Droguri notorii – “secretele” heroinei – partea a II-a

heroina

În articolul anterior („Droguri notorii – secretele heroinei – partea I„)  am discutat despre ce este heroina și care sunt efectele consumului acesteia. În cele ce urmează vom vedea în ce constă supradozarea cu heroină, ce este heroinomania și cum se tratează acestea.

Te poți supradoza cu heroină?

Răspunsul este da, te poți supradoza cu heroină. Supradozarea cu heroină se produce atunci când toxicomanul își administrează suficient de multă heroină încât își pune viața în pericol, apărând reacții adverse incompatibile cu viața. Studiile sugerează că în ultimii ani a crescut numărul de supradozări cu heroină.

În cazul unei supradoze de heroină, respirația toxicomanului se reduce și apoi încetează. Heroina „apasă” “butonașul” din creier care încetinește respirația. Din momentul respectiv, organele și țesuturile din organism, inclusiv creierul, încep să primească din ce în ce mai puțin oxigen. Organismul intră în așa-numita stare de “hipoxie”. Hipoxia poate avea efecte pe termen lung și pe termen scurt asupra creierului, inclusiv comă și afectare permanentă a creierului.

Cum se tratează supradoza de heroină?

Supradoza de heroină se tratează prin administrarea antidotului numit naloxon. Acesta acționează prin “dezlipirea” heroinei de pe “butonașele” mai sus amintite (sub denumirea științifică de receptori opioizi), reversând efectele acesteia.

De cele mai multe ori, pentru restabilirea respirației intoxicatului sunt necesare mai multe doze de naloxon, de aceea este foarte important ca intoxicatul să fie dus cât mai repede cu putință la departamentul de primiri urgențe.

Naloxonul este disponibil sub formă de soluție injectabilă, autoinjector sau spray nazal. Autoinjectorul și spay-ul pot fi utilizate și de persoanele fără competențe în domeniul medical pentru salvarea persoanelor supradozate cu heroină.

Din cauza creșterii numărului de cazuri de moarte prin supradozare cu heroină, se fac eforturi de creștere a disponibilității naloxonului pentru heroinomanii cu risc de supradozare și pentru familiile acestora. În unele state din SUA, farmacistului îi este permis să elibereze naloxon și fără prescripție medicală.

Este heroina adictivă?

Heroina are un mare potențial dependogen. Induce dependență fizică, psihică și toleranță.

Consumul cronic de heroină este o toxicomanie și se numește heroinomanie.

Toate drogurile produc dependență psihică, însă nu toate induc și toleranță și dependență fizică. Dar heroina le produce pe toate 3. La intensitate foarte mare.

Toleranța se referă la scăderea intensității efectelor drogului pe parcursul consumului repetat al acestuia, astfel încât intoxicatul nu mai resimte efecte la fel de intense ca la începutul administrării, ceea ce determină tendința greșită de creștere a dozei. Creșterea dozei, va duce în cele din urma la supradozare și, implicit moarte prin oprirea respirației.

Dependența psihică se referă la nevoia de ordin psihologic de continuare de consum a drogului pentru a experimenta în continuare efectele placute (euforie) pe care acesta le produce. Depedența psihică apare deoarece heroina acționează asupra centrului plăcerii din creier, prin intermediul “butonașelor” pe care le apasă de zor.

Dependența fizică reprezintă nevoia organică (obiectivă) de continuare a consumului drogului, pentru evitarea simptomelor neplăcute (foarte greu de suportat, în cazul heroinei chiar imposibil de suportat) la întreruperea bruscă a administrării îndelungate a acestuia. La întreruperea bruscă a administrării îndelungate a heroinei apare sindromul de abstinență, care include simptome greu de suportat, precum: agitație marcată, dureri musculare și osoase severe, insomnie, diaree și vomă, mișcări necontrolate ale picioarelor, dorința imensă de consum a drogului (cunoscută sub denumirea de “craving”).

Studiie indică faptul că consumul heroinei pe termen lung duce la pierderea unei părți de materie albă din creier, ceea ce afectează capacitatea de luare a deciziilor, controlul comportamentului și răspunsul la situații stresante.

Cum se tratează dependența de heroină?

Este destul de greu de tratat dependența de heroină. Aceasta se tratează cu tratament medicamentos și terapie comportamentală.

Ca medicamente se utilizează “surioare” mai mici ale heroinei: metadona (de obicei) sau buprenorfina, respective naltrexona. Acestea fac în organism cam ce face și heroina, dar la intensitate mai scăzută. Doza acestora se scade treptat, până la zero. Ideea este să înlocuim răul cu un rău mai mic, căruia să îi scădem doza.

Nu putem întrerupe brusc administrarea de heroină, deoarece această întrerupere bruscă suprasolicită alte “butonașe” din creier care duc la apariția sindromului de abstinență.

Terapia comportamentală are rolul de a modifica așteptările și comportamentul pacientului referitoare la consumul de droguri, ajutând și la managemantul stressului.

Te-ar putea interesa și Droguri notorii-Cocaina și Steroizii anabolizanți.

Acest articol a fost preluat și de:

-Revista Succes >>> AICI;

-Revista Sport Profit >>> AICI;

-Revista Sport Magazin >>> AICI.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Referințe științifice

1.Muhuri PK, Gfroerer JC, Davies MC. Associations of Nonmedical Pain Reliever Use and Initiation of Heroin Use in the United States. Rockville, MD: Substance Abuse and Mental Health Services Administration; 2013.

2.Jones CM. Heroin use and heroin use risk behaviors among nonmedical users of prescription opioid pain relievers – United States, 2002-2004 and 2008-2010. Drug Alcohol Depend. 2013;132(1-2):95-100. doi:10.1016/j.drugalcdep.2013.01.007.

3.Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Multiple Cause of Death, 1999-2015. CDC WONDER Online Database.

4.Li W, Li Q, Zhu J, et al. White matter impairment in chronic heroin dependence: a quantitative DTI study. Brain Res. 2013;1531:58-64. doi:10.1016/j.brainres.2013.07.036.

5.Liu J, Qin W, Yuan K, et al. Interaction between dysfunctional connectivity at rest and heroin cues-induced brain responses in male abstinent heroin-dependent individuals. PloS One. 2011;6(10):e23098. doi:10.1371/journal.pone.0023098.

6.Qiu Y, Jiang G, Su H, et al. Progressive white matter microstructure damage in male chronic heroin dependent individuals: a DTI and TBSS study. PloS One. 2013;8(5):e63212. doi:10.1371/journal.pone.0063212.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept