Ce ar trebui să știi despre OZEMPIC®?

Ozempic®

Ce este Ozempic®?

Ozempic® este un medicament injectabil ce se eliberează doar pe bază de prescripție medicală. Este utilizat la ora actuală în mod abuziv pentru scăderea în greutate, desi nu are indicație în acest sens.

Ozempic® este un medicament injectabil administrat săptămânal, a cărui substanță activă este semaglutida. Este indicat ca adjuvant la dietă și exerciții fizice pentru îmbunătățirea controlului glicemic în cazul adulților cu diabet zaharat de tip 2 și pentru reducerea riscului de evenimente cardiovasculare adverse majore: deces, infarct miocardic sau accident vascular cerebral în cazul adulților cu diabet zaharat de tip 2 și boală cardiovasculară.

 

Cum funcționează Ozempic® în diabetul de tip 2?

Ozempic® scade glicemia înainte și după masă prin stimularea secreției de insulină într-o manieră dependentă de glucoză.

Ozempic® determină o întârziere minoră în golirea gastrică, reducând astfel rata la care glucoza apare în circulație după masă.

 

Poate ajuta Ozempic® pacienții să slăbească?

Ozempic® nu este indicat pentru pierderea în greutate.

Cât de des se administrează Ozempic®?

Ozempic® trebuie administrat de către pacient o dată pe săptămână, în aceeași zi în fiecare săptămână, în orice moment al zilei, pe stomacul gol sau după masă.

Ziua de administrare săptămânală poate fi modificată dacă este necesar, atâta timp cât timpul dintre 2 doze este de cel puțin 2 zile (mai mare de 48 ore).

Dacă pacientul omite o doză, trebuie să își administreze Ozempic® cât mai curând posibil în maxim 5 zile după doza omisă. Dacă au trecut mai mult de 5 zile, pacientul trebuie să sară peste doza omisă și să administreze următoarea doză în ziua programată în mod obișnuit.

 

Informații importante privind siguranța Ozempic®

 

Contraindicatii

Ozempic® este contraindicat în cazul pacienților cu antecedente personale sau familiale de carcinom tiroidian și în cazul pacienților cu hipersensibilitate la semaglutidă sau la oricare dintre excipienții din Ozempic®. După administrarea Ozempic® au fost raportate reacții de hipersensibilitate grave, inclusiv anafilaxie și angioedem.

 

Avertismente și precauții

Riscul de apariție a tumorilor tiroidiene

În cazul rozătoarelor, semaglutida poate induce tumori tiroidiene dependente de doză și dependente de tratament, la expuneri relevante clinic. Nu se știe dacă Ozempic® cauzează tumori tiroidiene, inclusiv carcinom medular tiroidian în cazul oamenilor, deoarece relevanța tumorilor tiroidinene  induse de semaglutidă la rozătoare nu a fost determinată în cazul oamenilor.

Pacienții trebuie îndrumați la un endocrinolog pentru o evaluare suplimentară în caz de calcitonină serică crescută sau noduli tiroidieni observați în cadrul examenului fizic.

 

Pancreatita

Pancreatita acută și cronică au fost raportate în studiile clinice. Medicul currant trebuie să observe cu atenție pacienții pentru semne și simptome de pancreatită (durere abdominală severă persistentă, uneori care iradiază spre spate cu sau fără vărsături). Dacă se suspectează pancreatită, trebuie întrruptă imediat administrarea Ozempic®, iar dacă pancreatita este confirmată, nu trebuie reînceput tratamentul.

 

Complicații cu retinopatie diabetică

Într-un studiu de 2 ani care a implicat pacienți cu diabet zaharat de tip 2 și risc cardiovascular crescut, au apărut mai multe cazuri de complicații cu retinopatiei diabetică în cazul pacienților tratați cu Ozempic® (3,0%), comparativ cu placebo (1,8%). Creșterea riscului absolut pentru complicațiile retinopatiei diabetice a fost mai mare în cazul pacienților cu antecedente de retinopatie diabetică la momentul inițial decât în cazul pacienților fără antecedente cunoscute de retinopatie diabetică.

Îmbunătățirea rapidă a controlului glicemiei a fost asociată cu o agravare temporară a retinopatiei diabetice. Efectul controlului glicemic pe termen lung cu semaglutidă asupra complicațiilor retinopatiei diabetice nu a fost studiat. Pacienții cu antecedente de retinopatie diabetică trebuie monitorizați pentru progresia retinopatiei diabetice.

Hipoglicemie

Pacienții care primesc Ozempic® în asociere cu sulfoniluree sau insulină pot avea un risc crescut de hipoglicemie, inclusiv hipoglicemie severă. Pacienții care utilizează aceste medicamente concomitent trebuie informați cu privire la riscul de hipoglicemie și cu privire la semnele și simptomele hipoglicemiei.

 

Insuficiența renală acută

După punerea pe piață a acestui medicament, au existat raportări de leziuni renale acute și agravarea insuficienței renale cronice, care uneori poate necesita hemodializă, în cazul pacienților tratați. Unele dintre aceste evenimente au fost raportate în cazul pacienților fără boală renală anteorior cunoscută. Majoritatea evenimentelor raportate au avut loc în cazul pacienților care au prezentat greață, vărsături, diaree sau deshidratare. Trebuie așadar monitorizată funcția renală la inițierea sau creșterea dozelor de Ozempic® în cazul pacienților care raportează reacții gastrointestinale severe.

Boala acută a vezicii biliare

Evenimentele acute ale bolii vezicii biliare, cum ar fi colelitiaza sau colecistita, au fost raportate în studiile cu agonişti ai receptorilor GLP-1 şi după punerea pe piaţă. În studiile controlate cu placebo, colelitiaza a fost raportată în cazul a 1,5% și 0,4% dintre pacienții tratați cu Ozempic® 0,5 mg și, respectiv, 1 mg și nu a fost raportată în cazul pacienților tratați cu placebo. Dacă se suspectează colelitiază, este indicată urmărirea clinică adecvată a pacientului.

 

Reactii adverse

Cele mai frecvente reacții adverse, raportate la peste 5% dintre pacienții tratați cu Ozempic® sunt greața, vărsăturile, diareea, durerile abdominale și constipația.

 

OBSERVAȚIE!

Ozempic® este un medicament care se eliberează exclusiv pe bază de prescripție medicală, deoarece poate produce reacții adverse grave.

Ozempic® nu este indicat pentru scăderea în greutate.

Acest articol nu reprezintă o prezentare exhaustivă a profilului farmacotoxicologic al semaglutidei, are rolul doar de a informa succinct publicul larg referitor la acest medicament prescris pentru diabetul zaharat de tip 2.

Informațiile oferite în acest articol sunt strict în scop informativ și nu au scopul de a înlocui tratamentul medical individualizat oferit în urma consultului medical.

Informațiile oferite nu substituie tratamentele prescrise de medic.

Acest articol nu are rolul de a încuraja consumul unor astfel de substanțe, ci doar rol informativ. Pentru programe individualizate de scădere în greutate trebuie să te adresezi medicului nutritionist, respectiv antrenorului personal.

Pentru probleme medicale pe care le ai, programează-te la un consult medical!

Te-ar putea interesa și: SAXENDA-Ce ar trebui să știi despre injecția pentru slăbit?Cum te omoară amfetaminele?, 10 produse care te-ar putea ajuta să arzi grăsimea-partea I10 produse care te-ar putea ajuta să arzi grăsimea-partea a II-a.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

 

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

 

Află mai multe despre mine AICI și AICI.

Referințe științifice

1.Ozempic®  NJ: Novo Nordisk Inc.; March 2022.

2.Pratley RE, Aroda VR, Lingvay I, et al, on behalf of the SUSTAIN 7 investigators. Semaglutide versus dulaglutide once weekly in patients with type 2 diabetes (SUSTAIN 7): a randomised, open-label, phase 3b trial. Lancet Diabetes Endocrinol. 2018;6(4):275-286.

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept