PEELINGUL: EFECTE, RECOMANDĂRI ŞI DEZAVANTAJE

1.Ce reprezintă procedura de peeling?

                Procedura de peeling este destul de des utilizată pentru reducerea efectului de piele îmbătrânită din cauza radiațiilor solare, pentru estomparea ridurilor şi pentru reducerea cicatricilor post-acneice.

            Peelingul chimic, cunoscut și sub numele de chemoexfoliere sau exfoliere chimică, este o procedură în care o substanță chimică aplicată pe piele determină distrugerea controlată a epidermei cu sau fără o parte a dermului, ducând la regenerarea și remodelarea pielii.

            Medicii dermatologi şi chirurgii plasticieni folosesc această metodă fie ca terapie unică, fie în combinaţii cu alte tehnici, cum ar fi laserul sau dermabraziunea.

2.Clasificarea peelingului în funcţie de probleme pielii

             Pentru a putea clasifica tipurile de peeling chimic voi trece în revistă straturile pielii pentru a putea evidenţia profunzimea la care acţionează acest tip de tratament.

            Pielea este cel mai mare organ al corpului şi îndeplineşte un rol protector împotriva căldurii, luminii, rănilor și infecțiilor. Aceasta funcționează ca un depozit mare pentru corp: cel mai adânc strat de piele poate stoca apă, grăsimi și produse metabolice și produce hormoni importanți pentru întregul organism.

            Dacă pielea este rănită, aportul de sânge la nivelul pielii crește pentru a livra diverse substanțe către rană, astfel încât să fie mai bine protejată de infecții și astfel vindecarea este mai rapidă. Pe scurt, pielea este formată din trei straturi: epiderm, derm și țesut subcutanat (hipoderm).

            Sunt importante aspectele ce ţin de morfologia pielii deoarece în funcţie de straturile sale şi de adâncimea la care acţionează, peelingul se clasifică în:

    

3.Rolul peelingului şi substanţele utilizate

             Peelingul chimic are rolul de a oferi structurii pielii un aspect neted îmbunătăţind vitalitatea, textura şi tonusul acesteia.

            Pentru aceasta sunt utilizate diferite soluții acide (acid salicilic, acid lacitic, acid glicolic) pe piele pentru a stimula exfolierea pielii, depigmentarea și revitalizarea prin intermediul glucozaminoglicanilor, fibroblastelor și remodelarea fibrelor de elastină și colagen.

            În funcţie de tipul problemei pacientei/pacientului, medicul abordează unul dintre cele trei tipuri de peeling menţionate mai sus ca monoterapie sau terapie asociată cu un alt tratament.

                Voi exemplifica pentru fiecare tip de peeling, substanţele principale studiate şi aprobate de cercetători fiind considerate sigure pentru pacienţi.        

4.Concluzii

Procedura de peeling este o procedură intens utilizată atât pentru îngrijirea pielii acneice, cât pentru estomparea cicatricilor cât şi pentru rejuvenarea tenului matur.

În funcţie de problemele pe care pielea le prezintă, tratamentul se alege corespunzător astfel încât rezultatele să fie benefice pentru pacientul în cauză.

Este foarte importantă şi îngrijirea post-peeling deoarece pielea este mult mai susceptibilă la roşeaţă, descuamare şi uscare.

Specialiştii recomandă utilizarea măştilor hidratante sau cu aminoacizi de două ori pe săptămână, iar utilizarea make-up-ului este ingterzisă imediat după procedură.

            Peelingul, de asemenea este utilizat pentru a gestiona şi  alte afecțiuni ale pielii cu scopul de a omogeniza pigmentarea și de a reduce denivelările texturale.

 

5.Recomandările farmacistului

            Voi exemplifica câteva sfaturi menite să ajute pacientul după ce a suferit un tratatament chimic cum este peelingul:

  • Curăţarea pielii să fie blândă, deoarece aceasta prezintă o sensibilitate ridicată după acest tip de tratament. Această sensibilitate variază în funcţie de tipul de peeling între 7-10 zile. Temperatura apei cu care se spală pielea trebuie să fie medie, o temperatură ridicată putând să amplifice roseate tenului.

  • Hidratarea ulterioară este importantă, de aceea putem sfătui pacientul să folosească cremele prescrise de medicul specialist, atât de des cât este necesar. După peeling, senzația de piele uscată este primul aspect deranjant pe care îl resimte persoana în cauză.

  • Utilizarea cremelor cu efect de peeling este interzisă deoarece pot conduce la un dezechilibru al pielii deja agresate chimic. Putem sfătui pacientul să utilizeze doar variantele prescrise de medicul specialist care a efectuat peelingul.

  • Protecţia UV este foarte importantă. Peelingul nu este recomandat pe timpul verii datorită expunerii ulterioare la soare însă în momentul în care acesta se realizează putem sfătui pacientul să folosească o cremă cu protecţie ridicată UV. Specialiştii recomandă utilizarea acestor produse până la 4 săptămâni.

 

Acest articol a fost scris de farmacist Petronela Jercan.

Te-ar putea interesa și Tot ce trebuie să știi despre acidul hialuronic și Acidul azelaic – sau despre cum am scăpat de acnee.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

 

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

 

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

 

 

 

 

 

Referinţe ştiinţifice

Al-Waiz MM, Al-Sharqi AI. Medium-depth chemical peels in the treatment of acne scars in dark-skinned individuals. Dermatol Surg. 2002 May;28(5):383-7. 

Brody HJ. Chemical peel in the skin resurfacing. In: Freedberg I, Eisen A, Wolff K, Austen K, Goldsmith L, Kats S, Fitzpatrick T, Fitzpatrick, editors. General dermatology. 5th edition. New York: Mc Graw Hill; 1999. p. 2937. 

Costa IMC, Damasceno PS, Costa MC, Gomes KGP. Review in peeling complications. J Cosmet Dermatol. 2017 Sep;16(3):319-326. 

Ditre CM, Griffin TD, Murphy GF, et al. Effects of alphahydroxy acid on photoaged skin. J Am Acad dermatolol.1996;34:187.

Dinner ML, Artz JS. The art of the trichloroacetic acid chemical peel. Clin Plast Surgery. 1998;25(1):53. 

Kim SJ, Park JH, Kim DH, Won YH, Maibach HI. Increased in vivo collagen synthesis and vitro cell proliferative effect of glycolic acid. Dermatol surg. 1998;24:1054.

McLafferty E, Hendry C, Alistair F. The integumentary system: anatomy, physiology and function of skin. Nurs Stand. 2012 Sep 19-25;27(3):35-42. 

O’Connor AA, Lowe PM, Shumack S, Lim AC. Chemical peels: A review of current practice. Australas J Dermatol. 2018 Aug;59(3):171-181.

Rendon MI, Berson DS, Cohen JL, Roberts WE, Starker I, Wang B. Evidence and considerations in the application of chemical peels in skin disorders and aesthetic resurfacing. J Clin Aesthet Dermatol. 2010 Jul;3(7):32-43.

Sun HF, Lu HS, Sun LQ, Ping WD, Mao DS, Li D. Chemical Peeling with a Modified Phenol Formula for the Treatment of Facial Freckles on Asian Skin. Aesthetic Plast Surg. 2018 Apr;42(2):546-552.

Starkman SJ, Mangat DS. Chemical Peels: Deep, Medium, and Light. Facial Plast Surg. 2019 Jun;35(3):239-247

Truchuelo M, Cerdá P, Fernández LF. Chemical Peeling: A Useful Tool in the Office. Actas Dermosifiliogr. 2017 May;108(4):315-322. 

 

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept