Stimulante notorii – pseudoefedrina

Pseudoefedrina este cunoscută încă din anul 1920. Deși această substanță activă apare în mod natural în anumite plante, cea mai mare cantitate de psudoefedrină din produsele farmaceutice provine din fermentația dextrozei în prezența benzaldehidei. Producătorii de produse farmaceutice din China și India produc cea mai mare parte a pseudoefedrinei disponibile la ora actuală pe piața farmaceutică.

 

CUM ACȚIONEAZĂ PSEUDOEFEDRINA?

Pseudoefedrina este un medicament simpatomimetic (induce organismului starea de alertă) având o structură chimică asemănătoare fenetilaminei și amfetaminei, dar nu este atât de lipofilă ca amfetamina, astfel încât nu induce la nivelul creierului efectele amfetaminelor. Mecanismul său principal de acțiune constă în acțiunea asupra sistemului adrenergic, având așadar efecte similare adrenalinei. Pseudoefedrina este o substanță dopantă, adesea utilizată în dopajul sportiv.

 

ÎN CE MEDICAMENTE SE GĂSEȘTE PSEUDOEFEDRINA?

Pseudoefedrina (sub formă de săruri: clorhidrat, sulfat) se găsește în multe medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, cel mai frecvent în combinație cu alte substanțe active precum antialergicele, paracetamolulul, antiinflamatoarele nesteroidiene (de exemplu ibuprofen) și dextrometorfanul (antitusiv).

 

CARE SUNT INDICAȚIILE PSUDOEFEDRINEI?

Cea mai frecventă indicație pentru pseudoefedrină este de decongestionant nazal, pentru afecțiuni ce includ congestia nazală, congestia sinusală și congestia trompei lui Eustachio, deoarece are efect asupra membranelor mucoasei nazale umflate și reduce hiperemia și edemul tisular. Alte utilizări includ rinita vasomotorie, tratamentul de primă linie în caz de priapism (erecție prelungită) și utilizarea off-label (în afara indicațiilor aprobate prin Autorizația de punere pe piață) pentru hiperprolactinemie, în timp ce medicii veterinari folosesc adesea pseudoefedrină off-label pentru a trata incontinența în cazul câinilor și pisicilor. Împreună cu alte substanțe active medicamentoase, pseudoefedrina este adesea utilizată pentru a trata rinita alergică, sinuzita, otita medie și traheobronșita.

 

 

CARE SUNT EFECTELE ADVERSE ALE PSUDOEFEDRINEI?

Unele efecte adverse ale pseudoefedrinei care de obicei nu necesită asistență medicală și care pot dispărea în timpul utilizării includ nervozitate, neliniște și insomnie. Mai puțin frecvente sunt disuria, sincopa, tahicardia, palpitațiile, cefaleea, greața și vărsăturile, tremurăturile și slăbiciunea.

 

ÎN CE BOLI ESTE CONTRAINDICATĂ PSEUDOEFEDRINA?

Pseudoefedrina este contraindicată în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip 2, deoarece poate crește nivelul glucozei în sânge. Pacienții cu glaucom sau cu predispoziție pentru glaucom nu ar trebui să utilizeze pseudoefedrină din cauza efectelor sale vasoconstrictoare. Același lucru este valabil și în cazul pacienților cu hipertrofie de prostată.

Pseudoefedrina poate agrava următoarele afecțiuni: bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială severă sau necontrolată, boala arterială coronariană severă, boala ischemică a inimii și hipertiroidismul.

 

CU CE MEDICAMENTE INTERACȚIONEAZĂ PSEUDOEFEDRINA?

Unele substanțe active medicamentoase pot interacționa cu pseudoefedrina, inclusiv terbutalina și stimulantele precum cafeina, dextroamfetamina și produsele pe bază de plante, inclusiv Ephedra și Ma huang. Tratamentul cu medicamente IMAO (antidepresive) trebuie întrerupt cu 2 săptămâni înainte de a începe tratamentul cu pseudoefedrină. De asemenea, pseudoefedrina poate reduce eficacitatea anumitor antihipertensive, inclusiv beta-blocante și blocante ale canalelor de calciu.

 

SE POATE ADMINISTRA PSEUDOEFEDRINA ÎN SARCINĂ/ALĂPTARE?

Unele cercetări au arătat o posibilă legătură între defectele congenitale și administrarea pseudoefedrinei în primul trimestru de sarcină. S-a emis ipoteza confom căreia proprietatea sa vasoconstrictoare ar reduce fluxul de sânge către uter și ar putea fi responsabilă de apariția acestor defecte congenitale.

Pseudoefedrina se excretă în laptele matern în cantități mici. Într-un studiu, mamele au raportat iritabilitate și/sau agitație în cazul a aproximativ 20% dintre sugari care au fost alăptați după ce mama a ingerat pseudoefedrină. Cea mai semnificativă reacție adversă apărută în urma administrării pseudoefedrinei în timpul alăptării este scăderea producției de lapte. O doză unică de pseudoefedrină poate reduce în mod semnificativ producția de lapte, iar utilizarea continuă ar putea afecta lactația, de unde utilizarea acesteia off-label în hiperprolactinemie.

PSEUDOEFEDRINA, PRECURSOR DE DROGURI

Pseudoefedrina poate fi utilizată ilegal pentru fabricarea metamfetaminei (aceasta din urmă având o grupare hidroxil în minus față de pseudoefedrină), care a devenit un adevărat “sport național”. Datorită lipsei grupării hidroxil, metamfetamina este mai lipofilă decât pseudoefedrina, având efecte intense asupra creierului și potential dependogen foarte mare. Despre metamfetamină am scris AICI, AICI și AICI.

Actul de combatere a fabricării ilegale a metamfetaminei din 2005 a fost încorporat în Actul din 9 martie 2006, de către președintele George W. Bush.

Un produs de generație nouă cu pseudoefedrină utilizează o matrice polimerică specială ce limitează extracția pseudoefedrinei din tablete pentru transformarea în metamfetamină.

Te-ar putea interesa și Cum te omoară amfetaminele?

 

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

 

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

 

Află mai multe despre mine AICI și AICI.

 

 

Referințe științifice:

Pseudoephedrine. PubChem website.

Black RA, Hill DA. Over-the-counter medications in pregnancy. Am Fam Physician. 2003;67(12):2517-2524.

Aljazaf K, Hale TW, Ilett KF, et al. Pseudoephedrine: effects on milk production in women and estimation of infant exposure via breast milk. Br J Clin Pharmacol. 2003;56(1):18-24.

Australian Government Department of Health Therapeutic Goods Administration. Core pseudoephedrine product information.

Legal requirements for the sale and purchase of drug products containing pseudoephedrine, ephedrine, and phenylpropanolamine. US Food and Drug Administration website.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept