Droguri notorii – “secretele” heroinei – partea I

heroina

Heroina este un drog sintetizat din morfină, cu ajutorul unui precursor de drog, printr-o metodă relativ simplă. Heroina este, altfel spus, “surioara mai mare” a morfinei.

Morfina este o substanță naturală extrasă din diferite specii de mac care cresc în regiuni precum sud-estul sau sud-vestul Asiei, Mexic sau Columbia.

Morfina este extrasă din opiu, strămoșul ancestral al heroinei, descoperit încă din Neolitic. Din opiu sunt extrase substanțe naturale precum morfina și codeina, utilizate la ora actuală pentru calmarea durerilor intense, respectiv a tusei neproductive.

Heroina a fost sintetizată pentru prima dată în anul 1874 de către cercetătorul C.R. Wright, care în urma testării acesteia a observat că produce efecte precum somnolență și stare de vomă imediat după administrare, așa că a întrerupt cercetările asupra acesteia.

După aproape 20 de ani, în 1895, cercetătorul germen Heinrich Dreser  și colegii săi de la compania farmaceutică Bayer au continuat studiile lui Wright și au declarant heroina un medicament foarte eficient în tratmentul tusei. Heroina a și fost comercializată ca medicament eliberat fără prescripție medicală.

heroina

Abia în anul 1924 utilizarea sa a fost declarată ilegală din cauza potențialului său adictiv marcat.

Heroina se prezintă ca o pulbere albă sau maronie sau ca o substanță neagră lipicioasă. Heroina mai este supranumită “big H”, „horse”, „hell dust” sau „smack”.

Cum consumă toxicomanii heroina?

Heroina se consumă cel mai adesea prin injectare, prizare sau fumat. Unii toxicomani asociază heroina cu cocaina, obicei denumit “speedballing”.

Care sunt efectele heroinei?

Heroina pătrunde rapid la nivelul creierului și se leagă de așa-numiții receptori opioizi. Imaginează-ți receptorii opioizi ca pe niște mici “butonașe” pe care “apasă” drogul pentru a provoca efectele în organism. Heroina “apasă” pe “butonașele” care controlează durerea, plăcerea, bătăile inimii, somnul și respirația.

Heroina și opioidele care se eliberează pe bază de prescripție medicală

Medicamentele opioide cu efect de diminuare a durerii (de exemplu morfina, oxicodona sau hidrocodona) au efecte similar heroinei. Altfel spus, sunt “surioarele” mai mici ale heroinei. Studiile științifice au ajuns la concluzia că abuzul acestor “surioare” mai mici ale heroinei, “deschide apetitul” pentru heroină. Conform acestor studii, aproximativ 80% din heroinomanii din SUA, au ajuns să abuzeze de heroină plecând de la abuzul de oxicodonă sau hidrocodonă.

Deși abuzul de medicamente opioide crește riscul abuzului de heroină, doar puțini dintre cei care utilizează medicamente opioide ajung să le înlocuiască cu heroină. Conform unui studiu efectuat în SUA, doar 4% din cei care au abuzat de medicamentele opioide au ajuns să consume heroină după aproximativ 5 ani. Acest fapt sugerează că abuzul de medicamente opioide reprezintă doar unul dintre factorii de risc care duc la abuzul de heroină.

Efectele pe termen scurt ale heroinei

După injectarea heroinei apare practic imediat o senzație de plăcere intensă (euforie) pe care toxicomanul o resimte doar preț de câteva minute, apoi intoxicatul adoarme timp de aproximativ o oră. Efectele heroinei dispar în 3-5 ore. Unii heroinomani își injectează și 2-4 doze pe zi de heroină.

Reacțiile adverse determinate de heroină includ: uscăciunea gurii, creșterea temperaturii corpului, senzație de greutate la nivelul mâinilor și picioarelor, greață și vomă, mâncărimi, încetinirea funcțiilor mentale până la pierderea conștienței.

Efectele pe termen lung ale heroinei

Efectele pe termen lung ale heroine includ: insomnia, afectarea venoasă în caz de administrare injectabilă, afectarea țesutului din interiorul nasului în cazul în care este consumată prin prizare, infecții la nivelul valvelor inimii, abcese, constipație și crampe stomacale, afectarea ficatului și rinichilor, pneumonie, depresie și comportament antisocial, scăderea potenței, dereglarea ciclului menstrual.

Injectarea heroinei, HIV-ul și hepatita

Toxicomanii care își administrează heroina prin injectare intravenoasă prezintă risc crescut de contactare a unor virusuri precum HIV sau hepatită B și C atunci când utilizează acele la comun sau întrețin relații sexuale neprotejate. Hepatita C este cea mai răspândită infecție care se transmite prin intermediul sângelui.

Alte riscuri potențiale pe care le prezintă consumul de heroină

Deoarece heroina este diluatăde obicei cu alte substanțe solide sau amestecuri de substanțe solide precum zahărul, amidonul sau laptele praf, există riscul formării unor particule care pot înfunda vase de sânge la nivelul plămânilor, ficatului, rinichilor sau creierului producând accidente uneori ireparabile.

Despre supradozarea cu heroină, heroinomanie și cum se tratează acestea, în articolul “Droguri notorii – “secretele” heroinei – partea a II-a”.

Acest articol a fost preluat și de:

-Revista Succes >>> AICI;

-Revista Sport Profit >>> AICI;

-Revista Sport Magazin >>> AICI.

Te-ar putea interesa și Droguri notorii-Cocaina și Steroizii anabolizanți.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Referințe științifice

1.Muhuri PK, Gfroerer JC, Davies MC. Associations of Nonmedical Pain Reliever Use and Initiation of Heroin Use in the United States. Rockville, MD: Substance Abuse and Mental Health Services Administration; 2013.

2.Jones CM. Heroin use and heroin use risk behaviors among nonmedical users of prescription opioid pain relievers – United States, 2002-2004 and 2008-2010. Drug Alcohol Depend. 2013;132(1-2):95-100. doi:10.1016/j.drugalcdep.2013.01.007.

3.Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Multiple Cause of Death, 1999-2015. CDC WONDER Online Database.

4.Li W, Li Q, Zhu J, et al. White matter impairment in chronic heroin dependence: a quantitative DTI study. Brain Res. 2013;1531:58-64. doi:10.1016/j.brainres.2013.07.036.

5.Liu J, Qin W, Yuan K, et al. Interaction between dysfunctional connectivity at rest and heroin cues-induced brain responses in male abstinent heroin-dependent individuals. PloS One. 2011;6(10):e23098. doi:10.1371/journal.pone.0023098.

6.Qiu Y, Jiang G, Su H, et al. Progressive white matter microstructure damage in male chronic heroin dependent individuals: a DTI and TBSS study. PloS One. 2013;8(5):e63212. doi:10.1371/journal.pone.0063212.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept