Astăzi avem, cel puțin aparent, o mai mare varietate de alimente la dispoziție decât aveam acum câteva sute de ani. Dacă se pot numi alimente. Mai degrabă pseudo-alimente. Așa-considerata varietatea imensă de pseudo-alimente care ne stau astăzi la dispoziție se va răzbuna în timp pe noi ducând la apariția bolilor degenerative precum diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardio-vasculare și cancerul.
Tindem însă să conștientizăm destul de dificil acest fapt, întrucât, din păcate, efectele adverse ale mâncării le vedem în timp, după o perioadă lungă de la debutul consumului. Efecte care, în cazul bolilor degenerative, sunt, practic, ireversibile. Singurele cazuri în care “efectele adverse” ale alimentelor apar rapid sunt indigestiile, toxiinfecțiile alimentare și intoxicațiile acute. Celelalte efecte sunt resimțite după câteva zeci de ani.
Care sunt obiceiurile alimentare și cele ale stilului de viață care duc la apariția bolilor degenerative? Iată cum s-a schimbat stilul nostru de viață față de cel de acum numai 100 de ani în urmă:
-în primul rând am redus drastic din activitatea fizică, adoptând un stil de viață sedentar, ne deplasăm numai cu mașina personală sau cu mijloacele de transport în comun, nu mai spun că nu prea mergem la sală, nici măcar nu prea mai mergem pe jos, din motive obiective (de exemplu lipsă de timp) sau nu; ahtierea după confortul absolut nu trebuie să fie sinonimă cu lipsa de mișcare; OK, dacă mergi cu mașina personală ajungi mai odihnit la serviciu, dar organismul tău “vegetează”; rezultatele finale sunt cele care contează de fapt, motivația pentru care ai adoptat acest stil de viață sedentar nu te salvează de la efectele devastatoare ale sedentarismului; cele cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi te-ar putea salva;
-nu ne odihnim suficient și nu acordăm importanță bioritmului somn-veghe, ceea ce crește riscul de a mânca irațional;
– nu mai acordăm importanță luării mesei; sărim peste mese, mâncarea este ingerată, de regulă, într-o mare grabă, haotic și la ore nepotrivite (seara sau chiar noaptea), omițând-se micul dejun;
-consumăm în proporție din ce în ce mai mare alimente chimizate
, hiperprocesate, rafinate, superoganoleptizate, hipercalorice și sărăcite în micronutrienți; aceste alimente au capacitate adictivă (despre care voi vorbi în altă postare) și, de regulă, sunt mult mai ieftine decât cele naturale, neprocesate, motivația consumului acestora fiind, uneori, legată și de preț; aceste alimente sunt în realitate alimente “moarte”, devitalizate, modificate foarte mult față de starea lor naturală; aceste alimente nu ne hrănesc!
spațiu
🧪 Înscrie-te acum la meditațiile online cu noi!
spațiu
🔍 Detalii despre meditațiile cu noi
spațiu
⭐ Recenzii ale foștilor noștri elevi
spațiu
📄 CV-ul meu complet + diplomele mele
spațiu
spațiu
spațiu