Grupul consultativ strategic de experți al OMS (SAGE) privind imunizarea a emis recomandări provizorii pentru utilizarea vaccinului Moderna mRNA-1273 împotriva COVID-19 la persoanele cu vârsta de cel puțin 18 ani.
Iată ce trebuie să știi.
Cine ar trebui să fie vaccinat mai întâi?
Ca și în cazul tuturor vaccinurilor COVID-19, lucrătorii din domeniul sănătății cu risc crescut de expunere și persoanele în vârstă trebuie să aibă prioritate pentru vaccinare.
Pe măsură ce devin disponibile mai multe vaccinuri, ar trebui vaccinate grupuri prioritare suplimentare, cu atenție la persoanele afectate în mod disproporționat de COVID-19 sau care se confruntă cu inechități de sănătate.
Cine altcineva poate fi vaccinat?
Vaccinul este sigur și eficient în cazul persoanelor cu afecțiuni medicale cunoscute asociate cu un risc crescut de boli severe, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, astmul bronșic, afecțiuni pulmonare, hepatice sau renale, precum și în cazul persoanelor cu infecții cronice stabile și controlate.
Deși sunt necesare studii suplimentare pentru persoanele imunodeprimate, persoanele din această categorie care fac parte dintr-un grup recomandat pentru vaccinare pot fi vaccinate după ce au primit informații și consiliere.
Persoanele care au HIV prezintă un risc mai mare de boală COVID-19 severă. Această grupă de pacienți ar trebui să primească informații și consiliere.
Vaccinarea se poate realiza și în cazul persoanelor care au avut COVID-19.
Vaccinul poate fi administrat și femeilor care alăptează și care fac parte dintr-un grup recomandat pentru vaccinare (de exemplu, lucrătorii din domeniul sănătății). În prezent nu se recomandă întreruperea alăptării după vaccinare.
Femeile însărcinate ar trebui vaccinate?
În timp ce sarcina induce un risc mai mare de COVID-19 sever, sunt disponibile foarte puține date pentru a evalua siguranța vaccinului în timpul sarcinii.
Cu toate acestea, pe baza a ceea ce știm despre acest tip de vaccin, nu avem niciun motiv specific să credem că vor exista riscuri specifice care ar depăși beneficiile vaccinării pentru femeile gravide.
Din acest motiv, femeile însărcinate cu risc crescut de expunere la SARS-CoV-2 (de exemplu, lucrătorii din domeniul sănătății) sau care au comorbidități care se adaugă la riscul lor de boli severe, pot fi vaccinate la recomandarea medicului.
Cine nu ar trebui vaccinat?
Persoanele cu antecedente de reacții alergice severe la orice componentă a vaccinului nu trebuie să fie vaccinate cu acest vaccin sau orice alt vaccin ARNm.
În timp ce vaccinarea este recomandată persoanelor în vârstă din cauza riscului ridicat de COVID-19 sever și deces, persoanele în vârstă cu o speranță de viață anticipată mai mică de 3 luni, ar trebui evaluate individual.
Vaccinul nu trebuie administrat persoanelor cu vârsta sub 18 ani până la rezultatele studiilor ulterioare.
Care este doza recomandată?
SAGE recomandă utilizarea vaccinului Moderna mRNA-1273 la un program de două doze (100 µg, 0.5 ml fiecare) la 28 de zile distanță. Dacă este necesar, intervalul dintre doze poate fi prelungit la 42 de zile.
Se recomandă respectarea programului complet și trebuie utilizat același produs pentru ambele doze.
Este acest vaccin sigur?
În timp ce acest vaccin nu a fost încă aprobat de OMS pentru o listă de utilizare de urgență, acesta a fost supus revizuirii de către Agenția Medicală Europeană (EMA) și, prin urmare, îndeplinește criteriile OMS pentru luarea în considerare a SAGE.
EMA a evaluat temeinic datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului Moderna COVID-19 și a autorizat utilizarea acestuia în întreaga Uniune Europeană.
SAGE recomandă ca toți vaccinații să fie supravegheați cel puțin 15 minute după vaccinare. Cei care au o reacție alergică severă imediată la prima doză nu trebuie să primească doze suplimentare.
Evaluarea siguranței pe termen mai lung presupune urmărirea continuă a participanților la studiile clinice, precum și studii specifice și supravegherea continuă a efectelor secundare sau a evenimentelor adverse ale celor care sunt vaccinați în timpul desfășurării campaniei de vaccinare.
Comitetul consultativ global pentru siguranța vaccinurilor, un grup de experți care oferă îndrumări independente și autoritare OMS cu privire la utilizarea sigură a vaccinurilor, primește și evaluează rapoarte despre evenimente de siguranță suspectate cu potențial impact internațional.
Cât de eficient este vaccinul?
S-a demonstrat că vaccinul Moderna are o eficacitate de aproximativ 92% în protecția împotriva COVID-19, începând cu 14 zile după prima doză.
Funcționează acest vaccin împotriva noilor tulpini?
Pe baza dovezilor de până acum, noile tulpini ale SARS-CoV-2, inclusiv B.1.1.7 și 501Y.V2, nu modifică eficacitatea vaccinului ARNm Moderna. Monitorizarea, colectarea și analiza datelor privind noile variante și impactul acestora asupra eficacității diagnosticului, tratamentelor și vaccinurilor COVID-19 continuă.
Previne acest vaccin apariția infecției și transmiterea virusului?
Imunitatea dată de acest vaccin persistă câteva luni, dar durata completă nu este încă cunoscută. Pentru a răspunde la această întrebare sunt necesare studii suplimentare.
Între timp, trebuie menținute măsurile de sănătate publică în vigoare: purtarea măștii de protecție, distanțare fizică, spălarea mâinilor, evitarea spațiilor aglomerate și asigurarea unei bune ventilații în încăperi.
Te-ar putea interesa și Aviptadil – posibil remediu în COVID-19.
Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.
Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.
Sursa:
Who.int
0 Comentarii