SAXENDA® – Ce ar trebui să știi despre injecția pentru slăbit?

SAXENDA

Ce este injecția Saxenda?

În cazul în care ai probleme cu greutatea, medicul ți-ar putea recomanda Saxenda®.

Saxenda®este un medicament injectabil folosit pentru pierderea în greutate. Este folosit pentru a ajuta anumiți adulți și copii să piardă în greutate și să își mențină greutatea pe termen lung.

Saxenda® nu este un tip de insulină. Insulina este un hormon care ajută la gestionarea nivelului de glucoză în sânge. În schimb, Saxenda® este un tip de medicament numit agonist GLP-1. GLP-1 este un hormon care ajută la gestionarea nivelului de glucoză din sânge. De asemenea, reglează apetitul.

Saxenda® funcționează în același mod ca GLP-1. Modul în care funcționează un medicament se numește mecanismul său de acțiune. Saxenda® face ca stomacul să se golească mai lent, ceea ce va ajuta la apariția senzației de sațietate. Saxenda® ajută, de asemenea, la reducerea apetitului. Saxenda® ajută pacientul să consume mai puține calorii, ceea ce influențează în mod pozitiv procesul de slăbire și de menținere a greutății corporale.

Acest medicament este menit să facă parte dintr-un plan de gestionare a greutății pe termen lung, care include o dietă cu conținut scăzut de calorii și exerciții fizice.

Saxenda® este un medicament ce se eliberează pe bază de prescripție medicală, fiind utilizat ca adjuvant pentru pierderea în greutate în cazul:

-adultilor și unor copii cu obezitate;

-adulților supraponderali care au și o afecțiune legată de creșterea în greutate.

Medicamentul Saxenda® poate fi utilizat în cazul adulților care au obezitate, care este definită ca afecțiune ce presupune un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare sau exces de greutate (un IMC de 27 sau mai mare) și o afecțiune legată de greutatea crescută, cum ar fi colesterolemia crescută, hipertensiunea arterială sau diabetul de tip 2.

Acest medicament poate fi utilizat și în cazul copiilor cu vârsta mai mare sau egală cu 12 ani care  cântăresc mai mult de 60 de Kg și suferă de obezitate.

Saxenda® poate să nu fie un medicament potrivit pentru anumite persoane cu afecțiunile menționate mai sus.

Ce substanță medicamentoasă conține Saxenda®?

Saxenda® conține substanța activă numită liraglutid. Acesta aparține unui grup de medicamente numite agonişti GLP-1. Medicamentul vine sub formă de soluție în interiorul unui stilou injector (pen) preumplut.

Saxenda® se administrează injectabil subcutanat o dată pe zi, la nivelul abdomenului, coapsei sau brațului. Medicul va instrui pacientul cum să își facă singur această injecție.

 

La ce te poți aștepta înainte și după tratamentul cu Saxenda?

Înainte de a începe Saxenda®, medicul va dezvolta un plan de gestionare a greutății pe termen lung. Aceasta ar trebui să includă o dietă săracă în calorii și exerciții fizice.

Includerea Saxenda® ca parte a planului de scădere în greutate, poate ajuta pacientul să piardă în greutate și să își mențină greutatea pe termen lung. Însă pacienții pot avea rezultate diferite cu Saxenda®. Valoarea greutății pe care pacientul o poate pierde pierde și orice reacții adverse pe care le va experimenta, vor depinde de situația particulară a acestuia.

Informațiile de prescriere a medicamentului Saxenda® conțin detalii despre efectele secundare și despre cât de multă grăsime au pierdut pacienții sub tratament cu Saxenda® în diferite studii. Pacienții pot citi pe website-ul producătorului despre experiențele altor pacienți cu Saxenda®. Însă pacienții trebuie să înțeleagă că experiența fiecăruia cu acest medicament poate fi diferită. Pentru a afla mai multe despre Saxenda®, pacienții sunt sfătuiți să discute cu medicul curant.

Este Saxenda® disponibilă fără prescripție medicală?

Nu, Saxenda® nu este disponibiă fără prescripție medicală. Pacienții pot obține acest medicament numai dacă au o prescripție medicală în acest sens.

De asemenea, Saxenda® nu este condiționată sub formă de comprimate. Este disponibilă doar sub formă injectabilă. Formele orale de Saxenda® nu sunt disponibile, deoarece este puțin probabil ca liraglutidul să funcționeze în acest context. Asta pentru că, dacă pacientul ar lua medicamentul pe cale orală, sistemul digestiv l-ar descompune prea repede, înainte ca acesta să își exercite efectele.

 

Când nu trebuie utilizată Saxenda®?

Saxenda® NU trebuie utilizată în următoarele situații:

-în cazul copiilor cu diabet zaharat de tip 2;

-în asociere cu alte produse de slăbit, inclusiv medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală și fără prescripție medicală, precum și cu unele produse din plante;

-cu alte medicamente din aceeași grupă cu Saxenda®, adică împreună cu alți agoniști GLP-1.

 

Care sunt efectele secundare ale medicamentului Saxenda®?

La fel ca majoritatea medicamentelor, Saxenda® poate provoca reacții adverse ușoare sau grave. Mai jos sunt menționate unele dintre cele mai frecvente reacții adverse pe care le poate provoca Saxenda®. Aceste mențiuni nu includ toate efectele secundare posibile ale utilizării Saxenda® pentru pierderea în greutate.

În general efectele secundare ale unui medicament pot depinde de vârsta pacientului, alte afecțiuni pe care pacientul le are, respectiv de alte medicamente pe care pacientul le ia.

Medicul curant sau farmacistul vă poate spune mai multe despre potențialele reacții adverse ale Saxenda®. De asemenea, vor putea sugera pacientului modalități de a ajuta la reducerea efectelor secundare.

Efecte secundare ușoare

Mai jos sunt prezentate unele dintre efectele secundare ușoare pe care le poate provoca Saxenda®.

Efectele secundare ușoare ale medicamentului Saxenda® care au fost raportate includ: greață, vomă, diaree, constipație, balonare, oboseală, durere de cap, ameţeală, febră, reacții adverse la locul injectării, cum ar fi mâncărime sau erupții cutanate în zona respectivă.

Efectele secundare ușoare ale multor medicamente pot dispărea în câteva zile până la câteva săptămâni. Dar dacă devin deranjante, pacientul trebuie să discute cu medicul curant.

 

Efecte secundare grave

În cursul administrării Saxenda® pot apărea efecte adverse grave, însă acestea sunt rare. Dacă prezintă reacții adverse grave de la Saxenda®, pacientul trebuie să se adreseze imediat medicului. Iar în caz de urgență medicală să sune la 112.

Reacțiile adverse grave ale Saxenda® care au fost raportate includ: pancreatită acută (inflamație bruscă a pancreasului), boală acută a vezicii biliare, cum ar fi calculii biliari, scăderea glicemiei, creșterea ritmului cardiac,  probleme renale, precum insuficiența renală acută sau agravată, gânduri sau acțiuni suicidare, risc de cancer tiroidian sau reacții alergice.

ATENȚIONARE legată de administrarea SAXENDA®!

Saxenda® poate crește riscul de apariție a cancerului tiroidian.

În urma studiilor realizate pe animale, medicamentul Saxenda® s-a dovedit a provoca tumori tiroidiene în cazul animalelor. Nu se știe încă dacă acest medicament induce cancer tiroidian și în cazul omului.

Datorită posibilului risc de cancer tiroidian, medicul curant nu va prescrie Saxenda® dacă:

-pacientul sau un membru al familiei pacientului a avut un tip rar de cancer tiroidian numit cancer tiroidian medular (MTC);

-pacientul prezintă sindromul neoplaziei endocrine multiple de tip 2 (MEN 2), o afecțiune moștenită rară care crește riscul de cancer tiroidian.

Simptomele cancerului tiroidian pot include: voce răgușită persistentă, nodul la nivelul gâtului, probleme la înghițire, dificultăți de respirație.

 

Poate consuma pacientul alcool în timpul tratamentului cu Saxenda®?

Consumul de alcool în timpul tratamentului cu Saxenda® ar putea agrava anumite reacții adverse ale acestui medicament precum: durerile de cap, greața, vărsăturile, diareea, amețelile și nivelul scăzut de glucoză din sânge.

De asemenea, consumul de cantități mari de alcool poate provoca deshidratare. Acest lucru poate crește riscul de probleme renale în timpul administrării Saxenda®.

 

Sarcina și alăptarea

Saxenda® nu este un  medicament sigur de utilizat în timpul sarcinii. Pierderea în greutate în timpul sarcinii poate dăuna fătului în curs de dezvoltare. Dacă pacienta rămâne însărcinată în timpul tratamentului cu medicamentul Saxenda®, trebuie să întrerupă administrarea acestuia și să se adreseze medicului curant.

Dacă intenționează să rămână gravidă, pacienta trebuie să discute cu medicul curant despre modalitățile sigure de a gestiona greutatea în această perioadă.

Nu se știe dacă Saxenda® trece în laptele matern. Dacă pacienta intenționează să alăpteze, trebuie să discute cu medicul curant despre avantajele și dezavantajele utilizării Saxenda® în acest context.

Te-ar putea interesa și: Suplimente alimentare contaminate cu SIBUTRAMINĂ, Suplimente alimentare contaminate cu substanțe ilegale, Cum te omoară amfetaminele?, 10 produse care te-ar putea ajuta să arzi grăsimea-partea I10 produse care te-ar putea ajuta să arzi grăsimea-partea a II-a.

 

 

 

 

OBSERVAȚIE!

Saxenda® este un medicament care se eliberează exclusiv pe bază de prescripție medicală, deoarece poate produce reacții adverse grave.

Acest articol nu reprezintă o prezentare exhaustivă a profilului farmacotoxicologic al liraglutidului, are rolul doar de a informa succinct publicul larg referitor la acest medicament prescris pentru scăderea greutății corporale.

Informațiile oferite în acest articol sunt strict în scop informativ și nu au scopul de a înlocui tratamentul medical individualizat oferit în urma consultului medical.

Informațiile oferite nu substituie tratamentele prescrise de medic.

Acest articol nu are rolul de a încuraja consumul unor astfel de substanțe, ci doar rol informativ. Pentru programe individualizate de scădere în greutate trebuie să te adresezi medicului nutritionist, respectiv antrenorului personal.

Pentru probleme medicale pe care le ai, programează-te la un consult medical!

Referințe științifice:

Saxenda, liraglutide injection, 3mg. (2021);

Davies M.J., Bergenstal R., Bode B. et al. Efficacy of Liraglutide for Weight Loss Among Patients With Type 2 Diabetes: The SCALE Diabetes Randomized Clinical Trial. Jama 2015; 314: 687–699.

Jelsing J., Vrang N., Hansen G. et al. Liraglutide: short-lived effect on gastric emptying – long lasting effects on body weight. Diabetes Obes Metab 2012; 14: 531–538.

 

Referințe științifice:

Saxenda, liraglutide injection, 3mg. (2021);

Davies M.J., Bergenstal R., Bode B. et al. Efficacy of Liraglutide for Weight Loss Among Patients With Type 2 Diabetes: The SCALE Diabetes Randomized Clinical Trial. Jama 2015; 314: 687–699.

Jelsing J., Vrang N., Hansen G. et al. Liraglutide: short-lived effect on gastric emptying – long lasting effects on body weight. Diabetes Obes Metab 2012; 14: 531–538.

 

 

 

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept