Toxici notorii – Cianura, otrava care a făcut istorie

Cianura este una dintre otrăvurile celebre, care a făcut obiectul multor crime și sinucideri.

Cinaura a fost utilizat ca otravă din cele mai vechi timpuri, dar a fost izolată de către chimistul suedez Carl Scheele abia în anul 1782. Se suspectează că moartea acestuia la numai 43 de ani s-a datorat unei intoxicații acute cu cianură, cu care a lucrat de-a lungul întregii sale cariere.

Cianura este una dintre cele mai rapide otrăvuri cunoscute!

Spre surprinderea ta, ionul cianură se găsește în sâmburii multor fructe, sub o formă relativ inactivă, de așa-numit “glicozid cianogenetic”. Care se activează în anumite condiții. Dar nu în concentrație atât de mare încât să îți provoace moartea. Dacă insiști, mâncând peste o anumită cantitate, acest lucru se va întâmpla. Numai că nu îți spun despre ce fructe e voba! 😀

Așadar să vedem care sunt proprietățile cianurii și de ce este cianura atât de toxică.

Ionul cianură are structura CN și pătrunde în organismul uman sub formă de acid (acid cianhidric – lichid incolor, volatil) sau sub formă de cianură de sodiu sau potasiu (sub formă de pulberi albe).

Atunci când este administrat sub formă de cianură de sodiu sau potasiu, la nivelul stomacului se transformă în acid cianhidric. Acidul cianhidric are miros foarte plăcut, caracteristic, de migdale amare, miros care poate fi detectat doar de 40% dintre oameni, din motive genetice. Miros de migdale amare mai au și alți doi toxici, și anume nitrobenzenul și benzaldehida, așadar este imperios necesar să se facă distincția dintre intoxicațiile produse de cei trei toxici.

Dar ce se întâmplă atunci când cianura intră în corpul tău?

Imediat după absorbție cianura se leagă de citocromii din celule. Citocromii din celule sunt indivizii chimici implicați în procesul de respirație a celulei.  Are afinitate mare pentru ionul de fier din citocromi. Astfel încât, atunci când hemoglobina din sânge vine să livreze oxigenul către celule pentru respirația celulară, celulele nu îl pot capta, pentru că au citocromii blocați de cianură. Altfel spus, celula “stă și se uită la oxigen” fiind incapabilă să îl folosească. Cu alte cuvinte, cianura blochează celula, care nu mai poate astfel respira. Noi, speciile științifice, spunem că cianura este un “toxic celular”. Cianura sufocă fiecare celulă din corpul tău! Și de aici pornește totul…

Te întrebi cum se manifestă asta la nivel “macroscopic”? Am scris aceste detalii în articolul Intoxicația cu cianură.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Referințe științifice:

Jillian Hamel, A Review of Acute Cyanide Poisoning With a Treatment Update, American Association of Critical-Care Nurses, 2011, 31(1): 72-82;

K. K. Chen, Charles L. Rose, TREATMENT OF ACUTE CYANIDE POISONING, 1956;162(12):1154-1155.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept