Verifică-ți cunoștințele de CHIMIE pentru BAC și admitere la facultate! – 10 probleme de calcul

Îți dorești să devii student la Facultățile de MEDICINĂ/MEDICINĂ DENTARĂ sau pur și simplu să dai BAC-ul la Chimie?

Ți-am pregătit mai jos 10 modele de probleme pentru BAC si admitere, de diferite grade de dificultate, pentru a-ți testa cunoștințele pe care le-ai dobândit până acum.

1. 146,4 g acid benzoic se esterifica cu etanol. O cantitate de ester fenolic (izomer cu esterul obtinut in reactie) identica cu cea obtinuta la echilibru, este supusa hidrolizei bazice pentru care se folosesc 800 mL solutie de NaOH 2M. Stiind ca valoarea constantei de echilibru a reactiei de esterificare este egala cu 4, care este cantitatea de alcool folosita la esterificare?

2. Care sunt coeficienții stoechiometrici alchenă:dicromat de potasiu:acid sulfuric la oxidarea ciclohexenei cu dicromat de potasiu în mediu de acid sulfuric?

3.Prin trecerea a 250 mL (c.n.) de amestec 2-butenă, izobutenă și butan printr-un vas cu brom, masa vasului crește cu 0.42 g. Care este procentul de butan din amestec?

4.Se tratează cu acid azotos monoaminele primare alifatice saturate, care au procentul de azot mai mare de 19%. Câți alcooli primari diferiți pot rezulta?

5.Un copolimer butadien-stirenic conține 20.61% butadienă și restul stiren (procente masice). Care este raportul molar butadienă:stiren?

6.Soluția 1 care conține 75,2 g fenol dizolvat în alcool etilic absolut, consumă 248,4 g sodiu. Amestecul rezultat se tratează apoi cu 680 g apă, cu formarea soluției 2. Care sunt concentrațiile procentuale de masă ale soluțiilor 1 și 2? Care este concentrația procentuală de masă a reziduului uscat care se obține prin evaporarea părții lichide din soluția 2?

7.Din 153.03 m3 propenă, măsurați la 4 atm și 100 grade C, se obține fenol. Care este volumul substanței obținute prin reducerea produsului secundar rezultat la fabricarea fenolului, știind că are densitatea de 0.85 g/mL și randamentul global al reacțiilor este de 85%?

8.Prin procesul de sulfonare a benzenului cu acid sulfuric 98% în exces se obțin 237 Kg acid benzensulfonic. Reacționează doar 60% din acid. Care este masa de benzen utilizată la o conversie utilă de 80%? Care este masa soluției de acid sulfuric 98% luată în lucru? Care este concentrația procentuală a soluției de acidului sulfuric la sfârșitul procesului? Care este masa de oleum cu 20% trioxid de sulf necesară pentru a putea utiliza soluția reziduală de acid sulfuric într-un nou proces de sulfonare?

9.Care este volumul de metan care rezultă la cracarea a 20 m3 butan (c.n.), dacă în gazele rezultate nu există hidrogen, iar conținutul de etenă este de 15% și de propenă de 30% (exprimate în procente de volum)?

10.Hidrocarbura A, cu formula moleculară C8H14, poate adiționa 2 moli de hidrogen. Prin ozonoliza acesteia rezultă acetonă, acid acetic și acid piruvic. Care este formula structurală a hidrocarburii A?

Știi să rezolvi aceste probleme? Atunci te felicit!

Dacă însă ai nevoie de ajutor pentru pregătirea la Chimie Organică pentru admitere la MEDICINĂ/MEDICINĂ DENTARĂ (facultățile de stat) sau pentru BAC:

Contact: meditatii@alicepiperea.ro

Mesaj WhatsApp: 0770969242

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Te-ar putea interesa și lecții online demonstrative de CHIMIE (click AICI).

Pentru a primi prin e-mail noutăți referitoare la articole similare pe care le voi publica, te poti abona gratuit la newsletter-ul AlicePiperea.ro, prin completarea formularului de mai jos.

Abonează-te GRATUIT și vei primi cele mai noi articole în căsuța de email.
Loading

Află mai multe despre mine AICI, AICI și AICI.

Prezentarea mea pe Google.

__________________________________________________________________

DATE FIRMĂ

PIPEREA-ȘIANU ALICE PFA

Nr. Reg. Com.: F40/2646/2021

CIF: 45077179

E-mail: office@alicepiperea.ro

___________________________________________________________________

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. View more
Accept