În postarea anterioară (Coca cola. Din punct de vedere chimic) am vorbit despre primele două dintre cele mai importante ingrediente din băuturile carbogazoase de tip Coca Cola, și anume zahărul și acidul fosforic.
Un alt ingredient-cheie din Coca Cola este reprezentat de cafeină (“substanța activă propriu-zisă” cu rol energizant) și de aspartam, îndulcitorul artificial din băuturile “light”, destinate celor la dietă, repectiv diabeticilor, cu rol de înlocuitor al zahărului pentru conferirea gustului dulce băuturii, dar fără caloriile din “dotarea” zahărului.
Să le luăm pe rând.
Cafeina
Cafeina este o substanță stimulantă la nivelul creierului, 
crește tensiunea arterială, crește aciditatea din stomac și are efect diuretic, potential deshidratant în cantități mari. Cafeina nu este, însă, un diuretic puternic și prin ingerarea sa într-o cantitate echivalentă cu conținutul a 2-3 cești, aceasta crește cantitatea de urină eliminată, însă nu produce pierderi notabile de fluide, așa cum este cazul băuturilor alcoolice (a se vedea Bea cu cap, nu peste cap!-fazele intoxicației acute cu alcool și Un Martini, vă rog! Cu tot cu instrucțiuni de folosire!), care au potențial deshidratant mai mare decât al celor cu cafeină.
Deși unele surse nedocumentate de pe Internet sugerează că aceasta ar acționa într-o manieră similară cu cocaina și heroina 😮 , nu este cazul. Cafeina nu produce dependență psihică majoră, așa cum se întâmplă în cazul cocainei și heroinei și nu acționează la nivelul circuitului recompensei din creier la concentrațiile uzuale în care este consumată.
Băuturile care conțin cafeină sunt însă contraindicate persoanelor hipertensive și a celor care suferă de aritmii cardiace sau de hiperaciditate, respectiv ulcer gastric.
Despre cafeină, vom vorbi însă mai mult în altă postare.
spațiu
🧪 Înscrie-te acum la meditațiile online cu noi!
spațiu
🔍 Detalii despre meditațiile cu noi
spațiu
⭐ Recenzii ale foștilor noștri elevi
spațiu
📄 CV-ul meu complet + diplomele mele
spațiu
spațiu
spațiu