Cum funcționează morfina?
Morfina este un analgezic care poate fi utilizat pentru a trata durerea moderată până la severă care nu răspunde la alte analgezice mai slabe.
Morfina acționează prin legarea în principal de receptorii miu-opioizi (MOP) de la nivelul creierului și din periferie, inclusiv de la nivelul tubului digestiv. Activitatea receptorilor MOP din creier este considerată a fi un mecanism major al analgeziei induse de opioide. Când morfina se leagă de receptorii MOP, aceasta stimulează indirect căile inhibitorii descendente și neuronii care conțin 5-hidroxitriptamină și encefalină, ceea ce duce în cele din urmă la o reducere a transmiterii semnalului dureros de la periferie la creier. Morfina are efecte foarte puternice de calmare a durerii.
Morfina aparține grupului de medicamente cunoscute sub numele de analgezice narcotice. Poate fi numită, de asemenea, agonist opiaceu, analgezic opioid sau opioid.
În ce cazuri este utilizată morfina?
Morfina este un medicament de rezervă, fiind administrată pentru calmarea durerii care nu este controlată de alte medicamente analgezice mai slabe.
Morfina poate fi utilizată pentru a trata durerea acută severă. Poate fi administrată în cazul durerii moderate până la severe în cazul anumitor pacienți, cum ar fi bolnavii terminali. Poate fi administrată injectabil în cazul durerii care apare în timpul travaliului. Morfina a fost utilizată pentru gestionarea simptomelor de sevraj neonatal de opiacee în cazul nou-născuților expuși la opiacee în timpul sarcinii.
Poate fi administrată epidural sau intratecal în cazul durerilor severe. Utilizarea acestor căi de administrare asigură ameliorarea durerii pentru perioade prelungite, fără pierderea funcției motorii, senzoriale sau simpatice.
Morfina este disponibilă sub formă de comprimate cu eliberare imediată, comprimate și capsule cu eliberare prelungită, preparate rectale, soluții și preparate injectabile.
Soluția orală este disponibilă în 3 concentrații diferite: 10 mg/5 mL, 20 mg/5 mL și 100 mg/5 mL. Preparatul de 100 mg/5 mL trebuie utilizat numai în cazul pacienților cu toleranță la opioide.
Care sunt reacțiile adverse ale morfinei?
Morfina prezintă multe reacții adverse, iar cele mai relevante sunt prezentate în cele ce urmează.
Morfina poate induce greață, vărsături, amețeli, vedere încețoșată, erupții cutanate și transpirație. Constipația cauzată de morfină poate fi severă și sunt de obicei necesare laxative pentru ameliorarea acesteia.
Somnolența poate afecta capacitatea pacientului respectiv de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Pacienții care fac tratament cu morfină trebuie să evite alcoolul în orice moment (alcoolul poate crește concentrația morfinei în sânge, ducând la un supradozaj letal).
Rareori pot apărea probleme respiratorii grave care pun viața pacientului în pericol. Riscul este mai mare în cazul formelor cu eliberare prelungită, în cazul pacienților cu boli respiratorii preexistente, în cazul pacienților vârstnici sau în cazul pacienților fragili, respectiv în cazul celor care iau alte medicamente care provoacă deprimare respiratorie (cum ar fi benzodiazepinele, de exemplu diazepamul).
Trebuie luată în considerare necesitatea prescrierii naloxonului (antidotul în caz de intoxicație cu morfină) în cazul pacienților care prezintă un risc crescut de supradozaj cu opiacee sau ai căror membrii ai familiei cum ar fi copii sunt expuși riscului de ingestie sau supradozaj accidental.
Există o mare variabilitate în modul în care diferiți oameni răspund la morfină.
Preparatele cu eliberare prelungită trebuie utilizate numai pentru dureri moderate până la severe care necesită terapie continuă cu opiacee pentru o perioadă îndelungată.
Administrarea intramusculară este preferată administrării subcutanate dacă sunt necesare doze parenterale repetate, deoarece injecțiile subcutanate repetate pot provoca iritații tisulare locale, durere și indurație. Administrarea injectabilă a sulfatului de morfină prezintă un risc substanțial de supradozaj dacă este utilizată în mod necorespunzător.
Morfina poate produce dependență. Riscul este mai mare în cazul persoanelor cu tulburări psihice. Morfina poate fi administrată în mod abuziv și livrările legitime de produse care conțin morfină pot fi căutate de către solicitanții de droguri.
Au existat mai multe erori de dozare asociate cu morfina, datorate frecvent confuziei între diferite concentrații și între unitățile de măsură (mg și mL). Aceste erori pot cauza supradozaj accidental și deces. Când se prescrie morfină, medicul trebuie să se asigure că doza este clară și nu se confundă ușor.
Întreruperea bruscă a administrării oricărui medicament care conține morfină în cazul unei persoane care a devenit fizic dependentă de acesta poate duce la sindrom de sevraj și simptome precum neliniște, dilatarea pupilelor, lăcrimare și curgerea nasului, transpirație, dureri musculare, insomnie, iritabilitate și afecțiuni gastrointestinale. Bebelușii născuți de mame dependente fizic de morfină vor fi, de asemenea, dependenți fizic de morfină.
Unele interacțiuni medicamentoase pot determina apariția asa-numitului sindrom serotoninergic. Simptomele acestuia includ modificări ale stării mentale, cum ar fi agitație, halucinații, comă sau delir, creșterea ritmului cardiac, ameţeală, tremor sau rigiditate musculară și simptome gastro-intestinale (inclusiv greață, vărsături și diaree).
Morfina nu este indicată persoanelor cu depresie respiratorie preexistentă sau boli respiratorii, probleme cu tiroida, tulburări convulsive sau leziuni la nivelul capului, persoanelor cu obstrucție gastro-intestinală sau care au luat recent inhibitori de monoaminooxidază.
Morfina este o substanță supusă controlului strict, ceea ce înseamnă că are un potențial ridicat de abuz care poate duce la o dependență psihică sau fizică severă.
Morfina nu trebuie utilizată în timpul sarcinii sau alăptării, cu excepția cazului în care este recomandată și administrarea este monitorizată în mod special de către un medic. Aceasta poate provoca simptome de sevraj care pun viața nou-născutului în pericol.
În general, persoanele vârstnice, copii, persoanele cu anumite afecțiuni medicale (cum ar fi afecțiunile de la nivelul ficatului rinichilor, inimii, diabetul, epilepsia) sau persoanele care iau anumite medicamente sunt mai expuse riscului de a dezvolta o gamă mai largă de efecte secundare.
Despre modul de adminitrare a morfinei și medicamentele cu care aceasta interacționează am scris în acest articol.
Te-ar putea interesa și articolele Sindromul de sevraj la CODEINĂ și Tramadolul, frățiorul mai mic al morfinei.
De asemenea, despre stupefiante am scris o carte științifică dedicată specialiștilor din domeniu medico-farmaceutic. Mai multe despre această carte am scris AICI.
ATENȚIE!
Medicamentele ce conțin morfină se eliberează exclusiv pe bază de prescripție medicală securizată, deoarece pot produce reacții adverse foarte grave, prezentând potential de abuz și dependență.
Acest articol nu încurajează utilizarea morfinei și nu reprezintă o prezentare exhaustivă a profilului farmacotoxicologic al morfinei, având doar rolul de a informa succint publicul larg referitor la această substanță activă.
Informațiile oferite în acest articol sunt strict în scop informativ și nu au scopul de a înlocui tratamentul medical individualizat oferit în urma consultului medical.
Informațiile oferite nu substituie tratamentele prescrise de medic!
Pentru probleme medicale pe care le ai, programează-te la un consult medical!
Dacă vrei să rămâi la curent cu postările mele despre sănătate, frumusețe și farmacie abonează-te gratuit la site-ul meu și dă like paginii mele de Facebook: AICI.
Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.
Referințe științifice:
Fda.gov.
Morfină – rezumatul caracteristicilor produsului.
Morphine (systemic). Revised 03/2021. Drugs.com.
Pathan H, Williams J. Basic opioid pharmacology: an update. Br J Pain. 2012;6(1):11-16.
0 Comentarii