comparație cu grupul celor care au mestecat guma fără zahăr.

Ideea de a consuma miere pentru o bună sănătate orală poate părea absurdă, deoarece consumul prea multor dulciuri poate duce la apariția cariilor. Cu toate acestea, spre deosebire de bomboane și zahărul rafinat, efectele antibacteriene puternice ale mierii de Manuka fac ca aceasta să nu contribuie semnificativ la apariția cariilor dentare.

  1. Efectul de prevenire a ulcerelor gastrice

Ulcerul gastric duce la apariția de dureri de stomac, greață și balonare, iar cea mai întâlnită cauză a acestuia o reprezintă bacteria H. pylori. Rezultatele cercetărilor sugerează că mierea de Manuka ar putea fi eficientă în tratamentul ulcerelor gastrice cauzate de H. pylori.

De exemplu, un studiu în eprubetă a examinat efectele acestei mieri asupra biopsiilor ulcerelor gastrice cauzate de H. pylori. Rezultatele au fost pozitive și au sugerat că mierea de Manuka este un agent antibacterian util împotriva H. pylori. Cu toate acestea, un mic studiu de două săptămâni efectuat pe 12 indivizi care au luat zilnic câte o lingură de miere de Manuka, a arătat că mierea de Manuka nu a diminuat activitatea H. pylori. Așadar sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua pe deplin capacitatea sa de a trata ulcerele gastrice cauzate de H. pylori.

Ulcerele gastrice pot fi cauzate și de consumul excesiv de alcool. Un studiu științific efectuat pe șobolani a arătat că mierea de Manuka ar putea ajuta la prevenirea ulcerelor gastrice induse de alcool.

 

Cât de sigură este mierea de Manuka?

În cele mai multe cazuri consumul mierii de Manuka nu are efecte adverse. Există însă câteva categorii de pacienți în cazul cărora consumul trebuie făcut cu precauție sau este contraindicat.

Persoanele cu diabet reprezintă una dintre categoriile vizate. Toate tipurile de miere sunt bogate în zahăr natural. Prin urmare, consumul de miere de Manuka afectează glicemia.

O altă categorie de persoane este reprezentată de cele alergice la miere. Persoanele alergice la alte tipuri de miere pot avea reacții alergice după ingerarea sau aplicarea mierii de Manuka.

Academia Americană de Pediatrie nu recomandă administrarea de miere bebelușilor mai mici de un an din cauza riscului de botulism infantil, un tip de boală alimentară.

 

Concluzii

Mierea de Manuka este un tip unic de miere, cea mai importantă proprietate a sa fiind efectul adjuvant în vindecarea rănilor.

Mierea de Manuka are, de asemenea, proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatoare care pot ajuta la ameliorarea mai multor afecțiuni, inclusiv ulcerul gastric, boala parodontală și infecțiile căilor respiratorii superioare.

Sunt necesare însă cercetări suplimentare pentru a susține proprietățile sale benefice.

OBSERVAȚII!

Acest articol nu reprezintă o prezentare exhaustivă a proprietăților mierii de Manuka, are rolul doar de a informa succinct publicul larg referitor la aceasta.

Informațiile oferite în acest articol sunt strict în scop informativ și nu au scopul de a înlocui tratamentul medical individualizat oferit în urma consultului medical.

Informațiile oferite nu substituie tratamentele prescrise de medic.

Pentru probleme medicale pe care le ai, programează-te la un consult medical!

Te-ar putea interesa și Coriolus versicolor-ciuperca cu acțiune imunomodulatoare, Aloe vera-chimie sau magie?-partea I și Aflatoxinele-otrava din farfuria ta-partea I.

Dacă vrei să rămâi la curent cu postările mele despre sănătate, frumusețe și farmacie abonează-te gratuit la website-ul meu prin completarea formularului de mai jos.

 

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

 

 

Află mai multe despre mine AICI, AICI, și AICI.

 

 

Referințe științifice:

Niaz K, Maqbool F, Bahadar H, Abdollahi M. Health Benefits of Manuka Honey as an Essential Constituent for Tissue Regeneration. Curr Drug Metab. 2017;18(10):881-892.

Yaghoobi R, Kazerouni A, Kazerouni O. Evidence for Clinical Use of Honey in Wound Healing as an Anti-bacterial, Anti-inflammatory Anti-oxidant and Anti-viral Agent: A Review. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 2013;8(3):100-104.

Schmidlin PR, English H, Duncan W, Belibasakis GN, Thurnheer T. Antibacterial potential of Manuka honey against three oral bacteria in vitro. Swiss Dent J. 2014;124(9):922-4.

Eick S, Schäfer G, Kwieciński J, Atrott J, Henle T, Pfister W. Honey – a potential agent against Porphyromonas gingivalis: an in vitro study. BMC Oral Health. 2014 Mar 25;14:24.

Shadkam MN, Mozaffari-Khosravi H, Mozayan MR. A comparison of the effect of honey, dextromethorphan, and diphenhydramine on nightly cough and sleep quality in children and their parents. J Altern Complement Med. 2010 Jul;16(7):787-93.

al Somal N, Coley KE, Molan PC, Hancock BM. Susceptibility of Helicobacter pylori to the antibacterial activity of manuka honey. J R Soc Med. 1994 Jan;87(1):9-12.

Prakash A, Medhi B, Avti PK, Saikia UN, Pandhi P, Khanduja KL. Effect of different doses of Manuka honey in experimentally induced inflammatory bowel disease in rats. Phytother Res. 2008 Nov;22(11):1511-9.

Jenkins R, Wootton M, Howe R, Cooper R. A demonstration of the susceptibility of clinical isolates obtained from cystic fibrosis patients to manuka honey. Arch Microbiol. 2015;197(4):597-601. doi:10.1007/s00203-015-1091-6.

Semprini A, Braithwaite I, Corin A, Sheahan D, Tofield C, Helm C, Montgomery B, Fingleton J, Weatherall M, Beasley R. Randomised controlled trial of topical kanuka honey for the treatment of acne. BMJ Open. 2016 Feb 1;6(2):e009448.

 

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept