Vaccinul antiHPV – sau despre cum să previi cancerul de col uterin – partea a II-a

HPV

În articolul anterior („Vaccinul anti-HPV – sau despre cum să previi cancerul de col uterin„) am început să discutăm despre vaccinarea anti-HPV.

În acest articol vom discuta despre importanța vaccinării, siguranța acestor vaccinuri , căror categorii de persoane le sunt destinate aceste vaccinuri și despre ce cercetări sunt în derulare la ora actuală în legătură cu prevenirea și tratarea infecțiilor cu HPV.

De ce este importantă vaccinarea anti-HPV?

Vaccinarea extinsă cu Gardasil și Cervarix are potențialul de a reduce în lume incidența cancerului cervical cu aproape două treimi, în timp ce Gardasil 9 are potențial de a reduce în și mai mare măsură incidența acestor cancere.

Mai mult decât atât, aceste vaccinuri reduc nevoia de îngrijiri medicale, biopsii și proceduri invazive associate cu rezultatele anormale ale testelor Babeș-Papanicolau.

Până acum puțin timp, celelalte cancere produse de HPV erau mai puțin întâlnite decât cancerul de col uterin. La ora actuală însă, proporția cancerelor orofaringiene și anale produse de HPV a început să crească , în timp ce incidența cancerului de col uterin a început să scadă mai ales datorită programelor foarte eficiente de screening al cancerului cervical. În SUA, procentul celorlalte cancere non-cervicale produse de HPV este apropiat de cel al cancerelor cervicale produse de HPV.

Cele mai mari procente de cancere non-cervicale produse de HPV sunt întâlnite în cazul bărbaților, așadar vaccinarea universală (atât a femeilor, cât și a bărbaților) ar avea un efect foarte benefic pentru sănătatea publică.

De ce este important să fie vaccinați cât mai mulți oameni?

Vaccinarea anti-HPV este măsura de sănătate publică aprobată pentru reducerea riscului de dezvoltare a cancerelor non-cervicale induse de HPV.

Prin combinarea vaccinării și screening-ul cervical prin intermediul testului Papanicolau este posibilă scăderea incidenței cancerului de col uterin.

Este foarte important să fie vaccinați cât mai mulți oameni deoarece vaccinarea nu îi protejează numai pe indivizii vaccinați, ci oferă o oarecare protecție și indivizilor nevaccinați prin scăderea răspândirii tulpinilor virale pentru care indivizii sunt vaccinați.

Cât de sigure sunt vaccinurile anti-HPV?

Ca regulă, generală, înainte de punerea pe piață, orice medicament și, implicit, orice vaccin este testat pe animale, apoi pe un număr foarte mare de subiecți umani pentru a i se testa siguranța. Medicamentele și, implicit, vaccinurile sunt puse pe piață numai dacă au un raport beneficiu/risc suficient de mare (adică dacă fac mult mai mult bine decât rău).

În cazul vaccinurilor anti-HPV reacțiile dverse sunt minore comparativ cu beneficiul adus, și constau în general în inflamație trecătoare la locul injectării, ca și în cazul altor vaccinuri. Deoarece vaccinurile anti-HPV nu au fost testate suficient în sarcină, acestea sunt contraindicate a fi administrate femeilor însărcinate.

Toate vaccinurile anti-HPV existente pe piață au fost aprobate de FDA (Food and Drug Administration) și de alte autorități competente similare.

Reacțiile adverse înregistrate în cazul vaccinurilor antiHPV sunt similare din punct de vedere calitativ și cantitativ cu cele întâlnite în cazul altor vaccinuri, adică sunt similare din punct de vedere al tipului și intensității reacțiilor adverse produse.

În cazul Gardasilului însă au fost înregistrate cu frecvență puțin mai mare decât în cazul altor vaccinuri, reacții adverse precum sincopa (leșinul) și evenimentele trombotice (formarea de cheaguri de sânge). Pacienții care au experimentat evenimente trombotice prezentau înainte de vaccinare factori de risc pentru dezvoltarea acestora (de exemplu erau în tratament cu contraceptive orale).

Pentru a preîntâmpina accidentele produse de căzături în urma sincopei de după vaccinare (în cazul în care aceasta s-ar produce), FDA recomandă ca pacienții vaccinați să rămână așezați pe scaun sau întinși pe pat timp de 15 minute de la vaccinare. Mai multe informații referitoare la siguranța vaccinurilor antiHPV găsești AICIhttps://www.cdc.gov/vaccinesafety/vaccines/hpv-vaccine.html.

Ar trebui vaccinate persoanele deja infectate cu HPV?

Din punct de vedere al siguranței, trebuie să lămurim un lucru încă de la bun început: vaccinurile antiHPV sunt sigure atunci când se administrează unei persoane deja infectate cu HPV.

Din punct de vedere al eficacității, însă, trebuie să stii că vaccinul antiHPV nu trateaza infecția deja instalată, chiar dacă conține tulpina cu care tu esti deja infectat(ă). Vaccinul prezintă eficacitate maximă atunci când este administrat înainte de începerea vieții sexuale, respectiv înainte ca individual să fie deja expus la vreo tulpină de HPV.

Studiile nu exclud însă beneficiul minim de care ar putea beneficia persoanele deja infectate cu una sau mai multe tulpini conținute de vaccin, în cazul vaccinării după infectare.

La ora actuală nu există teste care să determine la ce tulpini ai fost expus(ă) de-a lungul vieții, există doar teste care îți arată dacă ești deja infectat(ă) cu o tulpină cu risc înalt carcinogen.

Ar trebui ca femeile care au deja modificări ale celulelor cervicale să se vaccineze?

ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices = Comitetul Consultativ al Practicilor de Imunizare) recomandă ca și femeile cărora rezultatele testului Babeș-Papaniclolau le-au ieșit anormale (ceea ce ar putea indica o infecție cu HPV) să se vaccineze, deoarece vaccinul le va proteja împotriva tulpinilor pe care nu le au, dar cu care s-ar putea contamina daca sunt active sexual. În orice caz, aceste paciente trebuie să fie informate asupra faptului că vaccinarea anti-HPV NU va trata infecția deja instalată.

Este necesar ca femeile deja vaccinate să își facă în continuare testul Babeș-Papanicloau?

Da, este absolut necesar ca femeile deja vaccinate să își facă în continuare testul Babeș-Papanicolau, dintr-un motiv foarte simplu: nici cel mai complex vaccin anti-HPV (Gardasil 9) nu protejează împotriva tuturor tulpinilor de HPV care cresc riscul de cancer, ci împotriva celor mai întâlnite tulpini de HPV care cresc riscul apariției cancerului de col uterin.

Testul Babeș-Papanicolau are rolul de a detecta din timp leziunile precanceroase înainte ca acestea să se transforme în cancer. Testul Babeș-Papanicolau (împreună cu testul HPV) este foarte important mai ales în cazul femeilor nevaccinate sau în cazul celor nfectate deja cu HPV.

Care sunt cercetările în derulare legate de strategia de prevenire a infecțiilor cu HPV?

NCI (National Cancer Institute = Institutul Național de Cancer) derulează la ora actuală studii pe durată lungă de urmărire a evoluției femeilor din Costa Rica (zonă în care frecvența cancerului cervical este mare), care au participat la studiul clinic al vaccinului Cervarix. Acest studiu are ca scopuri determinarea pe termen lung a siguranței vaccinului, durata de protecție anti-HPV oferită de vaccin, măsura în care mai puține doze de vaccin ar putea oferi această protecție, performanța diferitelor teste de screening în cazul femeilor vaccinate, mecanismul immunologic al protecției oferite și istoricul infectării cu tulpini de HPV, altele decât cele incluse în vaccin.

Producătorii vaccinurilor Cervarix și Gardasil urmăresc pacienții vaccinați din Scandinavia de mai bine de 15 ani pentru a verifica cât de mult durează protecția oferită de aceste vaccinuri.

Cercetătorii de la NCI și din alte unități de cercetare lucrează la ora actuală la un vaccin “terapeutic” care să preîntâmpine apariția cancerului în cazul femeilor deja infectate cu HPV.

Strategia ideală este cea care combină vaccinul clasic (de prevenție) cu cel teraputic.

O altă startegie de prevenire cercetată la ora actuală este cea a microbicidelor topice, precum Carrageenanul (un produs extras dintr-o specie de alge) care s-a dovedit a fi eficient în inhibarea dezvoltării unor tulpini de HPV. Studiile clinice care se derulează la ora actuală testează dacă microbicidele locale ce conțin Carrageenan ar putea preveni infecțiile genitale cu HPV.

Te-ar putea interesa și Contracepția de urgență sau Cauzele scăderii libidoului feminin.

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Referinţe ştiinţifice:

1.Gillison ML, Chaturvedi AK, Lowy DR. HPV prophylactic vaccines and the potential prevention of noncervical cancers in both men and women. Cancer 2008; 113(10 Suppl):3036-3046.

2.de Martel C, Ferlay J, Franceschi S, et al. Global burden of cancers attributable to infections in 2008: A review and synthetic analysis. Lancet Oncology 2012; 13(6):607-615.

3.Jemal A, Simard EP, Dorell C, et al. Annual Report to the Nation on the Status of Cancer, 1975-2009, featuring the burden and trends in human papillomavirus (HPV)-associated cancers and HPV vaccination coverage levels. Journal of the National Cancer Institute 2013; 105(3):175-201.

4.Collins S, Mazloomzadeh S, Winter H, et al. High incidence of cervical human papillomavirus infection in women during their first sexual relationship. British Journal of Obstetrics and Gynaecology 2002; 109(1):96-98.

5.Winer RL, Feng Q, Hughes JP, et al. Risk of female human papillomavirus acquisition associated with first male sex partner. Journal of Infectious Diseases 2008; 197(2):279-282.

6.Hildesheim A, Herrero R, Wacholder S, et al. Effect of human papillomavirus 16/18 L1 viruslike particle vaccine among young women with preexisting infection: A randomized trial. JAMA2007; 298(7):743–753.

7.Schiller JT, Castellsague X, Garland SM. A review of clinical trials of human papillomavirus prophylactic vaccines. Vaccine 2012; 30 Suppl 5:F123-138.

8.Koutsky LA, Ault KA, Wheeler CM, et al. A controlled trial of a human papillomavirus type 16 vaccine. New England Journal of Medicine 2002; 347(21):1645-1651.

9.Petrosky E, Bocchini JA, Jr., Hariri S, et al. Use of 9-Valent Human Papillomavirus (HPV) Vaccine: Updated HPV Vaccination Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices. Morbidity and Mortality Weekly Report 2015; 64(11):300-304.

10.Chatterjee A. The next generation of HPV vaccines: Nonavalent vaccine V503 on the horizon. Expert Review of Vaccines2014; 13(11):1279-90.

11.Ferris D, Samakoses R, Block SL, et al. Long-term study of a quadrivalent human papillomavirus vaccine.Pediatrics 2014; 134(3):e657-665.

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept