Ce este fentanilul?
Fentanilul este un opioid sintetic puternic care acționează similar morfinei, dar este de 50 până la 100 de ori mai puternic decât morfina. La fel ca morfina, este un medicament care este de obicei utilizat pentru a trata pacienții cu dureri severe, apărute în special după intervenții chirurgicale. Este, de asemenea, uneori folosit pentru a trata pacienții cu dureri cronice care prezintă toleranță la alte opioide. Toleranța apare atunci când intensitatea efectelor inițiale ale medicamentului începe să scadă și pentru a obține un efect de intensitate identică cu cea inițială este necesară creșterea dozei.
Fentanilul este cunoscut sub denumiri comerciale precum Actiq®, Duragesic® și Sublimaze®.
Opioidele sintetice, inclusiv fentanilul, sunt la ora actuală foarte frecvent implicate în decesele cauzate de supradozaj. În anul 2017 în SUA, 59,8% dintre decesele cauzate de opioide au implicat fentanilul, comparativ cu doar 14,3% în anul 2010.
Cum se utilizează fentanilul?
Când este prescris de medic, fentanilul poate fi administrat sub formă injectabilă, sub formă de plasture care se aplică pe piele sau sub formă de comprimate.
Fentanilul utilizat ilegal, cel mai adesea asociat cu supradozările recente, este produs în laboratoarele clandestine. Acest fentanil sintetic este vândut ilegal sub formă de pulbere, picături și spray-uri nazale sau sub formă de comprimate similare celor originale.
Unii traficanți de droguri, în vederea maximizării profitului, amestecă fentanilul cu alte droguri, cum ar fi heroina, cocaina, metamfetamina și MDMA, deoarece în acest fel este nevoie de o doză mai mică de drog pentru a produce un high cu fentanil, ceea ce îl face o opțiune mai ieftină. Acest lucru este riscant, deoarece toxicomanii nu realizează că drogul ar putea conține fentanil ca aditiv ieftin, dar periculos.
Cum afectează fentanilul creierul?
La fel ca heroina, morfina și alte opioide, fentanilul funcționează legându-se de receptorii opioizi din organism, care se găsesc în zonele creierului care controlează durerea și emoțiile. După administrarea repetată de opioide, creierul se adaptează la acestea, producându-se o scădere a sensibilității organismului la opioid, ceea ce face dificilă perceperea stării de euforie în afara administrării drogului.
Efectele fentanilului includ: fericire extremă, somnolență, greață, confuzie, constipație, sedare, probleme de respirație, pierderea conștienței.
Te poți supradoza cu fentanil?
Da, te poți supradoza cu fentanil. Supradozarea apare atunci când un medicament produce efecte adverse grave și simptome care pun viața utilizatorului în pericol. În caz de supradozaj cu fentanil, respirația poate încetini sau se poate opri. Acest lucru poate scădea cantitatea de oxigen care ajunge la creier, o afecțiune numită hipoxie. Hipoxia poate duce la o comă și leziuni permanente ale creierului și chiar la moarte.
Cum poate fi tratată supradozarea cu fentanil?
După cum am menționat anterior, mulți traficanți de droguri amestecă fentanilul (care are preț de cost scăzut) cu alte droguri precum heroina, cocaina, MDMA și metamfetamina pentru a-și crește profiturile, ceea ce face adesea dificil de determinat ce drog cauzează supradozajul.
Unul dintre medicamentele ce poate inversa efectele fentanilului în caz de supradozaj este naloxonul. Acesta acționează prin legarea rapidă de receptorii opioizi și blocarea efectelor medicamentelor opioide. Fentanilul este însă mai puternic decât alte medicamente opioide precum morfina și ar putea necesita doze multiple de naloxon. Naloxonul este disponibil sub formă de soluție injectabilă și spray-uri nazale (NARCAN® și KLOXXADO®).
Persoanele cărora li se administrează naloxon trebuie monitorizate încă două ore după administrarea ultimei doze de naloxon pentru a se asigura că respirația nu încetinește sau nu se oprește.
Unele state din SUA au adoptat legi care permit farmaciștilor să elibereze naloxon fără prescripție medicală. Prietenii, familia și alte persoane din comunitate pot folosi versiunile de spray nazal cu naloxon pentru a salva utilizatorii în caz de supradozaj de opioide.
Utilizarea fentanilului poate duce la dependență?
Da. Fentanilul creează dependență din cauza potenței sale crescute. Pacienții care își administrează fentanil pe bază de rețetă conform indicațiilor medicale pot dezvolta dependență, care se caracterizează prin simptome de sevraj atunci când administrarea fentanilului este sistată brusc.
Dependența este cea mai gravă formă de tulburare de consum de substanțe (SUD). SUD-urile se caracterizează prin căutarea compulsivă de droguri și consumul de droguri, care pot fi dificil de controlat, în ciuda consecințelor dăunătoare. Când cineva este dependent de droguri, continuă să le consume chiar dacă acestea cauzează probleme de sănătate sau probleme la locul de muncă, la școală sau acasă. Un SUD poate varia de la ușor la sever.
Persoanele dependente de fentanil care încetează să-l folosească, pot avea simptome severe de sevraj care încep la câteva ore după ultima administrare a fentanilului. Aceste simptome includ: dureri musculare și osoase, probleme de somn, diaree și vărsături, bufeuri. Aceste simptome pot fi extrem de greu de suportat și sunt motivul pentru care multor toxicomani le este atât de dificil să înceteze să ia fentanil.
Cum este tratată dependența de fentanil?
Ca și în cazul altor dependențe de opioide, terapiile de substituție împreună cu terapiile comportamentale s-au dovedit a fi eficiente în tratarea toxicomanilor cu dependență de fentanil.
Medicamentele utilizate în acest sens sunt reprezentate, de exemplu, de buprenorfină și metadonă ce funcționează prin legarea de aceiași receptori opioizi din creier ca și fentanilul, reducând dorința de consum și simptomele de sevraj.
Un alt medicament, naltrexonul, blochează receptorii opioizi și previne efectul fentanilului. Medicul specialist este însă cel care va indica și prescrie medicamentele potrivite în fiecare caz.
La ora actuală în curs de dezvoltare medicamente adjuvante în procesul de retragere a fentanilului și a altor opioide.
FDA a aprobat lofexidina, un medicament non-opioid conceput pentru a reduce simptomele de sevraj la opioide.
De asemenea, este utilizat dispozitivul NSS-2 Bridge, un mic stimulator nervos electric plasat în spatele urechii toxicomanului, care poate fi folosit pentru atenuarea simptomelor timp de până la cinci zile în timpul fazei acute de sevraj.
În decembrie 2018, FDA a aprobat o aplicație medicală mobilă, reSET®, pentru a ajuta la tratarea tulburărilor legate de consumul de opioide. Această aplicație include un tip de terapie cognitiv-comportamentală prescrisă, fiind recomandat a fi utilizată împreună cu tratamentul care include administrarea de buprenorfină și managementul situațiilor.
Terapiile comportamentale pentru dependența de opioide precum fentanilul pot ajuta toxicomanii să-și modifice atitudinile și comportamentele legate de consumul de droguri, să-și îmbunătățească abilitățile de viață sănătoasă. Câteva exemple includ:
-terapia cognitiv-comportamentală, care ajută la modificarea așteptărilor și comportamentelor pacientului privind consumul de droguri și la gestionarea eficientă a factorilor declanșatori și a stresului;
-managementul pentru situații neprevăzute, care utilizează un sistem bazat pe vouchere care acordă pacienților „puncte” pe baza testelor negative de droguri. Ei pot folosi punctele pentru a câștiga articole care încurajează viața sănătoasă;
-interviul motivațional, care este un stil de consiliere centrat pe pacient, care se adresează sentimentelor mixte ale pacientului.
Concluzii
Fentanilul este un analgezic opioid sintetic puternic similar morfinei, dar de 50 până la 100 de ori mai puternic. Fentanilul funcționează prin legarea de receptorii opioizi ai organismului, care se găsesc în zonele creierului care controlează durerea și emoțiile. Efectele sale includ fericire extremă, somnolență, greață, confuzie, constipație, sedare, toleranță, dependență, depresie și stop respirator, pierderea conștienței, comă și moarte.
Fentanilul este prescris pentru managementul durerii intense, însă poate fi sintetizat și în laboratoarele clandestine în vederea consumului ilegal, în afara situațiilor clinice anterior menționate.
Fentanilul și alte opioide sintetice sunt foarte frecvent implicate în decesele prin supradozaj.
Fentanilul ilegal este vândut sub următoarele forme: sub formă de pulbere, picături sau spray-uri nazale sau sub formă de comprimate foarte similare cu cele originale.
Fentanilul fabricat în laboratoarele clandestine este adesea amestecat cu alte droguri, cum ar fi cocaina, heroina, metamfetamina și MDMA, în ideea scăderii dozei euforizante și creșterii profitului. Acest lucru este deosebit de periculos, deoarece utilizatorii nu știu dacă a fost adăugat fentanil, ceea ce poate duce la supradozare și deces. Potența ridicată a fentanilului crește foarte mult riscul de supradozaj, mai ales dacă toxicomanul nu știe că produsele pe care urmează să le consume conțin fentanil. Toxicomanii pot subestima doza de opioide pe care o iau, ceea ce duce adesea la supradozaj.
Naloxonul este un medicament administrat toxicomanilor pentru a inversa efectele supradozajului cu fentanil. Pot fi necesare doze multiple de naloxon din cauza potenței ridicate a fentanilului.
S-a dovedit că terapia medicamentoasă în asociere cu terapiile comportamentale este eficientă în tratarea toxicomanilor dependenți de fentanil și de alte opioide.
OBSERVAȚIE!
Fentanilul este un medicament care se eliberează exclusiv pe bază de prescripție medicală securizată, deoarece poate produce reacții adverse grave, are potential de abuz și dependență. Acest articol nu încurajează consumul de fentanil.
Acest articol nu reprezintă o prezentare exhaustivă a profilului farmacotoxicologic al fentanilului, are rolul doar de a informa succinct publicul larg referitor la acest medicament prescris destul de frecvent.
Informațiile oferite în acest articol sunt strict în scop informativ și nu au scopul de a înlocui tratamentul medical individualizat oferit în urma consultului medical.
Informațiile oferite nu substituie tratamentele prescrise de medic.
Pentru probleme medicale pe care le ai, programează-te la un consult medical!
Te-ar putea interesa și Ce ar trebui să știi despre Xanax?, Stupefiante notorii-morfina, Cum te omoară amfetaminele? și Top 10 pastile deștepte.
Dacă vrei să rămâi la curent cu postările mele despre sănătate, frumusețe și farmacie abonează-te gratuit la site-ul meu și dă like paginii mele de Facebook: AICI.
Află mai multe despre mine AICI și AICI.
Referințe științifice:
Volpe DA, Tobin GAM, Mellon RD, et al. Uniform assessment and ranking of opioid Mu receptor binding constants for selected opioid drugs. Regul Toxicol Pharmacol. 2011;59(3):385-390.
Higashikawa Y, Suzuki S. Studies on 1-(2-phenethyl)-4-(N-propionylanilino)piperidine (fentanyl) and its related compounds. VI. Structure-analgesic activity relationship for fentanyl, methyl-substituted fentanyls and other analogues. Forensic Toxicol. 2008;26(1):1-5.
Nelson L, Schwaner R. Transdermal fentanyl: Pharmacology and toxicology. J Med Toxicol. 2009;5(4):230-241.
Garnock-Jones KP. Fentanyl Buccal Soluble Film: A Review in Breakthrough Cancer Pain. Clin Drug Investig. 2016;36(5):413-419.
Drug and Chemical Evaluation Section, Office of Diversion Control, Drug Enforcement Administration. Fentanyl Fact Sheet. March 2015.
American Academy of Pediatrics Committee on Drugs. Transfer of drugs and other chemicals into human milk. Pediatrics. 2001;108(3):776-789.
Drug and Chemical Evaluation Section, Office of Diversion Control, Drug Enforcement Administration. Acetyl fentanyl Fact Sheet. July 2015.
Gutstein H, Akil H. Opioid Analgesics. In: Goodman & Gilman’s the Pharmacological Basis of Therapeutics. 11th ed. McGraw-Hill; 2006:547-590.
0 Comentarii